Osobni razvoj

RAZMIŠLJANJE UZ NEDJELJU DOBROGA PASTIRA

Kako znaš da i ti nisi pozvan?

Foto: Pixabay

 

Nedjelja Dobroga pastira posvećena je molitvi za duhovna zvanja. Što je duhovni poziv? Kojom se logikom vodi Bog? Poziva li Bog tebe na posvećeni život?

Jesi li ikada osjetio/la da Gospodin želi nešto više od tebe? Jesi li ikada osjetio/la da te prosječnost života nikada neće do kraja ispuniti? Jesi li ikada pomislio/la da tvoje predanje nadilazi samo jednu osobu? Osjećaš li se pozvanim pronositi Božju ljubav svijetom na nešto radikalniji način?

 „On? On da mene ispovijeda?! Pa zajedno smo radili … i onda će on meni sad nešto tamo”

Božja je logika nedokučiva, ali jedina ispravna. Bog ne bira prema mjerilima koja sami nametnemo, već gleda ljudsko srce. Znala sam čuti komentare za neke osobe, koje su se odlučile slijediti Krista posvetivši mu svoj život u potpunosti – „On? On da mene ispovijeda?! Pa zajedno smo radili …. i onda će on meni nešto sad tamo”. Nije rijetkost da osoba prije poziva na posvećni život doživi obraćenje, promjenu u odnosu na ono što je do tada živjela. Neki to nazivaju drugim rođendanom, jer su tada uistinu spoznali tko su i što Bog želi za njih.

Poziv i odaziv

Poziv na posvećeni život dar je koji pozvana osoba prima. Neki ga definiraju kao trenutak u kojem su spoznali istinu o sebi, za druge je to proces, a neki su jednostavno želju nosili godinama u srcu i bilo im je prirodno odlučiti se za taj način života.

Bog ima plan za svakog čovjeka, ali što je najvažnije – On svakom pojedincu daje slobodu da se odazove ili odbije. Bog ne kažnjava onoga tko se ne odazove, ali ta osoba nikada neće iskusiti puninu sreće koju joj je Bog želio darovati u pozivu na koji ju je pozvao.

Poziv na posvećeni život realizira se kroz redovništo ili svećeništvo. Osobe koje izreknu Gospodinu svoj „Evo me!” obavezuju se na življenje tri zavjeta – siromaštva, poslušnosti i čistoće. Prije polaganja doživotnih zavjeta pojedinci prolaze kroz dugogodišnju formaciju tijekom koje propituju svoju odluku i produbljuju svoj odnos s Gospodinom.

„Ja? Nije moguće…”

Jesi li ikada upitao Gospodina, koji je Njegov plan s tvojim životom? Govori se o krizi poziva u društvu, ili možda bolje reći – odaziva, jer buka ovoga svijeta zakriljuje Božji glas u ljudskom srcu, a svjetovni užici zamagljuju pogled na istinu ljudskoga postojanja.

Zaviri u svoje srce, možda danas čuješ glas koji te poziva na nešto novo i drugačije. Možda čuješ Gospodina koji vapi za tvojom ljubavlju i pažnjom. Možda otkriješ pravu istinu o svome postojanju. Jer „mnogo je zvanih, a malo izabranih” (Mt 22,14). Ako si pozvan, odazovi se.

Najčitanije

Na vrh