Intervju

RAZGOVOR S O. ZDRAVKOM TUBOM, OFM

Priča o Marijinu svetištu u Molvama i čudotvornu Gospinu kipu koji privlači vjernike Mnogi vjernici uoči i na svetkovinu Velike Gospe hodočaste u marijanska svetišta diljem zemlje. Jedno takvo je i Marijino svetište u Molvama, malenom podravskom mjestu za koje se kaže da je jedno od najvažnijih hodočasničkih središta – ponajprije zbog čudotvornog kipa Majke Božje Molvarske…

Priča o čudotvornom kipu Majke Božje u Molvama

Foto: Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama; kip Majke Božje Molvarske


 

Molve se nalaze u sjeveroistočnom dijelu Koprivničko-križevačke županije. Smještene su na manjem brežuljku koji svojom visinom dominira u odnosu na okolno nizinsko područje; do izražaja posebno dolazi crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije koja predstavlja znamenitost toga kraja.

Kako bismo vam predstavili ovo jedinstveno svetište, razgovarali smo sa župnikom o. Zdravkom Tubom, OFM Conv., koji nam je ispričao brojne zanimljivosti o župi, svetištu i čudotvornom kipu Majke Božje Molvarske. Razgovor možete pročitati u nastavku.

 

Za Molve se kaže da su u Podravini jedno od najvažnijih hodočasničkih središta vezanih uz štovanje Blažene Djevice Marije. Zašto?

O. Zdravko: Marijino svetište u Molvama, u srcu Podravine, hodočasničko je mjesto u koje Marija privlači svoju djecu… Molve su smještene na manjem brežuljku koji dominira svojom visinom u nizinskom području sjeveroistočnoga dijela Koprivničko-križevačke županije. Prirodna dominantnost brežuljka izdiže crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije iznad naselja i predstavlja znamenitost cijeloga kraja, a i širega područja, budući da je najveća crkva u Podravini.

Marijino svetište i proštenište u Molvama mjesto je duge povijesne i duhovne tradicije središnje Podravine. Župa se spominje već 1334. godine. U kanonskoj vizitaciji 1501. godine spominje se drvena župna crkva Blažene Djevice Marije. Podravci oduvijek rado dolaze svojoj Majci koju štuju u liku čudotvornoga kipa Majke Božje Molvarske i to ne samo pojedinačno već i u velikim procesijama. Zapisano je da su vjernici đurđevačke i virovske župe 1806. godine, kada je vladala kuga, učinili zavjet da će svake godine hodočastiti Majci Božjoj u Molve iz zahvalnosti za primljene milosti.

Zašto vjernici dolaze Majci Božjoj Molvarskoj, što ih privlači ondje?

O. Zdravko: U Molvama se okupljaju vjernici u velikom broju na Uskrsni i Duhovski ponedjeljak, na nedjelju Srpnjicu (prva nedjelja u mjesecu srpnju), na Malu Gospu (8. rujna), a posebno na Veliku Gospu (15. kolovoza). Uz spomenuta proštenja u ovoj hodočasničkoj godini Molitveni dani 2019. – Molve, potaknuti pozivom Gospe u Fatimi 1917. godine, organizirali smo pobožnost Pet prvih subota posvećenih Bezgrešnom Srcu Marijinu otvarajući tako vrata svetišta hodočasnicima koji traže Marijinu blizinu, molitvu i zaštitu. Sveta je Djevica kazala časnoj sestri Luciji ovo: ,,Gledaj, kćeri moja, moje Srce probodeno trnjem što ga ljudi zabadaju svaki čas svojim psovkama i nezahvalnostima. Nastoj barem ti da me utješiš te poruči ljudima moje obećanje da ću pribaviti na čas smrti sve milosti potrebne za vječno spasenje svima onima koji se budu kroz pet prvih subota u mjesecu redom ispovjedili, koji se pričeste, izmole krunicu i proborave sa mnom četvrt sata, razmatrajući o petnaest otajstava svete Krunice, s nakanom da mi dadu zadovoljštinu.“

Župnu crkvu u Molvama nazivaju „Podravskom katedralom“. Možete li nam nešto reći o samoj crkvi: izgradnji, uređenju, ljepoti zdanja koje privlači vjernike…

O. Zdravko: Kao što sam spomenuo na početku crkva Uznesenja Blažene Djevice smještena je na brežuljku koji dominira svojom visinom i ljepotom iznad okolnog nizinskog područja.

Prema nama dostupnim zapisima, proštenišna crkva Majke Božje spominje se 1501. godine, dok je predaja spominje 1330. godine. Crkva je preživjela sve turske provale, ali je ipak izgradnjom velike župne crkve srušena, da bi ubrzo željom i voljom Molvaraca bila ponovno izgrađena kao svjedokinja bogate i burne prošlosti ovoga kraja. Povećanjem stanovništva pokazala se je potreba izgradnje nove župne crkve. Crkva je građena od 1853. do 1862. i to u neoromanskom stilu, pa je resi sklad i harmonija. Zadivljujuću ljepotu unutrašnjosti crkve najviše izražavaju slike i ornamentika. Građena je prema nacrtu arhitekta Franje Klaina, a zagrebački slikar Marko Antonini godine 1890. ukrašava njezinu unutrašnjost s 26 fresko-slika. Glavna lađa završava polukružnom apsidom u kojoj je smješten glavni oltar. Uz njega su u crkvi još četiri oltara; po jedan u svakoj lađi i još dva koja su smještena u glavnoj lađi.

Molve

Foto: Unutrašnjost crkve u Molvama

 

Čudesni kip Majke Božje Molvarske

U blizini crkve nalazi se kapelica… Što je potaklo vjernike na izgradnju crkve i kapelice na tako maloj udaljenosti?

Na mjestu današnje Zavjetne kapelice Majke Božje Molvarske, nekoć se je nalazila župna crkva koja je srušena zbog trošnosti oko 1890. godine. Župljani, u želji da postoji spomen na mjesto na kojem je bila prva crkva, predvođeni svojim župnikom, sagradili su 1900. godine novu kapelicu koja je postala mjesto trajnog čuvanja Čudotvornog kipa. Sljedeće godine, 7. srpnja 1901., čudotvorni kip Majke Božje Molvarske u svečanoj djevojačkoj procesiji prenesen je duž Marijanske ulice, iz župne crkve u novosagrađenu kapelicu, uz nazočnost 10 tisuća vjernika iz cijele Podravine, Zagreba, Koprivnice, Križevaca, Bjelovara, Virovitice i susjednih mađarskih krajeva, što je zabilježio Katolički list (br. 25. srpnja 1901. godine). Bila je to prva nedjelja u mjesecu srpnju. Od tada pa sve do danas obnavlja se uspomena na to vraćanje kipa u nedjelji zvanoj Srpnjica.

Molvarci sredinom 16. stoljeća zbog provala Osmanlija napustili svoje selo i podravski kraj, kip su zakopali u zemlju blizu kapelice vjerujući da će se ubrzo vratiti i opet ga iskopati. Ali njihovo se je progonstvo odužilo…

Postoji predaja o pronalasku kipa Majke Božje Molvarske koji je iskopan iz zemlje. Je li taj originalni kip sačuvan do danas?

Uz čudotvorni kip Majke Božje Molvarske postoji predaja koja svoje uporište ima u srednjem vijeku. Kad su Molvarci sredinom 16. stoljeća zbog provala Osmanlija napustili svoje selo i podravski kraj, kip su zakopali u zemlju blizu kapelice vjerujući da će se ubrzo vratiti i opet ga iskopati. Ali njihovo se je progonstvo odužilo, tako da su oni koji su ga zakopali u progonstvu i umrli. Kip je bio zaboravljen, a u međuvremenu je izraslo raslinje i sakrilo mjesto na kojem je zakopan. No, prema predaji, vol gazde Škripelja koji je ‘slučajno’ tamo pasao travu, svojim je rogom zario u zemlju i iskopao Bogorodičin kip. Glas o čudesnom pronalasku kipa ubrzo se je proširio krajem, pa je narod već u 17. stoljeću počeo hodočastiti u svetište.

Postoji predaja da je taj gotički kip još u 15. stoljeću u Molve dospio vjerojatno iz franjevačkoga samostana između Ždale i Gole, što bi odgovaralo sv. Elizabeti, odnosno današnjim ostacima u Pepelari. Kako je u ovom dijelu Hrvatske ostalo sačuvano malo srednjovjekovnih umjetničkih djela, ovaj kip nadopunjuje gotički inventar Podravine.

Svjedoče li vjernici i danas o primljenim milostima po zagovoru Majke Božje Molvarske?

Vjernici rado dolaze u Marijino svetište svojoj nebeskoj Majci. Imamo svjedočanstava o uslišanim molitvama i primljenim milostima po zagovoru Majke Božje Molvarske. Uvijek kada s vjerom molimo i usmjeravamo svoj pogled prema Nebu, po Mariji dolazimo Isusu Kristu, Izvoru života, Liječniku duša, Spasitelju i Otkupitelju.

Kako vi, kao župnik, gledate na svoju službu u ovome Marijinom svetištu i župi Molve? Jeste li imali nekih zanimljivih iskustava koja biste željeli podijeliti s našim čitateljima?

Vjernici i hodočasnici utječu se u zagovor Majci Božjoj Molvarskoj kako bi ih uslišala u raznim duhovnim i životnim potrebama. Hodočasnici svjedoče da im zagovor Majke Božje Molvarske pomaže u nadvladavanju nemira u obiteljima i međuljudskim odnosima. Molvarci se utječu svojoj nebeskoj zaštitnici s dječjim povjerenjem. Govore: ,,Nikad nas nije iznevjerila, bilo da smo tražili mir, pomirenje, utjehu, u teškim bolestima zdravlje se je po njezinu zagovoru preko noći popravilo i bolest se je povukla kao rukom odnesena.“ Spomenut ću još svjedočanstvo jednog hodočasnika koji je posvjedočio da je obišao razne liječnike ne bi li ozdravio. Naišavši u prolazu kroz Molve i posjetivši Zavjetnu kapelicu, nakon što se je pomolio Majci Božjoj Molvarskoj, ozdravio je.

Kako obilježavate u župi svetkovinu Velike Gospe i druge Marijine blagdane? Kako vjernika, čovjeka današnjice dovesti Mariji i pomoći mu da ju prihvati kao svoju Majku?

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije ili u Podravini na dan Velike Meše, Molve ožive i postaju duhovno središte Podravine. Tisuće vjernika tijekom cijelog dana dolaze pomoliti se Majci Božjoj Molvarskoj, ispovjediti se i pričestiti na Svetoj Misi koja se slavi u 7, 9, 11, 16 i 20 sati. Najsvečanije je na euharistijskim slavljima u 9 i 11 sati. Kada završi misno slavlje u 9 sati, kreće zavjetna procesija s likom Majke Božje Molvarske prema župnoj crkvi. Mladi i stari, vjernički puk s molitvom i pjesmama prati „Majku Mariju“. Marijin lik ostaje u velebnoj župnoj crkvi sve do blagdana Male Gospe, kada će ga ponovno u procesiji djeca donijeti u Zavjetnu kapelicu, gdje će dočekati Veliku Mešu sljedeće godine. Marijino svetište u Molvama upisano je u mjesta posebne duhovne obnove. Prošlo je sedam godina kako smo od Svete Stolice primili odgovor na zamolbu u kojoj se je tražilo da Apostolska pokorničarna udijeli trajnu povlasticu, kojom bi se vjernicima koji o velikim hodočasničkim danima posjete Proštenišnu crkvu u Molvama, omogući dobivanje potpunog oprosta vremenitih kazni.

Oduševljeni Marijinom ljepotom, kršćani su joj uvijek iskazivali razne hvale koje je Crkva uzela u liturgiju: vrt zatvoren, perunika među trnjem, zapečaćeni izvor, vrata neba, pobjedonosna tvrđava protiv paklenoga zmaja, čudesni Božji raj, zvijezda prijateljica brodolomaca, Majka prečista… Marija je majka koja uvijek čeka nas, svoju djecu. Ovo je istina koja će ostati vječno. Dođimo k Njoj i molimo se Njoj. Budimo Njezini apostoli u ovome svijetu, a zajedničari radosti u vječnosti.

Zagovorna molitva Majci Božjoj Molvarskoj

Majko Božja Molvarska i Majko naša!

Povjeravamo ti svoje mjesto, svoju župu, obitelj i sve ljude.

Prati nas svojim pogledom, zagovaraj nas kod svoga Sina.

Odagnaj od nas svako zlo i razdor, a izmoli nam slogu i jedinstvo.

Daj da postanemo i budemo Božji.

Majko Božja Molvarska, moli za nas. Amen.

Gabriela Jurković; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh