Duhovnost

ŠKOLA MOLITVE

Previše je kršćana poginulo i imalo mizeran život samo zato što to nisu učinili! Ako želimo imati život u izobilju, moramo probuditi Duha Svetoga u sebi!

Foto: Shutterstock

 

Ukoliko želimo biti njegovi učenici, trebamo se odreći vlastitih, provjerenih shema i početi se oslanjati na izravne poticaje Duha

Isus je rekao Nikodemu kako će svi oni koji su rođeni odozgor, od Duha Svetoga i koji su vođeni tim istim duhom, biti nepredvidivi poput vjetra kojemu ne znamo odakle dolazi i kamo ide (usp. Iv 3, 8). Ukoliko želimo biti njegovi učenici, trebamo se odreći vlastitih, provjerenih shema i početi se oslanjati na izravne poticaje Duha. (…)

Učenici su tako dugo čekali da Isus nešto poduzme dok opasnost nije postala prevelika. Tek su ga tada probudili. Možda je vrijeme da ga i mi probudimo

Često se nalazimo u situaciji sličnoj onoj kad su učenici plovili s Isusom u barci te se podiglo tako strašno nevrijeme da su bili blizu pogibelji. Isus je mirno spavao kao da se njega ne tiče što će svi poginuti. Učenici su tako dugo čekali da Isus nešto poduzme dok opasnost nije postala prevelika. Tek su ga tada probudili (usp. Mt 8, 23-27).

Primili smo njegova Duha još na krštenju, no čini se da još uvijek spava. Previše je kršćana poginulo i imalo mizeran život samo zato jer…

Možda je vrijeme da ga i mi probudimo. Naime, primili smo njegova Duha još na krštenju, no čini se da još uvijek spava. Previše je kršćana poginulo i imalo mizeran život samo zato jer u sebi nisu probudili Duha Svetoga. Lijepo je znati da je Duh Sveti u nama po krštenju, no ukoliko ga ne probudimo i ne počnemo zajedno s njime aktivno komunicirati, propustit ćemo život u izobilju koji nam je darovan.

Nekako se trudimo biti što ‘tiši’ kako ga ne bismo probudili

Kristov duh je, također, prisutan u liturgiji i u sakramentima, no nekako se trudimo biti što ‘tiši’ kako ga ne bismo probudili. Naučili smo kako je Ilija susreo Boga u laganom povjetarcu (usp. 1 Kr 19, 9-13), a zanemarujemo činjenicu kako se Duh Sveti na Duhove na učenike spustio u silnoj huci i snazi (usp. Dj 2, 2). Čudno je to da uzimamo primjer proroka, a odbacujemo primjer Duhova čije smo iskustvo svi dužni nasljedovati (usp. KKC 1302)…

Ulomak iz knjige „Škola molitve 1 – upoznati i doživjeti Boga” autora Josipa Lončara. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti u elektroničkom izdanju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh