Aktualnosti

PRAVO NA ŽIVOT // U Berlinu održan 13. „Hod za život” – evo koje su njegove glavne pouke Sudionici hoda odredili su zahtjeve koje će iznijeti pred zastupnike njemačkog Parlamenta. Političari bi trebali biti pravedni: pravo je na život svake pojedine osobe temeljno, dok tzv. „pravo na pobačaj“ ne postoji.

U Berlinu održan 13. „Hod za život” – evo koje su njegove glavne pouke

U subotu, 16. rujna, održan je 13. berlinski „Hod za život“ protiv pobačaja i potpomognutog samoubojstva.

Prema informacijama organizatorâ na događaju je sudjelovalo oko 7.500 ljudi. Na hodu su bili prisutni pripadnici brojnih kršćanskih konfesijâ, a događaj je organizirala Savezna udruga pravo na život, savez 13 njemačkih organizacijâ koje se zauzimaju za spomenuto pravo.

‘Relativizacija’ zalaganja za život

U ime berlinskog nadbiskupa Heinera Kocha pozdravni govor sudionicima pročitao je pomoćni biskup Matthias Heinrich. Nadbiskup je sudionicima hoda zahvalio na njihovu angažmanu. Zalagati se za pravo na život čovjeka u svim njegovim razvojnim stadijima doista je demokratska briga – istaknuo je nadbiskup Koch. Kritizirao je što se zalaganje za život nerođene djece još uvijek relativizira te se potpuno neopravdano stavlja po strani. Istodobno je katolički prelat pozvao da se zauzimanje za život treba njegovati kako u sadržaju tako i u načinu jer samo tako hod za život može pobuditi razumijevanje i kod onih koji imaju drugačije stajalište.

Pravo na život

Sudionici hoda odlučili su i o zahtjevima koje će iznijeti pred zastupnike njemačkog parlamenta. Političari bi trebali biti pravedni: pravo na život svake pojedine osobe je temeljno, dok tzv. „pravo na pobačaj“ ne postoji. Umjesto da novcem poreznih obveznikâ financiraju pobačaj, parlamentarci bi trebali snažnije podupirati buduće roditelje. Nadalje, potrebno je započeti obrazovnu inicijativu kako bi svi znali da je čovjek od začeća jedinstven te da posjeduje dostojanstvo. Njemačke su političare također pozvali da promiču pravo trudnicâ na informiranje.

Pravo na „priziv savjesti“

Među zahtjevima je i da se genetsko testiranje embrijâ smije dopustiti jedino kada je u službi života i zdravlja majke i djeteta. Sudionici hoda za život su također pozvali na zabranu genetskog manipuliranja kao i preimplantacijske dijagnostike, doniranja jajnih stanicâ i surogat-majčinstva. Ne smije se isključivati one koji rade u zdravstvu, a koji ne žele sudjelovati u pobačaju ili eutanaziji. Drugim riječima, treba se zajamčiti pravo na priziv savjesti. Konačno, njemačke parlamentarce su pozvali da prošire palijativnu skrb na one koji su pred smrću, umjesto da dopuštaju nekažnjeno provođenje potpomognutog samoubojstva.

Izvor:  Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh