Svjedočanstva

NAZARENO I JANEZ, MOLITE ZA NAS

Priča patera Glogovića o dvojici mučenika koji su branili nerođene i obitelj! O. Larroque je relikviju mučenikove krvi ostavio u pavlinskom samostanu, začuđen Božjim putevima; ovdje se naime svakodnevno moli za spas nerođene djece pred pobačajem, a 1947. je na također sličan, mučki način ubijen tadašnji župnik, lazarist o. Janez Strašek

Foto: Zagrebačka nadbiskupija; Servo de Deus Pe. Nazareno Lanciotti


 

(…) Otac nam je svjedočio i o časnom sluzi Božjemu Nazarenu Lanciottiju, Talijanu rođenom 1940., koji je mučki ubijen u Brazilu, gdje je kao misionar redovito i gorljivo vodio cenakule diljem zemlje.

Tog je Božjega radnika i ugodnika 2001. pri slavlju euharistije teško ranio maskiran ubojica, koji mu je prije pucnja iz pištolja rekao: »Ja sam đavao, došao sam te smaknuti jer nam veoma smetaš.«

Predan svećenik, posvećen molitvi i djelima milosrđa, osnovao je bolnicu, podigao neke crkve, ustanovio dječji i starački dom te malo sjemenište, a svesrdno je pomagao mnogim izmučenim žrtvama prostitucije i droge. Na poseban se način zalagao za život nerođene djece i za dostojanstvo trudnica i samohranih majka. Tog je Božjega radnika i ugodnika 2001. pri slavlju euharistije teško ranio maskiran ubojica, koji mu je prije pucnja iz pištolja rekao: »Ja sam đavao, došao sam te smaknuti jer nam veoma smetaš.« U tom je trenutku Nazareno ispred sebe umjesto ubojice ugledao stravičan prikaz demona te je prestrašen viđenjem zamahnuo rukama, odskočio i tako izbjegao trenutačnu smrt.

Danas se milijuni vjernika povezanih s Pokretom utječu njegovu zagovoru, ponosni na mučenika koji je u životu otkrio prave vrijednosti i smisao križa, po kojemu ulazimo u vječnost

Ipak, metak ga je vitalno ugrozio te je umro nakon deset dana, svjedočeći u bolnici ono što je doživio u tome kobnom susretu sa Zlim! Nazareno znači »Nazarećanin« – do kraja je zaista bio Nazarećaninov! Danas se milijuni vjernika povezanih s Pokretom utječu njegovu zagovoru, ponosni na mučenika koji je u životu otkrio prave vrijednosti i smisao križa, po kojemu ulazimo u vječnost.

Ubijen je puškom od dvojice braće (nikada kažnjenih za zlodjelo), nahuškanih od Partije zbog župnikovih propovijedi kojima je branio katolički brak i zaručništvo te pozivao vjernike da ne odustaju od sakramenata

O. Larroque je relikviju mučenikove krvi ostavio u pavlinskom samostanu, začuđen Božjim putevima; ovdje se naime svakodnevno moli za spas nerođene djece pred pobačajem, a 1947. je na također sličan, mučki način ubijen tadašnji župnik, lazarist o. Janez Strašek, rodom Slovenac, čiji se grob nalazi nedaleko od crkve.

Ubijen je puškom od dvojice braće (nikada kažnjenih za zlodjelo), nahuškanih od Partije zbog župnikovih propovijedi kojima je branio katolički brak i zaručništvo te pozivao vjernike da ne odustaju od sakramenata, što je komunistima bio poticaj da se riješe »popa – bandita«. Već godinama vjernici na grobu tog mučenika dobivaju razne milosti i uslišanja.

Nazareno i Janeze, molite za nas!

Ulomak iz knjige „Jao, jao Babilon je pao! (A ti ne moraš ako nećeš!)” autora p. Marka Glogovića. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh