Duhovnost

TRI KORAKA DO PRAVE LJUBAVI

Pozvani smo proslavljati Boga u svemu što činimo Ljepota bezbrižnog života leži u ovome

Foto: Anita Peeples, Unsplash

 

 

Sveto jesti, sveto piti

Kršćani se jako varaju kada misle da svet znači biti samo religiozan. Kada razmišljamo o tome kako možemo biti kristoliki, odmah pomislimo na „duhovne stvari“. I sama se uhvatim u toj zamci jer znam pomisliti da moram više moliti, češće ići u crkvu ili se uključiti u još crkvenih aktivnosti, ako želim biti sličnija Isusu.

Ako dijelimo život na „duhovne“ i „svjetovne“ aktivnosti, uvidjet ćemo da mnogo više njih pripada ovim potonjima

Kroz takve aktivnosti doduše bolje upoznajemo Isusovo srce, ali mnogo toga propuštamo ako mu ne služimo u najobičnijim stvarima svakodnevice. Ako dijelimo život na „duhovne“ i „svjetovne“ aktivnosti, uvidjet ćemo da mnogo više njih pripada ovim potonjima. Naši se životi sastoje od običnih, profanih stvari poput jedenja, pijenja i spavanja. Upravo u tome leži ljepota bezbrižnog života: u običnim stvarima prepoznati Boga kao izvanrednoga. Biblija nam kaže ovako: „Prema tome, bilo da jedete, bilo da pijete, bilo da što drugo činite, sve činite na slavu Božju!“ (1 Kor 10,31). Da bismo postali kristoliki, ne moramo se toliko usredotočiti na to što radimo nego kako to radimo.
Pozvani smo proslavljati Boga u svemu što činimo. Što to konkretno znači kada hodamo s drugima?

Sveto hodati s drugima

Moje hodanje s Johnom izvrstan je primjer kako hodati bezbrižno. Stranice moga dnevnika iz tog vremena svjedoče o tome koliko smo silno težili za svetošću. Tijekom cijele naše veze moje je srce željelo usmjeriti se na Isusa i prepustiti mu da sve vodi. Kad sam u srcu odlučila još se više zaljubiti u Isusa, lakše mi je bilo čekati na brak jer je sve ovisilo o tome koliko ću Mu se približiti, a ne hoću li se udati.

Jedna stranica na samom početku mog dnevnika natjerala me je na razmišljanje:

Jedva čekam što će biti dalje s nama… Radujem se danu kad ćemo jedno drugome otkriti što nam leži na srcu.
Zahvalna sam što je John Božji čovjek koji traži Božju volju, a ne svoju. Zahvalna sam što me poštuje, što je zreo i mudar.
U isto vrijeme, ne smijem vjerovati nikome osim Bogu i njegovoj mudrosti. Ovoga časa to je moj cilj. Čekati i moliti.
„Bože, ti ujedinjuješ srca vjernih da isto hoće i za istim teže. Daj narodu svome da ljubi što ti zapovijedaš i želi što ti obećavaš te u zgodama i nezgodama zemaljskog života srca naša čvrsto budu usmjerena onamo gdje su prave radosti. Po Kristu, Gospodinu našem. Amen. (Iz Nedjeljnog misala, 21. nedjelja kroz godinu)

Kada usmjerimo svoja srca onamo gdje su prave radosti, hodat ćemo bezbrižno.

Kada usmjerimo svoja srca onamo gdje su prave radosti, hodat ćemo bezbrižno. Kad su nam oči uprte u Isusa, promjena u našim srcima ima odjek u vječnosti. „Ne smjeramo na vidljivo, nego na nevidljivo, jer je vidljivo prolazno, a nevidljivo je vječno.“ (2 Kor 4,18)

Iz knjige „Tri koraka do prave ljubavi. Smjernice za one koji traže ljubav svog života“ autorice Debre Fileta.

Debra Fileta licencirana je stručna savjetnica i autorica brojnih članaka i knjiga o vezama i braku.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

 

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh