Roditelji i djeca

KAKO ODGAJATI DOBRU KATOLIČKU DJECU

Približite djeci svece Bogu hvala što su sveci toliko raznoliki da ima barem jedan za svaki tip djeteta

Foto: Pixabay

 

Živjeti sa svecima je kao živjeti s Marijom, osim što su nam sveci braća i sestre. Danas su dostupni izvrsni životopisi svetaca; ako još niste, možete početi stvarati svoju obiteljsku zbirku životopisa svetaca.

Ona djeca koja se u svemu nadmeću s drugima u želji da budu prvi trebaju upoznati braću apostole Jakova i Ivana koji su željeli najbolja mjesta u nebu

Za razliku od Marije, sveci nisu rođeni savršeni, što je za nas dobra vijest jer se je s vlastitim nedostatkom ponekad najbolje suočiti čitajući o tome kako se pojedini svetac borio s istom slabošću. Moj Peter uvijek kaže da oni koji se brzo naljute trebaju moliti svetog Petra jer će ih on najbolje razumjeti. „Jednom je u ljutnji čovjeku čak odsjekao uho”. Ona djeca koja se u svemu nadmeću s drugima u želji da budu prvi trebaju upoznati braću apostole Jakova i Ivana koji su željeli najbolja mjesta u nebu. Isusa je to prilično razljutilo. Zatim je rekao da oni koji žele biti u svemu prvi i najbolji trebaju drugima biti poslužitelji. „Tako će posljednji biti prvi, a prvi posljednji” (Mt 20,16). Za našim obiteljskim stolom, kada se netko zaleti s „ja ću uzeti prvi”, taj obično završi posljednji.

„Ja sam Mihael arkanđeo, Michaelov nebeski zaštitnik kojega volim i uvijek čuvam”

Također je djeci dobro predstaviti njihove svece zaštitnike i potaknuti ih da razvijaju odnos s njima. Poznajemo dječaka imenom Michael koji je vrlo sklon upadanju u sukob sa svima u svojoj okolini. U napadu bijesa razbio bi sve oko sebe, kako on sam kaže. Njegova je majka možda najstrpljivija osoba koju poznajem, ali često ni ona jednostavno ne uspijeva doprijeti do njega. Mojoj je djeci palo na um da nacrtamo svetog Mihaela arkanđela, njegova nebeskog zaštitnika, na plakatu u stvarnoj veličini. Djeca su mu nacrtala gorući mač, oklop, ogromna krila i bljesak oko njegove glave te su pored njegova lika napisala ove riječi: „Ja sam Mihael arkanđeo, Michaelov nebeski zaštitnik kojega volim i uvijek čuvam”. Michaelova je mama sa zahvalnošću uzela taj plakat i stavila ga na zid njegove sobe. Kasno te večeri nazvala me je i rekla: „Da ste barem bili ovdje kada je ugledao plakat. Pogledao ga je rekavši: ‘Mama, tako mi se sviđa moj arkanđeo Mihael. Ovo je najbolja stvar u mojoj sobi!’ Tada smo se prvi put pomolili pred anđelovim likom.”

Bogu hvala što su sveci toliko raznoliki da ima barem jedan za svaki tip djeteta

Osobno kod svetaca najviše volim to što su oni istinski junaci. Doduše, u dječjoj literaturi i filmovima teško da ćemo na njih naići, osobito ne pod imenom junaka. Ali oni uistinu jesu pobjednici nad ljudskim slabostima. Bogu hvala što su sveci toliko raznoliki da ima barem jedan za svaki tip djeteta.

Moja je kći Monica nedavno otkrila svetu Odilu, sveticu koja je bila najstarije dijete u obitelji s još šestero mlađe braće. Mislim da vam je jasno zašto ju je privukla upravo ona

Postoje sveci koji su u jednom trenutku, milošću Božjom potpuno promijenili svoj život i od teških grješnika postali pravi junaci vjere i svetosti. Takvi su, primjerice sveti Pavao, sveta Marija Magdalena i sveti Augustin. Drugi su pak od najranijeg djetinjstva živjeli po Božjemu, poput svete Male Terezije i blažene Imelde. Zatim imamo svece koji su živjeli, rekli bismo svakodnevnim životima, poput Majke Cabrini, Majke Seton i svete Monike, majke svetog Augustina. Mnogi su pak sveci, uzmimo za primjer svetog Lovru, svjedočeći svoju vjeru u Krista, položili svoj život umrijevši u teškim mukama spaljeni, razapeti ili kamenovani. Ljubitelji životinja „svojima” smatraju svece kao što su sveti Martin, sveti Antun i, naravno, sveti Franjo Asiški. Izvanredne susrete s ljudima imali su: sveta Brigita, sveti Martin iz Toursa i sveta Filomena. Moja je kći Monica nedavno otkrila svetu Odilu, sveticu koja je bila najstarije dijete u obitelji s još šestero mlađe braće. Mislim da vam je jasno zašto ju je privukla upravo ona.

Mnogi su sveci imali tjelesne nedostatke, ali su unatoč tome bili puni radosti

U Starome zavjetu pronalazimo nebrojeno mnogo priča i svetih likova, a o njima možete svake večeri čitati svojoj djeci iz obiteljske Biblije. Ona će tako otkriti da priča o Danielu nije vezana samo za lavlju jamu, da David nije samo lik iz priče o Golijatu te o mnogim uzbudljivim događajima iz života Estere i Tobije.
Mnogi su sveci imali tjelesne nedostatke, ali su unatoč tome bili puni radosti. Sveta Margareta od Castella, svetica zaštitnica hendikepiranih i neželjenih, bila je redovnica izobličena lica, slijepa i s grbom na leđima. Blaženi Herman je bio hrom, a sveti Isaac Jogues, misionar i mučenik je još u mladosti izgubio nekoliko prstiju. Među svecima nalazimo i one koji su bili izuzetno siromašni, primjerice sveti Benedikt Josip Labre, i one koji su bili imućni, poput svete Elizabete, ugarske kraljice. Među svecima naći ćemo kraljeve, kraljice, plemiće, pastire, ratnike, pape, postolare, poljoprivrednike, svećenike, redovnice, majke, očeve, dječake, djevojčice, pametne i one manje pametne, slikare, kuhare, pekare, odvjetnike, pisce, pjesnike, gubavce, svinjare, liječnike, medicinske sestre, robove i prosjake. Svi su oni hodali, trčali, jahali – čak i letjeli, poput svetog Josipa Kupertinskog i sjedili na vrhu stupa, poput svetog Šimuna Stilita – i činili sve za ljubav Božju. Neki su, poput svetog Ivana don Bosca, vješto izvodili trikove kojima su zabavljali druge, a neki su pak, poput svetog Filipa Nerija znali smišljati šale nasmijavajući druge. Onaj koji misli da su sveci dosadni, nema pojma o njima.

Postajanje svetim je djelo milosti, a Kristova milost dolazi po njegovoj Majci. Zato je našoj djeci potrebna Marija, majka svetaca

Kada požele čuti neku priču, djeca mi kažu: „Mama, ispričaj nam priču o nekom svecu”. Ono što ih intrigira jest činjenica da su sveci ljudi poput nas, rođeni s istočnim grijehom, da su imali svoje slabosti i prolazili kušnje, ali nadvladali su ih Božjom milošću, koju Bog daje i nama.
Nakon jedne takve priče o svecu, moj je Jamie uzdahnuo: „Uh, ja nikad neću postati svet”.
„Nećeš ako ne pokušaš. Zamoli svece da ti pokažu kako se postaje svet. Oni to dobro znaju.”
Postajanje svetim je djelo milosti, a Kristova milost dolazi po njegovoj Majci. Zato je našoj djeci potrebna Marija, majka svetaca.

Iz knjige „Kako odgajati dobru katoličku djecu“ Mary Reed Newland. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA:

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala! ❤️
Za Book.hr priredili I. A. i L. M.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh