Osobni razvoj

KAKO ČUTI BOŽJI GLAS

PREPOZNAVANJE Koje misli dolaze od Boga, a koje od sotone Biblija jasno kaže da naše misli mogu doći iz triju različitih izvora: od nas samih, Duha Svetoga ili demona. Iznimno je važno da oni koji žele živjeti slijedeći Božji glas ovo razumiju jer će Božji glas često dolaziti u obliku spontanih misli koje primamo umom. Neke misli dolaze od Boga, a neke (da!) od sotone.

Foto: Shutterstock

 

Misli se nalaze u mojoj glavi, zar one ne potječu od mene? Biblijski je odgovor: „Ne mora biti tako.“ Biblija jasno kaže da naše misli mogu doći iz triju različitih izvora: od nas samih, Duha Svetoga ili demona. Iznimno je važno da oni koji žele živjeti slijedeći Božji glas ovo razumiju jer će Božji glas često dolaziti u obliku spontanih misli koje primamo umom. Neke misli dolaze od Boga, a neke (da!) od sotone.

…otada čovjek može imati svoje misli, a sotona može iskoristiti misli koje potječu od nas samih

Bog nije čovjeka stvorio kao posudu koja sadržava sebe. Bog nas naziva posudama (vidi 2 Kor 4, 7). Posuda je, naravno, stvorena da bi nešto sadržavala. Stvoreni smo da bismo bili ispunjeni Bogom (vidi 2 Kor 4, 7). Međutim, u Edenskome vrtu sotona je kušao čovjeka da živi po sebi i čovjek je pao u to iskušenje. Otada čovjek može imati svoje misli, a sotona može iskoristiti misli koje potječu od nas samih. Tako sada možemo biti ispunjeni i sotonom i njegovim demonima. I zato naše misli mogu dolaziti od Boga, od nas samih ili od sotone.

Prije nego što smo pozvali Isusa Krista u naša srca da bude naš Gospodar i Spasitelj, Biblija kaže da su iz nas djelovali zli duhovi

Čovjek se sastoji od duha, duše i tijela (vidi 1 Sol 5, 23). Naš je duh stvoren da bude sjedinjen ili pridružen drugome Duhu. Prije nego što smo pozvali Isusa Krista u naša srca da bude naš Gospodar i Spasitelj, Biblija kaže da su iz nas djelovali zli duhovi: „(Bili ste poslušni i pod kontrolom) duha (demonskog) koji sada djeluje u djeci neposlušnosti“ (Ef 2 2, The Amplified Bible – Proširena Biblija). Jednom kada se spasimo, Duh se Sveti pridružuje našemu duhu (vidi 1 Kor 6, 17) te njegovo djelo u nama brzo raste i širi se.

Spontane misli ili strujanje misli dolaze iz duhovnoga svijeta

I demoni i Duh Sveti mogu nam dati misli (vidi Lk 22, 3; Dj 5, 3; 1 Kor 2, 10). U obama ih slučajevima naš um prepoznaje kao spontane misli. Spontane misli, ili strujanje misli, dolaze iz duhovnoga svijeta. Iv 7, 37-39 uči nas da strujanje koje u sebi osjećamo dolazi od Duha. Obrnuto, analitičke misli dolaze korištenjem našim racionalnim umom.

Ako je ton misli u skladu s imenima i karakterom sotone, one dolaze od sotone

Kada pokušavamo razlučiti Božji glas od naših misli ili sotonskih poticaja, moramo početi tako što ćemo odrediti jesu li misli spontane ili analitičke. Ako su spontane, dolaze iz duhovnoga svijeta. Sada treba odrediti dolaze li od Duha Svetoga ili od zlih duhova.

Ako je ton misli u skladu s imenima i karakterom sotone, one dolaze od sotone. Ako su u skladu s imenima i karakterom Duha Svetoga, tada je vjerojatno da dolaze od Boga. (…)

 

 

Iz knjige “Kako čuti Božji glas”, autorâ  Marka Virklera i Patti Virkler.

Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu po cijeni od 100 kuna možete nabaviti ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh