Vijesti

POZIV NA NASLJEDOVANJE PRIMJERA SV. IGNACIJA LOYOLSKOG // Papa na Twitteru: Pustimo da nas Gospodin Isus osvoji, i od Njega vođeni, dajmo se na služenje bližnjemu

Papa na Twitteru: Pustimo da nas Gospodin Isus osvoji, i od Njega vođeni, dajmo se na služenje bližnjemu

Foto: Shutterstock

 

Papa je porukom na Twitteru pozvao na nasljedovanje primjera velikog sveca, osnivača Družbe Isusove – sv. Ignacija Loyolskog

„Poput svetog Ignacija Loyolskoga, pustimo da nas Gospodin Isus osvoji, i od Njega vođeni,  dajmo se na služenje bližnjemu“, poticaj je pape Franje pratiteljima na Twitteru, u jučerašnjoj poruci, posljednjega dana srpnja, kada Crkva slavi blagdan svetog Ignacija iz Loyole, utemeljitelja Družbe Isusove.

Biografija svetca

Sveti Ignacije Loyola – porijeklom iz baskijske plemićke obitelji – rođen je 1491. godine. U mladosti je bio vrlo burne i žive naravi, a potpuno je bio predan svjetovnome načinu života. Zanimao se za viteštvo, svjetovne i dvorske časti i borbu oružjem, a često se, kao takav, zamišljao i u službi neke dame.

Za vrijeme obrane Pamplone, topovska ga je kugla pogodila u nogu, pa se nakon toga dugo trebao oporavljati dok mu noga ne zacijeli. Od dugoga ležanja se dosađivao, pa je poželio nešto za čitanje. No kako i sam pripovijeda u onoj se kući nije našlo ništa osim dviju knjiga: Životi svetaca i Život Kristov.

Privučen neobičnim sadržajem koji mu je i kao katoliku, otkrio mnogo toga što nije poznavao. Počeo je maštati o službi za Krista, kao što su to činili sveci tijekom povijesti. To je bio početak dugoga hoda prema obraćenju, koje će ga odvesti u Svetu zemlju, a potom do Pariza i Rima.

Duhovne vježbe

Nakon oporavka, odlučio je sav osobni imetak podariti siromasima, a sam se staviti na službu Bogu. Živeći asketskim životom u jednoj špilji kod grada Manreze, proživljava različita duhovna iskustva te se osjeća ‘poput učenika’, kojega Bog vodi i odgaja. Svoja je iskustva uredno zapisivao i nad njima molio i razmišljao, iz čega poslije nastaje takozvana knjižica Duhovnih vježbi.

Družba Isusova

U Parizu, za vrijeme studija, upoznaje svojih prvih šest drugova i s njima formira skupinu, koja 1534. godine polaže zavjete siromaštva i čistoće i prerasla u Družbu Isusovu. Odlučili su služiti po bolnicama i kao misionari djelovati u Jeruzalemu, a ako to pak ne bude moguće, onda će se staviti na raspolaganje Papi, pa će ići tamo gdje ih on pošalje.

Ignacije postaje prvi Generalni poglavar novoga Reda. Stasao je u velikog mistika; tražio je i nalazio Boga u svim stvarima. Htio je da isusovci budu ljudi vješti u razlučivanju i u donošenju odluka, te da uvijek budu spremni na služenje Kristu i Crkvi u ljubavi.

Izvor:  Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh