Svjedočanstva

CLAIRE WINELAND

Preminula djevojka čiju su borbu s bolešću pratile stotine tisuća ljudi: ‘Kada jednom zaista shvatiš da možeš sve izgubiti, onda poželiš živjeti’ Tjedan dana nakon što su joj transplantirana pluća, Claire je preminula od posljedica moždanog udara. Rođena je s cističnom fibrozom, genetskim poremećajem koji utječe na pluća, gušteraču, jetru, bubrege i crijeva te otežava disanje…

Preminula djevojka čiju su borbu s bolešću pratile stotine tisuća ljudi: 'Kada jednom zaista shvatiš da možeš sve izgubiti, onda poželiš živjeti'

Claire Wineland, YouTuberica i blogerica koja je na društvenim mrežama otvoreno govorila o svojoj teškoj bolesti, preminula je početkom ovog mjeseca u 22. godini života.

Tjedan dana nakon što su joj transplantirana pluća, Claire je preminula od posljedica moždanog udara. Rođena je s cističnom fibrozom, genetskim poremećajem koji utječe na pluća, gušteraču, jetru, bubrege i crijeva te otežava disanje. Cistična fibroza je neizlječiva, njezin ishod je uvijek smrtan, a transplantacija joj je trebala produžiti život. Prije dvije godine liječnici su joj rekli da bez transplantacije neće još dugo živjeti, a zdravstveno stanje joj se počelo naglo pogoršavati kad je napunila 21 godinu. Budući da više nije mogla samostalno obavljati svakodnevne aktivnosti odlučila se za transplantaciju pluća koja joj je trebala osigurati dodatne godine života.

Nije se bojala smrti

Claire je oduvijek znala da se neće izliječiti, ali smrti se nije bojala jer je smrt, kako je govorila, ionako neminovna. Preko svojih kreativnih videa pokušavala je upoznati javnost sa svojom bolešću, ali također i potaknuti druge da izvuku maksimum iz svojih života. Uvijek je govorila da se i bolesni ljudi trebaju baviti stvarima koje ih vesele, umjesto da sjede i gledaju kako im tijelo propada. Claire je gostovala na konferencijama gdje je objašnjavala kako je to biti u komi, kako je to umalo umrijeti, kako je to znati da se nećeš izvući…

Njezin Youtube kanal pratilo je oko 250 tisuća ljudi, a na Instagramu je imala više od 100 tisuća pratitelja s kojima je dijelila sve o svojoj bolesti i izazovima s kojima se susreće. Posljednju objavu na Instagramu podijelila je uoči operacije, uz opis:

„Zahvalna sam na svemu ovoga tjedna. Zahvalna sam liječnicima i zahvalna sam što sam dobila priliku ostati živa.”

Liječnici su izjavili da je njezina smrt bila najmirnija smrt koju su ikada vidjeli, a Claire je još za života odlučila donirati organe.

„Clairena je obitelj sretna zbog drugih obitelji koje su sada dobile poziv da su dobile organe koje su toliko dugo čekale“, poručili su iz Claire’s Placea, udruge koju je Claire osnovala kad je imala samo 13 godina.

„Kada jednom zaista shvatiš da možeš izgubiti sve, onda poželiš živjeti, stvarati nešto. To te tjera da budeš dio svijeta. Mislim, zašto ne napraviti nešto veliko od svoga života dok ga još uvijek imaš?“, izjavila je za časopis Marie Claire ova simpatična djevojka.

Počivala u miru Božjem.

Vedrana Prka; Book.hr

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh