Osobni razvoj

OSTAVKA NA MJESTO GENERALNOG DIREKTORA SVEMIRA

Prezaposleni ste, brinete se za sve, ne možete se opustiti ni odmoriti…? Ova bi Vas spoznaja mogla osloboditi! Stalno ste u žurbi, imate posla preko glave, brinete se o svakome (zaposlenicima, prijateljima, ženi, djeci, crkvi…), ne možete se odmoriti? U ovom biste tekstu mogli pronaći rješenje za to! :)

Prezaposleni ste, brinete se za sve, ne možete se opustiti ni odmoriti…? Ova bi Vas spoznaja mogla osloboditi!

Foto: Shutterstock

 

Ako ste osoba koja je iskusila roditeljsku inverziju u vlastitom domu, možda ćete otkriti da previše radite i puno postižete, baš kao i radoholičari, ali s pogrešnim motivima. Potrebno vam je ne samo dobiti priznanje i zaslužiti ljubav, već i zadržati svijet straha i kaosa što dalje od sebe. Kao osoba s iskustvom roditeljske inverzije najvjerojatnije ste postali prezaposleni jer ste često govorili: „Pa, radije bih to učinio sam”. To govorite jer ne vjerujete drugima da će se držati dogovora i posao dobro obaviti. Time za druge postajete plemeniti mučenik, ali zapravo nesvjesno vrijeđate sve oko sebe. Ta uvreda i podcjenjivanje dolaze od toga što ste ljuti na roditelje koji nisu napravili ono što su trebali. Svi smo svjedočili slučajevima u kojima neki ljudi pružaju pomoć tako da se osoba kojoj pomažu osjeća počašćenom, dok drugi pomažu sa žustrinom, samomučenički, tako da se osoba kojoj pomažu osjeća osramoćeno i uvrijeđeno. Takve su osobe najčešće iskusile roditeljsku inverziju.

Kad dijete preuzme odgovornost roditeljstva

Roditeljska inverzija je termin koji opisuje što se događa kad su jedan ili oba roditelja tako nezreli ili neučinkoviti da dijete preuzme odgovornost roditeljstva nad vlastitim roditeljima. Tako se mijenja Božji poredak. Jedna od zadaća svakog roditelja je osigurati siguran dom u kojem dijete slobodno može biti dijete. Roditelji trebaju brinuti o djetetu, a ne obrnuto. Dobro je kod djece razvijati radne navike tako što će povremeno obavljati male kućanske poslove i snositi dio odgovornosti, ali teret brige i odgovornosti za obitelj trebaju prvenstveno snositi roditelji, nikada djeca. Isto tako, dobro je da djecu naučimo voljeti i blagoslivljati roditelje, ali roditelji ne bi smjeli opteretiti djecu ulogom tješitelja i pouzdanika. Tu i tamo se ova inverzija ili zamjena uvukla u naše živote. Zato moramo prepoznati probleme iz prošlosti i osloboditi ih se kako bismo mogli prijeći u zrelost koju je Bog za nas pripremio.

Sprječavali su vas da vlastitim nepodopštinama otkrijete neke stvari o samima sebi iz „okrutne škole života”

Takva se osoba ne može odmarati na praznicima niti igdje drugdje. Budući da sam i sâm osoba koja je iskusila roditeljsku inverziju, čak i kad smo na praznicima u kampu, pet minuta po dolasku već lutam uokolo tražeći nekoga kome treba pomoći – i to nakon cijele godine pomaganja ljudima! Kod kuće se naučiš stalno biti na oprezu kako ne bi neki spontani, nepromišljeni čin prelio čašu u ionako preopterećenom braku. Kao dijete niste smjeli, kao druga djeca, biti nestašni i osjetiti malo nereda. Sprječavali su vas da vlastitim nepodopštinama otkrijete neke stvari o samima sebi iz „okrutne škole života”. Morali su vas nadzirati, a zapravo vam je trebala samokontrola kako biste nešto naučili i postigli metodom pokušaja i pogreške te unutarnjom motivacijom, a ne vanjskim poticajem, jer vas je bilo strah kakve će to rezultate ostaviti u ionako klimavoj obitelji.

Možda se ne možete opustiti ili odmoriti u vlastitom domu. U djetinjstvu ste svoj dom doživjeli kao mjesto napetosti i zahtjevâ za emocionalnom odgovornošću te kao mjesto na kojem ste morali nadzirati sebe i druge. Možda će vam trebati neko vrijeme prije no što u srcu naučite sazrijeti onako kako kaže citat: muževljevo se srce uzda u nju (Izr 31,11).

Vaše poimanje odmora jest samoća ili igra i zabava daleko od kuće. Odmor među bliskim ljudima za vas predstavlja opterećenje i dodatnu potrebu za samo-disciplinom. U djetinjstvu niste navikli odmarati se u drugome pa ne možete ni sada. Umjesto toga, zateknete sami sebe kako brinete o drugima, držeći ih zapravo na taj način vrlo učinkovito na sigurnoj udaljenosti.

Moga oca većinu vremena nije bilo…

Paula je bila radoholičar, dok je moj ukorijenjeni grijeh bila roditeljska inverzija. Moga oca većinu vremena nije bilo pa, iako je bio nježan i dobar, ipak je tijekom godina jako zakazao u trenucima kada je trebao biti jak i prisutan. Postupno sam ja preuzimao sve više odgovornosti na sebe. Postao sam snaga svojoj majci i mlađoj braći i sestrama. Održavao sam vrt, dvorište, voćnjak, brinuo se o kravama, kokošima i kućnim ljubimcima. Šokirao sam se kad sam nedavno saznao da se Frank, moj deset godina mlađi brat, naljutio na mene, svoga zamjenskog oca, kad sam ga napustio kako bih otišao na studij. A još mi je veći šok bio kad sam saznao da se moja sestra Martha Jane, koja je samo četiri godine mlađa od mene, naljutila iz potpuno istog razloga. Povikao sam: „Dragi Bože, kako sam se samo našao u toj situaciji?” Ponovno sam se pokajao što sam prisvojio očev položaj, a zatim sam dao ostavku na mjesto spasitelja svoje obitelji.

Primio sam Božji blagoslov kao nagradu za svoj slabi pokušaj služenja. Ali svaka priča ima dvije strane. Svaki simptom koji sam ranije naveo, uklapao se u moj život. Bog me sad oslobađa od kompulzivnog služenja i od nesposobnosti da se odmaram u svom domu.

Paula i ja smo osnovali Ilijinu kuću (Elijah House) u kojoj pomažemo drugima, a Bog nam pomaže pripremiti Njegovu obitelj za Njegov povratak kroz Ilijinu kuću. Zbog nepovjerenja prema svom biološkom ocu nisam imao potpuno povjerenje u Božju sposobnost da budem glava svoje obitelji. Tek kad sam uništio to nepovjerenje u sebi, mogao sam u potpunosti vršiti svoju službu.

Nije si mogao nešto kupiti i uživati u tome bez osjećaja pretjerane krivnje…

Pomagao sam jednom poslovnom čovjeku. Dok sam mu pomagao, počeo je prepoznavati uzrok u pozadini svoje potrebe za uspjehom. Otac mu je bio pijanac i kockar. Kao jedanaestogodišnji dječak počeo je raditi kako bi zaradio novac za svoju obitelj. Pokušavao je na sve moguće načine uzdržavati obitelj. Rezultat toga je da je, kad je odrastao, počeo kompulzivno brinuti o svakome – zaposlenicima, prijateljima, ženi, djeci, crkvi, Bogu; o svima i svemu. Bio je pravi dobri Samaritanac za svaku praznu gumu na cesti, za svaku nevolju na putu. Nije si mogao nešto kupiti i uživati u tome bez osjećaja pretjerane krivnje. Kao dječak usadio je u sebe misao da mora dati sve od sebe kako bi spasio obitelj. Nije se prestajao truditi – i nakon što su se obitelj i svi ostali mogli i trebali brinuti o sebi samima.

Još je i gore bilo to što se njegova majka bila navikla nadzirati ga i opterećivati nepotrebnim zadacima tako što mu je nabijala osjećaj krivnje. Skočio bi u vatru samo kako bi služio svojoj obitelji, da ne bi zakazao, kao njegov otac. Ne samo da su ga zaposlenici „izmuzli” za plaće koje su bile veće nego uobičajene, nego su bili i nezahvalni i napadali ga kad nije mogao ispuniti njihove pretjerane zahtjeve. Tijekom procesa zacjeljivanja rana shvatio je da ne mora nositi terete svijeta na svojim plećima.

Dajte ostavku na mjesto generalnog direktora svemira

Ako ste se s njime poistovjetili i prepoznali sebe kao zamjenika svog roditelja, odmah dajte ostavku na mjesto generalnog direktora svemira – i znajte da se Bog nekako uspijeva snaći i bez vaše pomoći. Možda ćete to morati i više puta ponoviti, dok vaš duh napokon to ne prihvati.

Možda ćete se, kao ja, naći u nepovoljnom položaju u odnosu na braću ili sestre. Takvo što vam onda onemogućuje ostvarivanje ispravne veze. Nije važno što se posao treba obaviti; šteta nastaje kad taj posao ne napravi prava osoba – ili kad pravu stvar napravi kriva osoba.

Protuotrov postoji – pokajte se i prihvatite Božji oprost. Krv će Kristova oprati svako zamjeranje iz vašeg srca ako ste bili dijete koje je iskusilo roditeljsku inverziju. Njegova će savršena ljubav odbaciti sve skrivene strahove koji su pokrenuli sklonost k pretjeranim postignućima. Križ će ukloniti sve ono što je zbog toga nastalo – prezaposlenost, samonametnuto mučeništvo, nadziranje, omalovažavanje drugih itd. Takva „djela” (kao što možemo vidjeti u Poslanici Kološanima 3,9) moramo prepoznati i suočiti se s njima, jednim po jednim, ili će jednostavno umrijeti i usahnuti dok se suočavamo s dubljim korijenima. Prisustvo Oca vas može izliječiti i obnoviti vaše umorno i nepovjerljivo srce. (…)

Iz knjige „Otpusti svoju prošlost” autorâ Johna Lorena i Paule Sandford. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh