Vijesti

VRSTA KATOLIČKOG DUHOVNOG LEKSIKONA

[POZIVAMO] Promocija „Hrvatskoga brevijara” u izdanju „Zaklade Rhema” Promocija će se održati 12. veljače u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu

POZIVAMO Promocija „Hrvatskoga brevijara” u izdanju Zaklade Rhema

Hrvatski brevijar, djelo splitskoga umjetnika Feđe Aarona Bučića i komparatistice književnosti i fonetičarke Dunje Lakuš, u izdanju Zaklade Rhema, bit će predstavljen 12. veljače 2018. godine u Splitu.


Sve što jedan Hrvat katolik treba znati

Prvotni naziv tog veličanstvenog djela bio je Molitvenik hrvatskoga naroda, no ono je puno više od samoga molitvenika. Ovako je to u svojoj recenziji opisao pokojni prof. dr. Adalbert Rebić:

„… ovo je djelo doista daleko više nego molitvenik, već po svojem obujmu, po svojoj raznolikosti. Ono obuhvaća sve od povijesti hrvatskog naroda pa do popisa svetaca i književnih izreka naših pjesnika i književnika. Stvarno, to djelo sadrži sve što jedan Hrvat, katolik, treba znati. To je neka vrsta hrvatskog katoličkog duhovnog leksikona. U njemu ćete naći sve što vas zanima u pogledu kršćanske, poglavito katoličke duhovnosti u Hrvata, sve od osnovnih molitava do hrvatske povijesti“.

Velika pomoć svima kojima se produbila potreba za molitvom

Osnovni motiv za stvaranje takvoga djela, osobni je susret s Gospodinom. I sam molitvenik nastao je s ciljem da se, preko bogatstva molitava koje nudi, dođe do susreta sa Stvoriteljem. Fra Ante Vučković, jedan od recenzenata djela, u svom je osvrtu pisao o važnosti i potrebi molitve, a upravo ovo djelo može pomoći u izgradnji osobnog odnosa s Bogom i napredovanja u molitvenom životu:

„Kada se na jednom mjestu nađe sabrano tako puno molitava, onda se najprije probudi zahvalnost za tako sabrano bogatstvo raznovrsnih načina molitve. Istodobno se probudi i svijest kako je molitva daleko važnija od njezina oblika. No, kako se na molitvu ni ne odvažujemo ako se ne oslonimo na neki oblik, ovaj molitvenik bi mogao biti od velike pomoći svima kojima se produbila potreba za molitvom“.

Promocija Hrvatskoga brevijara održat će se u Gradskoj knjižnici Marka Marulića (Ulica slobode 2, Split) s početkom u 18 sati. Uz autore, o djelu će govoriti recenzenti – akademik Nenad Cambi i fra Ante Vučković, te ravnateljica Zaklade Mirjana Topčić.

S obzirom da je broj mjesta na promociji ograničen, svi koji žele sudjelovati svoj dolazak trebaju potvrditi najkasnije do utorka, 6. veljače, na e-mail adresu: [email protected] ili [email protected].

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh