Osobni razvoj

PRAKTIČNI SAVJETI

Deset navika koje će vam pomoći da uštedite vrijeme i osjećate se bolje Možda je vaš dnevni raspored krcat, ali dodatna energija može učiniti čuda u vašem danu i životu

Foto: Pixabay

 

Nema načina na koji biste se mogli pripremiti za sve ono što je potrebno kad ste majka. Ja sam jedno od sedmero djece i mislim da me je odrastanje u stanju neprekidna kaosa dobro pripremilo za ono kako izgleda život odraslih. Moj muž i ja dobili smo četvero djece u pet godina, dok smo oboje vodili svoje poslove. Osjećamo se blagoslovljeni životom koji imamo, ali jasno nam je da možemo raditi sedam dana u tjednu bez prestanka i još uvijek ne stići sve obaviti. Uvijek provjeravamo svoj raspored, gledajući kako da budemo učinkovitiji i kako da uštedimo vrijeme, da bismo mogli manje biti na poslu, a više sa svojim malim ljudima i nas dvoje zajedno. Za nas je najvažnije u životu naše emocionalno i mentalno zdravlje, naše tjelesno zdravlje, naš intelektualno zdravlje, kao i naše duhovno zdravlje, jasno. Smjernice za to dobili smo od našega poslovnog „trenera”, autora i govornika s međunarodnim ugledom, Mathewa Kellyja.

Nekad su nemoguće čak i male promjene u vašem pretrpanom rasporedu, ali ako napravite one ključne promjene, činit će vam se da ste dobili više vremena u danu. Svi žele više energije! Osnažite svoj život s ovih nekoliko koraka da biste mogli ići ukorak sa životom.

 1. Budite zahvalni

… barem deset puta na dan 🙂

To se može činiti čudno, jer smo očito zahvalni, što je jasno samo po sebi. Ali razmišljate li o tome koliko ste zahvalni? Primjećujem da me odmah izbaci iz takta čim se počnem sažalijevati i zaboravim koliko sam sretna i blagoslovljena. Zahvalna sam Bogu za sve izazove koji su me ojačali i za ljude koje mi je stavio na životni put. Zahvaljujem mu na tome barem deset puta na dan.

2. Puno molite

…tijekom cijeloga dana

Molitva ne mora uvijek biti meditacija. Ako u svaki dio svojeg dana uključimo molitvu, to će nam pomoći u trećem koraku. Zamolite za pomoć svaki put kada uđete u auto, zahvalite Bogu za hranu, za ljude koje susrećete. Zamolite ga da vam dan protekne onako kako ste planirali, ako je to i njegova volja. Uključite i djecu u to. I svaki put kad čujemo sirenu, prekinemo ono što radimo i molimo za onoga tko je u potrebi, a znam da i mnogi od vas to isto čine.

3. Živite trenutak

… milost se nalazi u sadašnjem trenutku

Ako smo zahvalni i ako smo u molitvi, vjerojatno već živimo svaki trenutak. Svejedno je lako izgubiti mir. Moja mama uvijek kaže da se milost nalazi u sadašnjem trenutku. Kada gledamo naprijed ili se usmjerimo na prošlost, gubimo mir i ne primamo milost te se nalazimo izvan sadašnjosti.

4. Pravilno se hranite i pijte tekućinu

Ono što jedemo određuje koliko imamo energije

Ako započnete dan s omletom i voćem, to će vam pomoći da započnete dan puni energije. Nemojte nikako preskočiti zajutrak. Naše tjelesno zdravlje ima veći učinak na naše emocionalno, duhovno i intelektualno stanje negoli smo toga svjesni. Uvijek birajte zdravu hranu: kombinirajte ugljikohidrate s masnoćama i proteinima, jedite svaka tri-četiri sata i neka svaki vaš obrok bude raznobojan. Svakako pijte barem litru i pol vode dnevno.

5. Krećite se i vježbajte

Naši predci su se kretali puno više nego mi i stoga je njihovo mentalno i tjelesno zdravlje bilo bolje nego što je naše

To ne može ovisiti o tome imate li vremena. NAĐITE VRIJEME! Ako ne nađete vrijeme za vježbanje, onda ćete loše spavati, imati zdravstvene probleme i ići k liječniku, biti više pod stresom i manje disciplinirani i samopouzdani, a to će vam sve itekako oduzeti vrijeme i poremetiti raspored. Vježbanje je neophodno za ljudsko tijelo. Naši predci su se kretali puno više nego mi i stoga je njihovo mentalno i tjelesno zdravlje bilo bolje nego je naše. Vježbajte barem pet dana u tjednu, po trideset minuta. To je minimum koji vam je potreban!

6. Dovoljno spavajte

Pokušajte uvijek ići spavati i buditi se u isto vrijeme

Ono što nisam znala prije nego što sam postala majka i vlasnik poduzeća jest to da san nije dan. U našoj obitelji nikada ne znamo što nas čeka, ali svi dobro spavamo. Nemojte se usredotočiti na to koliko ćete spavati, recimo od sedam do devet sati, nego radije pokušajte uvijek ići spavati i buditi se u isto vrijeme. Na taj način, ako se noću budite zbog djece ili zabrinutosti, vaš će vam pravilan raspored omogućiti da sljedeći dan nekako funkcionirate.

7. Uzimajte vitamin D3

…za dobro raspoloženje 🙂

Ukratko, dodatak vitamina D svaki dan, osim ako nemate vremena dnevno sjediti 20 minuta na suncu, pomoći će vam da imate dobro raspoloženje.

8. Izbjegavajte šećer

Ne bojte se odreći slastica zauvijek! Šećer je korijen svega zla. Ako izbacite šećer iz svojeg života, uvelike ćete smanjiti stres, a također ćete smanjiti i naslage masti i održavati svoju energiju stabilnom i zdravom.

9. Smanjite unos kofeina

Kad smo umorni, mislimo da će nam pomoći kofein. Ali previše kofeina može povisiti razinu kortizola i tako strahovito pojačati naš umor i stres. I sama uzimam kofein, ali pokušavam ne piti više od 200 mg kave dnevno, bez obzira na to koliko sam slabo spavala.

10. Igrajte se

To nas čini ispunjenjima i sretnijima više od bilo čega drugoga

Ma bilo to samo 15 minuta! Ali igrajte se nešto zabavno sa svojom djecom. Skačite na trampolinu, trčite na igralištu, slažite slagalice, zabavite se u kadi. Zanimljivo je da se cijeli dan možemo igrati s djecom. To nas čini ispunjenjima i sretnijima više od bilo čega drugoga, a svejedno to rijetko činimo.

Cara Busson-Clark (Aleteia.org)

Preveo Josip Sinjeri

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh