Vijesti

PRIHVAĆEN NACRT ZAKONA SOCIJALDEMOKRATA // Njemački Parlament priznao istospolni brak Zakon, koji istospolnim parovima jamči i usvajanje djece, izglasan je s 393 glasa 'za' i 226 'protiv'

Njemački je Parlament priznao brak između osobâ istoga spola, prihvativši nacrt zakona koji su predložili socijaldemokrati. Zakon, koji  istospolnim parovima jamči i usvajanje djece, izglasan je s 393 glasa ‘za’ i 226 ‘protiv’. Iako je svojim zastupnicima ostavila slobodu savjesti, njemačka je kancelarka Angela Merkel glasala protiv. Brak je za mene između muškarca i žene – kazala je kancelarka.

„Posebni pravni status braka i njegovu posebnu zaštitu, krivo je tumačiti diskriminacijom prema muškarcima i ženama s homoseksualnim sklonostima”

Kardinal Reinhard Marx, predsjednik Njemačke biskupske konferencije, istaknuo je pak da je brak, i to ne samo po kršćanskim uvjerenjima, zajedništvo života i ljubavi između žene i muškarca; zajedništvo u skladu s trajnim načelom uz bitnu otvorenost za prijenos života. Vjerujemo da država treba i dalje štititi i poticati takav oblik braka – napomenuo je kardinal te izrazio dvojbe o ustavnosti spomenutoga zakona. Pritom je, među ostalim, istaknuo da je posebni pravni status braka, i njegovu posebnu zaštitu, krivo tumačiti diskriminacijom prema muškarcima i ženama s homoseksualnim sklonostima.

„Razlikovati ne znači diskriminirati”

Kritizirajući odluku Parlamenta, berlinski je nadbiskup msgr. Heiner Koch, odgovoran za Pastoral obitelji u Njemačkoj biskupskoj konferenciji, izrazio žalost zbog toga što je – kako je rekao – zakonodavac zanemario bitni sadržaj pojma braka. Razlikovati ne znači diskriminirati – dodao je nadbiskup ističući da je žalosno to da je ustanova braka ušla u sustav političkih strategija.

Izvor:  Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh