Vijesti

Preminuo mons. Antun Bogetić

Foto: Pixabay

 

Porečki i pulski biskup u miru, mons. Antun Bogetić, okrijepljen svetim sakramentima preminuo je 19. travnja u 95. godini života, 71. svećeništva i 33. godini biskupstva.

 

Mons. Bogetić rođen je 24. travnja 1922. godine u Premanturi. Nakon osnovne škole koju je pohađao u rodnom mjestu, upisao je gimnaziju u Kopru. Studirao je teologiju u Gorici te filozofiju u Rimu.

Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1946. u Poreču. Mladu je misu proslavio u Premanturi, a za mladomisničko geslo odabrao je riječi „Dođi kraljevstvo tvoje.“.

Služio je u župničkoj službi, vršio je dužnost nadbiskupskog tajnika, deset je godina bio   duhovnik u Pazinskom sjemeništu, kada je postao generalnim vikarom biskupije. Četiri je godine djelovao kao misionar u Argentini.

Porečkim i pulskim biskupom imenovan je 27. veljače 1984. godine; za biskupa je zaređen 28. travnja 1984. u  Poreču. Za biskupsko geslo uzeo je riječi „U tebe se Gospodine uzdam“.

Mons. Bogetić autor je brojnih knjiga duhovna sadržaja, između kojih se izdvaja  njegova autobiografija „Moj život, od Anda do Tihog oceana“, publicirana 2010. godine. Svojim dugogodišnjim biskupskim djelovanjem stekao je brojne zasluge. Za vrijeme njegove biskupske službe izgrađena je nova zgrada Ordinarijata u Poreču, zaslužan je za povratak pavlina u samostan u Sv. Petru u Šumi, te je  osnovao i Visoku teološku školu u Sjemeništu „Redemptoris Mater“. Mons. Antun umirovljen je 10. siječnja 1998. godine.

Svečana sprovodna misa održat će se u petak, 21. travnja 2017. u 14 sati u pulskoj prvostolnici. Prema vlastitoj želji, mons. Bogetić bit će pokopan u premanturskoj župnoj crkvi sv. Lovre.

Najčitanije

Na vrh