Osobni razvoj

ČUTI BOGA U SNOVIMA

PRAKTIČNE UPUTE Kako zapamtiti snove i otkriti što znače Najkorisnije načelo koje se odnosi na snove nalazimo u Jakovljevoj poslanici: nemamo jer ne tražimo... Evo nekoliko praktičnih savjeta koji će nam pomoći naučiti kako da tražimo!

Praktični savjeti za tumačenje snova

Foto: Shutterstock


 

Najkorisnije načelo koje se odnosi na snove nalazimo u Jakovljevoj poslanici…

 „… reče Jahve: ‘Saslušajte riječi moje: Nađe li se među vama prorok, u viđenju njemu ja se javljam, u snu njemu progovaram.’“ (Br 12, 6)

Ako smo u prošlosti zanemarivali snove, pokajimo se i recimo Gospodinu da ćemo odsada poštovati snove i pridavati im važnost koja im pripada, kao dragocjenu daru koji od njega primamo

Najkorisnije načelo koje se odnosi na snove nalazimo u Jakovljevoj poslanici: nemamo jer ne tražimo (usp. Jak 4, 2). Najbolje je da počnemo tako da zatražimo od Gospodina da nam govori u snovima i šalje poruke u noćnim viđenjima. Ako smo u prošlosti zanemarivali snove, pokajimo se i recimo Gospodinu da ćemo odsada poštovati snove i pridavati im važnost koja im pripada, kao dragocjenu daru koji od njega primamo.

Zatim moramo čekati da nam Bog progovori. Znamo da smo uslišani prema mjeri svoje vjere, pa moramo vjerovati i tražiti Božjeg Duha u svojim snovima i on nas neće razočarati (usp. Mt 9, 29; Lk 11, 9 – 13).

Bog se želi povezati s nama još i više nego što se mi želimo povezati s njim. Zato mu otvorimo srce i dušu dok stavljamo glavu na jastuk.

Nevjerojatno je kako san usred noći može biti upečatljiv te smo uvjereni da ga nikada nećemo zaboraviti. A onda ga zaboravimo!

Ključ tumačenja snova dr. Marka Virklera

Recite sebi: „Vjerujem da snovi sadrže poruku.“ To je znak vašemu srcu da uzimate snove ozbiljno i želite čuti ono što vam oni imaju reći. I ono će vas razumjeti. Znate, ako se ne probudite pet minuta nakon završetka sna, nećete ga se sjećati. Ako kažete svojemu srcu da su snovi posljedica loše probavljene pizze, onda će vas ono pustiti da prespavate san i nećete se probuditi odmah nakon njega te ćete ga stoga zaboraviti.

Kratko i slatko

Danijel je ukratko bilježio svoje snove, kao što i m i moramo svoje (usp. Dn 7, 1). Sažeta verzija naših snova najlakši je način za izdvajanje same srži poruke koju primamo.

Možemo držati bilježnicu ili prijenosno računalo pokraj uzglavlja i držati ih otvorenima na praznoj stranici i imati pripravljenu olovku za pisanje. Moramo to pripraviti prije odlaska na spavanje iz nekoliko razloga. Prvo, to je znak našemu srcu i umu da cijenimo svoje snove i vjerujemo u njihovu važnost. Kada jednom to jasno postavimo i budemo odlučni da upamtimo svoje snove, lakše ćemo se probuditi i upamtiti ih. Drugo, usred noći se nećemo dizati i tražiti olovku i papir u mraku. Ako ih ostavimo nadohvat ruke, nećemo morati paliti svjetlo; samo ćemo ih uzeti i možemo početi pisati.

Nevjerojatno je kako san usred noći može biti upečatljiv te smo uvjereni da ga nikada nećemo zaboraviti. A onda ga zaboravimo! Ako ga ne zapišemo, vjerojatnost da ćemo se sjetiti sna nakon što se probudimo ravan je nuli. Dakle to je gotovo nemoguće. Obično je kratka bilješka sasvim dovoljna. Ne moramo zapisati cijeli san, a usred noći ne moramo zapisivati čak ni sažetak. Nekad je dovoljno zapisati samo nekoliko osnovnih crta – glavne sudionike, značajke, osjećaje ili mjesto – jer to je dovoljno da nam pokrene pamćenje te da se prisjetimo cijeloga noćnog viđenja i dozovemo ga ponovo u svijest.

Jednom sam sanjala da se vozim u kamionu i slušam prognozu vremena. Dva je puta u mojem snu prognostičar rekao istu stvar. To je bio ključ

Drugi način koji nam može pomoći da se sjetimo svojih snova jest molitva u Duhu kad se počinjemo buditi. To je veoma učinkovito jer održava našu povezanost s djelovanjem Duha i omogućava nam da se lakše sjetimo snova koje smo upravo sanjali. Ako nastavimo moliti u jezicima nakon što smo razmišljali o snu, također ćemo se moći bolje povezati s duhovnim mislima i duhovnim svijetom te lakše spoznati interpretaciju noćnog viđenja (usp. 1 Kor 2, 12 – 13).

Neki ljudi koriste mobitele i uređaje za snimanje da bi bilježili svoje snove. Ako živite sami i možete biti glasni po noći, to vam može biti od velike pomoći. Snađite se kako znate. Bitno je samo da se nekako prisjetimo sadržaja sna i da ga dovedemo u pamćenje, da bismo ga mogli protumačiti.

Ključ tumačenja snova dr. Marka Virklera

Ako se spominje čije ime ili čitate nešto s papira u svojem snu, to je posebno važno.

Jednom sam sanjala da se vozim u kamionu i slušam prognozu vremena. Dva je puta u mojem snu prognostičar rekao istu stvar. To je bio ključ za otključavanje značenja sna. Moramo biti pozorni na sve izgovorene fraze koje čujemo u snu, kao i na sva pisma, posjetnice ili riječi koje pročitamo u snovima. Ako svira neka pjesma ili glazba, zabilježite ju. Mnogo puta su važni ključevi skriveni u naizgled nevažnim detaljima.

Ne treba nas brinuti ono čega se ne možemo sjetiti; vjerujemo Duhu Svetomu da će nam dovesti u pamćenje ono što želi da razmatramo

Ponekad se probudimo i ne sjećamo se cijelog sna. Znamo da je bio dugačak i veoma intenzivan, ali zapamtili smo samo zadnji prizor ili neki razgovor. Možda se ne čini kao nešto, ali to je sasvim dovoljno. Ne treba nas brinuti ono čega se ne možemo sjetiti; vjerujemo Duhu Svetomu da će nam dovesti u pamćenje ono što želi da razmatramo (usp. Iv 14, 26).

Zapravo, često sam primila ohrabrenje i nevjerojatnu spoznaju po samo jednom prizoru u snu. Stoga, ako se čega ne sjećamo, ne trebamo se zbog toga brinuti. Bit će nam dovoljno ono što imamo i Bog će se jamačno pobrinuti da primimo njegovu poruku. (…)

 

“Snovi su ponekad jedini način na koji Bog može zaobići naš previše racionalan razum i progovoriti nam. Konačno, psalmist nas uči da Bog svojim miljenicima u snu daje. Osobno mogu posvjedočiti da nas Bog često u snovima opominje, uzdiže, tješi i poučava. To je sasvim dovoljan razlog da snove shvatimo ozbiljno i da se potrudimo razlikovati njihov izvor i njihovo značenje. Ova nam knjiga u tome itekako može pomoći.”

Josip Lončar, urednik

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh