Roditelji i djeca

PRAVILA ZA OČEVE SINOVA

Kako dobri očevi stvaraju dobre sinove Budite njegov junak. Vi to za njega i jeste; za nj imate snagu Batmana, brzinu Spidermana i pamet Ironmana. Nemojte ga razočarati. Dokažite mu da su tate najveći junaci jer tate mogu spasiti bilo koju situaciju.

Kako dobri očevi stvaraju dobre sinove

1. Volite njegovu majku. On će učiti voljeti onako kako vi volite, ali i mrziti onako kako vi mrzite. Stoga birajte voljeti za obojicu. Posvetite se tome; volite čitavim srcem i izražavajte tu ljubav svaki dan. Jednoga ćete dana vidjeti kako vaš sin voli svoju ženu i bit ćete sretni jer ste uspjeli.


2. Dopustite mu da vozi. Svako se dijete sjeća kada je prvi put vozilo automobil sjedeći u očevu krilu; u tim trenucima vjeruje da je poput svoga oca.

Kako dobri očevi stvaraju dobre sinove

Foto: Shutterstock

 

3. Učite ga da pažljivo bira. Posebno kada bira ženu, prijatelje i hamburger. Neka nikada ne bude zadovoljan prosječnim.

4. Vodite ga na utakmice. Zajednički trenutci u kojima uživate u suncu i nogometu za vašega su sina posebni.

5. Hrabro volite. Dječaci vjeruju da moraju biti ‘jaki’. Dok su djeca, svoju ljubav pokazuju potpuno i nevino. Kada porastu, skrivaju svoje osjećaje i bježe od zagrljaja. Učite svoga sina da od njih ne bježi nego da ih prima. Kako bi muškarac pokazivao ljubav, potrebna je hrabrost: naučite svoga sina da bude hrabar.

6. Razgovarajte s njim o seksu. Dječaci ponekad moraju znati da su svi muškarci stvoreni jednaki.

7. Učite ga da bude staložen. Pokažite mu kako da bude hrabar i odlučan pred drugima. Zatim ga, dok se vozite kući, podsjetite da je u redu ako zaplače.

8. Dijelite tajne. Komunicirajte. Razgovarajte, o svemu. Neka uvijek zna da vam može pričati o prijateljima, djevojci (ili prijateljicama), školi. Slušajte. Postavljajte pitanja. Dijelite snove, nadanja i brige. On vam nije samo sin, i vi njemu niste samo otac; budite i prijatelji.

9. Učite ga pristojnosti. Kao njegov roditelj, učite ga da bude pristojan. Jer svijet je veseliji uz pristojne riječi i osmijeh.

10. Naučite ga kada se treba boriti, a kada je najbolje mirno otići. Vaš sin mora znati da ne treba udarcima dokazivati da je u pravu; vjerojatno ni neće uvijek biti u pravu. Naučite ga dobiti poštovanje – on ga je vrijedan. To ne znači da treba uzvraćati udarcima ili riječima jer ponekad šutnja govori više od riječi.

11. Naučite ga za što se vrijedi boriti; za obitelj ili za najdraži nogometni tim. Objasnite mu da ljudi – iz ljubomore, ili iz nekih drugih osobnih razloga – mogu biti zli i nepristojni. Naučite ga kada je bolje prešutjeti i jednostavno otići. Učite ga da bude poštena osoba.

12. Dopustite mu da pleše u boksericama. Plešite i vi s njime u svojima. Neka zna da postoje trenuci u kojima se može opustiti i zabavljati.

13. Razgovarajte o glazbi. Upoznajte ga s klasicima i naučite riječi nekih modernih pjesama. Osnujte rock bend s drvenim instrumentima; stavite po jednu slušalicu u uho i slušajte U2 dok se vozite. Napišite pjesmu o zajedničkim trenutcima.

14. Dopustite mu da pobijedi. Mora znati da su velike stvari moguće.

15. Učite ga o obitelji. Neka zna da se uvijek vrijedi boriti za obitelj. Budite mu oslonac te molite da se jednoga dana vi možete osloniti na njega.

16. Budite mu otac. To će, bez sumnje, biti vaše najveće postignuće. Podijelite s njime radost vašeg očinstva pa će i on htjeti biti otac jednoga dana. Podsjećajte ga, poljupcima i riječima da ga neizmjerno volite.

17. Slušajte ga sada. Ako ga ne budete slušali sada kada želi razgovarati o malim stvarima, kasnije s vama neće htjeti podijeliti velike.

Kako dobri očevi stvaraju dobre sinove

18. Dopustite mu da isprobava vaše cipele. Nema veze što su one možda stare i smrdljive. Neka ih obuje i gleda u njih maštajući kako će jednoga dana njegova stopalca biti velika poput tatinih.

19. Čvrsto ga zagrlite. Učinite to tako da ne može pobjeći te se jednostavno mora početi smijati. Takav zagrljaj može dati samo tata.

20. Kupajte ga. Zašto bi to radila samo mama?

21. Znajte odgovore. Dijete je uvijek sigurno da ih otac i majka znaju. Ako ih ne znate, pravite se da ih znate. Kasnije potražite prave odgovore.

22. Bacajte ga u zrak i zatim ga uhvatite. Maleni dječaci vole vidjeti kako su njihovi očevi snažni i da će ih uvijek uhvatiti kada budu pali.

23. Pitajte svoju suprugu (njegovu majku…) Vaš će vam sin doći s pitanjima koja neće htjeti postaviti majci – s pitanjima o djevojkama i ljubavi. Vi ju svejedno pitajte, ona će znati odgovor.

24. Volite ga jednako kako biste voljeli svoju kćer. Zagrljaji i poljupci nisu potrebni samo malenim djevojčicama; ljubav je najvažnija emocija – ona usrećuje neovisno o spolu.

25. Dopustite mu da spava na vašem trbuhu. Svako bi dijete trebalo ponekad odmarati na najmekšem jastuku – tatin je trbuh najbolje mjesto za odmor.

26. Nemojte ostati na riječima. Činite. Američki izumitelj, Charles F. Kettering jednom je rekao: „Svaki bi otac trebao imati na umu da će njegov sin slijediti njegov primjer, a ne njegov savjet”. Budite dobar primjer svome sinu.

Kako dobri očevi stvaraju dobre sinove

27. Budite njegov junak. Vi to za njega i jeste; za nj imate snagu Batmana, brzinu Spidermana i pamet Ironmana. Nemojte ga razočarati. Dokažite mu da su tate najveći junaci jer tate mogu spasiti bilo koju situaciju.

Poruka za kraj – dobri očevi stvaraju dobre sinove.

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Pia.

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh