Osobni razvoj

AUGUSTYN PELANOWSKI

Godinama je skrivala jedan grijeh, a onda su joj se počele događati čudne stvari Nepriznavanje grijeha dovodi do patnje

Pričao o ženi koja je godinama skrivala jedan grijeh

Foto: Shutterstock

 

Kada gledamo bilo koje stablo, postaje odmah jasno da svu svoju snagu crpi iz korijenja koje je skriveno, zapravo se i ne vidi. Slično je i s našim životom. Sva naša snaga ovisi o onome što je nevidljivo, o korijenu našega života i o tome koliko je on zdrav i jak. Obično ono što skrivamo je ono čega se sramimo ili obratno, ono što najviše cijenimo. Grijeh nas zna kompromitirati i posramiti, čini da ga se bojimo izreći ili čak ne znamo o njemu ni govoriti. Dolazi onda do kušnje da mu damo „novo ime” ili ga uopće ne priznamo kao grijeh u ispovijedi. Najviše smo u iskušenju za vrijeme ispovijedi kada već klečimo u ispovjedaonici. Sotona ne priznaje poraz i zbog toga uvijek kada mi priznajemo grijehe, on to doživljava kao poraz jer se tim činom oslobađamo od demona. Nepriznati grijeh postaje uvredom Svetosti koju prenosimo u nasljeđe i otrovnim korijenjem koje, čak i nakon puno godina, čini da naš život vene a njegov plod truli pred našim očima. Ne shvaćamo što se s nama događa, čudimo se, optužujemo Boga ili prebacujemo krivicu na „zlu sudbinu”.

Kada je već odlučila izreći taj grijeh, pokazalo se da joj neka „tajna sila” to ne dopušta. Njezin je život postao velika muka…

Sjećam se mlade žene koja se godinama sramila priznati grijeh samozadovoljavanja. Silno ju je to mučilo. Zapravo se s tim mučila još od djetinjstva. Kada je bila curica, nije znala to nazvati pravim imenom a kada je postala odrasla žena, sramila se to ispovjediti, te je išla na Pričest vrijeđajući svetogrdno samu Svetost. Kako bi mogla s time donekle živjeti, sebe je uvjerila da to nije grijeh. Nakon nekoga vremena počele su joj se događati čudne stvari. Nije mogla više izdržati u crkvi, napadale su je strašne, nečiste misli.

Kada je pristupala sakramentu ispovijedi nije se mogla sjetiti nijednoga grijeha. Naposljetku, kada je već odlučila izreći taj grijeh, pokazalo se da joj neka „tajna sila” to ne dopušta. Njezin je život postao velika muka. Patnja je postala posljedica nepriznavanja grijeha. Opet se javlja dobro poznata kontradiktornost: prije je mogla, ali nije htjela, a sada kada je htjela, nije mogla. Bila je izručena na milost i nemilost demonima.

Skriveni grijeh donosi prokletstvo koje tlači cijeli naš život

Stojeći pred raspelom vidimo na njemu Čovjeka potpuno posramljenog, poniženog ali i uzdignutog. Svi su ga vidjeli a On nije skrivao svoju muku pred svijetom. Umro je kao grešnik, kako je bilo pisano, postao je „grijehom” za nas. „Njega koji je bio bez ikakva grijeha Bog učini mjesto nas grijehom, da mi u Njemu postanemo pravednošću Božjom” (2 Kor 5,21). Upravo u tom kontekstu treba razumjeti ovu čudnu formulaciju – Isus je na sebi pokazao sliku grijeha, pokazao da se grijeh ne smije skrivati. Otkrio je sliku grijeha, svu njegovu tragediju, na primjeru svoga unakaženoga tijela! To trebamo primiti u svoje srce. Isus je pokazao gnusobu grijeha, umirući na naočigled svih da nikada pred Njim ne skrivamo grijehe! Skriveni grijeh donosi prokletstvo koje tlači cijeli naš život.

Ulomak iz knjige „Zašto Bog dopušta patnju?“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti u elektroničkom izdanju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh