Najave

ODMOR I DUHOVNA OBNOVA

Predstavljamo Kuću Betanija u Velom Lošinju, duhovni centar za sve koji traže duhovno ili tjelesno zdravlje i odmor U centru gradića Veli Lošinj, okružena ljekovitim mirisnim zelenilom, mirom, ozdravljujućom tišinom i morem boje neba, smjestila se je Kuća Betanija, duhovni centar za turiste i sve koji na otoku Lošinju traže duhovno ili tjelesno zdravlje i odmor…

Foto: Kuća Betanija

 

U klimatsko-lječilišnom podneblju Veloga Lošinja na adresi Kaciol 38 smjestila se Kuća Betanija, duhovni centar za turiste i sve koji na otoku Lošinju traže duhovno ili tjelesno zdravlje i odmor. Kuća od godine 2011. organizira i nudi duhovne sadržaje a od godine 2015. nudi i sobe za smještaj.

Smještena je u centru gradića Veli Lošinj, prvoj naseobini na otoku Lošinju, udaljenog svega 4 km od grada Mali Lošinj, na vrhu brežuljka Kaciol u staroj stambenoj jezgri mjesta. Okružena je ljekovitim mirisnim zelenilom, mirom, ozdravljujućom tišinom i  morem boje neba.

Povijest ovoga zdanja može se pratiti već od davne 1792. godine, kada su je naseljavale poznate obitelji pomorskih kapetana Rabusini.

Kao kuća tjelesnoga i duhovnoga zdravlja, nadaleko poznati – Sanatorij Betanija – u vlasništvu Milosrdnih sestara sv. Križa, djelovao je od 1906. pa sve do 1936. godine. Tada rad Sanatorija Betanija prekida pripajanje otoka Lošinja Italiji, prisilni odlazak sestara i događaji II. svjetskog rata. Godine  1956. zgrada je nacionalizirana i koristilo ju je više korisnika. Na uloženi zahtjev  godine 2003.  vraćena je izvornom vlasniku u neupotrebljivom stanju.

Od tada, tj. od ponovnog ulaska u posjed svoje nekretnine, Milosrdne sestre sv. Križa  u njoj uspostavljaju duhovni centar koji nudi programe pastoralne skrbi za turiste i sve one koji na otoku Lošinju traže zdravlje. Vođene karizmom svoga utemeljitelja o. Teodozija Florentinija, švicarskoga franjevca kapucina – Potreba vremena volja je Božja na taj način odgovaraju na potrebu i traženje duhovne hrane mnogih koji dolaze na taj otok.

Kuća Betanija otvorena je cijelu godinu a u njoj djeluje ženska redovnička zajednica Milosrdnih sestara sv. Križa sa sjedištem u Đakovu; duhovni centar; Betanija d.o.o. za ugostiteljstvo i turizam kategorije Pansion komfor.

Duhovni centar posjetiteljima nudi duhovne programe; timove koji ih provode te odgovarajuće prostorije u kojima se oni odvijaju (kapelu, dvoranu, uređene vanjske dvorišne prostore: parkove, šetnice i terase)…

Kapela Presvetoga Srca Isusova

Posjetiteljima je dostupna Kapela Presvetoga Srca Isusova 24 sata dnevno za slavljenje sv. mise, zajedničko i osobno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom, moljenje Časoslova naroda Božjega i ostale pobožnosti.

Betanija

Betanija d.o.o Pansion komfor, koja djeluje u sklopu kuće Betanija, nudi smještaj u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama kategorije 4*; prehranu u pansionu ili polupansionu pripremljenu u vlastitoj kuhinji Kuće Betanija; restoran za interne goste Pansiona; usluge recepcije; suvenirnicu.

Kuća Betanija prima pojedinačne goste, kao i organizirane manje ili veće grupe. Raspolaže s 30 soba i 55 ležajeva. Svaka soba je ukusno opremljena potrebnim namještajem, ima vlastiti sanitarni čvor, sušilo za kosu, klima-uređaj za grijanje i hlađenje, sustav za gašenje požara, prozorske mreže protiv komaraca, mali hladnjak… U unutarnjim prostorijama Kuće strogo je zabranjeno pušenje kao i uvođenje u nju kućnih ljubimaca.

Srdačno osoblje Kuće

U neposrednom kontaktu s gostima djeluju časne sestre, na čelu s voditeljicom Marijom s. Hijacintom Hoblaj, te civilne suradnice koje sve posjetitelje srdačno dočekuju, skrbe za njihove potrebe i tako svima dobrohotno pomažu da se osjećaju kao kod kuće! Posebno obilježje Kuće Betanija koje odmah po dolasku svi primjećuju jest mir, tišina, besprijekorna čistoća i red. Upravo to svi očekuju, to im je potrebno i spontano ga nastoje očuvati, i tako ga priuštiti sebi i drugima.

Prirodno okruženje

Kuća Betanija djeluje kao stari / temeljito obnovljeni kaštel smješten u staroj jezgri Veloga Lošinja, na brežuljku iznad mora i poznate plaže Rovenska, udaljene od nje svega deset minuta hoda. S dvorišne terase širi se prekrasan pogled na brdo sv. Ivan i višestoljetnu crkvicu i svetište sv. Ivana Krstitelja, poznato izletište i odredište svim planinarima i posjetiteljima koji klimatoterapijom preveniraju ili liječe astmu ili alergiju svih vrsta. Kilometre duge šetnice uz more koje opasuju cijeli otok Lošinj, pružaju mogućnost za duge šetnje, boravak na svježem i ozdravljujućem lošinjskom zraku, te uživanje u svim njegovim mirisima i neponovljivo-jedinstvenim ljepotama otočke prirode.

Kome se preporuča Kuća Betanija

Kuću Betanija kao duhovno-turističko odredište pogodna je za: svećenike – za odmor, duhovne vježbe, liječenje astme, alergije, psorijaze… rehabilitaciju i obnavljanje od iscrpljenosti i nakon bolesti ili operacija; grupama župnih suradnika, župsko-pastoralnih vijeća koja svoj godišnji radni sastanak mogu povezati s odmorom, duhovnom obnovom, klimatoterapijom, posjetom kulturnoj baštini otoka Lošinja… njegovanjem međusobnog zajedništva; molitvenim zajednicama, raznim udrugama…; grupama bračnih parova; udrugama penzionera ali i svima drugima.

Sve ostale informacije o Kući Betanija možete pročitati na njihovim mrežnim stranicama na adresama:
www.kuca-betanija.hr
www.visitlosinj.hr
ili tako da ih osobno kontaktirate preko e-adrese: [email protected]
ili telefona:
00385(0)51 866 221
00385(0)51 866 223 od 10 do 12 sati od ponedjeljka do subote

Kuća Betanija Veli Lošinj
Duhovni centar otvoren svima, napose turistima
Betanija d.o.o. za ugostiteljstvo i turizam, Pansion komfor
www.kuca-betanija.hr
www.visitlosinj.hr
[email protected]

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh