Najave

UDRUGA „I STVORI BOG ZEMLJU”

POZIV NA MOLITVU Za uspjeh UN-ove konferencije o klimatskim promjenama Udruga za očuvanje planeta „I stvori Bog zemlju” poziva na molitvu tijekom trajanja Konferencije UN-a o klimatskim promjenama (COP26) koja će se održati u Glasgowu od 31. listopada do 12. studenog 2021.

Poziv na molitvu tijekom trajanja Konferencije UN-a o klimatskim promjenama

Foto: Pixabay

 

Udruga za očuvanje planeta „I stvori Bog zemlju“ poziva na molitvu tijekom COP26 (31. listopada do 12. studenog 2021.), da čelnici država koji će na njoj sudjelovati donesu razborite i hrabre odluke, nužne kako bi se spriječio daljnji rast globalne temperature i izbjegle katastrofalne posljedice klimatskih promjena.

Konferencija stranaka Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP 26) održat će se u Glasgowu od 31. listopada do 12. studenog 2021. godine. COP26 će okupiti čelnike iz svih zemalja svijeta s ciljem postizanja dogovora o tome kako ubrzati globalno djelovanje u rješavanju klimatske krize te se smatra jednom od ključnih prilika za smanjivanje globalnih emisija stakleničkih plinova.

Pariškim sporazumom (postignutom 2015. godine u Parizu na COP 21) države stranke Okvirne konvencije obvezale su se ograničiti porast globalne temperature znatno ispod 2℃ u odnosu na predindustrijsko razdoblje, odnosno, zadržati je na 1,5℃ kako bi se spriječile pogubne posljedice klimatskih promjena u vidu učestalosti i jačanja intenziteta ekstremnih vremenskih događaja poput razornih oluja, poplava, suša, toplinskih valova itd. Upravo ograničavanjem porasta globalne temperature na 1,5℃ znanstvenici smatraju da bi se mogle izbjeći ozbiljne štetne posljedice na okoliš te zdravlje i dobrobit ljudi.

Glavni ciljevi

COP 26 je prilika koja se ne smije propustiti da svjetski čelnici ubrzaju zajednički odgovor na klimatsku krizu i usmjere zajedničko djelovanje prema ograničavanju porasta temperature i obuzdavanju klimatskih promjena

Unatoč tome, globalna temperatura i dalje raste te nacionalne obveze smanjivanja emisija stakleničkih plinova koje su države preuzele Pariškim sporazumom neće biti dostatne da se zadrži na ciljanih 1,5℃ u odnosu na predindustrijsko razdoblje. Stoga je COP 26 prilika koja se ne smije propustiti da svjetski čelnici ubrzaju zajednički odgovor na klimatsku krizu i usmjere zajedničko djelovanje prema ograničavanju porasta temperature i obuzdavanju klimatskih promjena. Glavni ciljevi su: obvezati se na ambicioznije ciljeve smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2030., prilagodba posljedicama klimatskih promjena te povećanje financiranja za zemlje u razvoju.

Godina prekretnice

2021. godina trebala bi biti prekretnica u globalnim naporima za smanjivanje emisija stakleničkih plinova, a to ovisi o rezultatima pregovora koje će čelnici država voditi okviru COP 26.

Udruga za očuvanje planeta „I stvori Bog zemlju“ stoga poziva vjernike na molitvu tijekom trajanja COP26 za čelnike država koji će na njoj sudjelovati da donesu razborite i hrabre odluke, nužne kako bi se spriječio daljnji rast globalne temperature i izbjegle katastrofalne posljedice klimatskih promjena. Pozivu na molitvu tijekom COP26 zasad su se odazvali: Zajednice KKODS (Katoličke Karizmatske Obnove u Duhu Svetom), Zajednica Dobri Pastir, Dom molitve Slavonski Brod, Molitvena zajednica Srce Isusovo i Udruga Eho.

Molitvene nakane su:

– za političare i znanstvenike da pronađu zajednički jezik i poduzmu sve što je potrebno u donošenju i provođenju odluka na korist čovječanstvu i prirodi koju je Bog stvorio

– za hrabrost i odvažnost svih ljudi dobre volje, a napose vjernika, da u svome životu promiču vrijednost svih stvorenja koje je Bog stvorio

– za nas kršćane, da se u duhu svetoga Franje ponašamo u svijetu kao graditelji jedinstva i mira, da se brinemo za siromašne, a napose za ugrožene biljne i životinjske vrste te poštujemo Božje stvarateljsko djelo.

Udruga za očuvanje planeta „I stvori Bog zemlju“ osnovana je na inicijativu Zaklade Rhema, kao odgovor na poziv pape Franje upućen enciklikom „Laudato si’“ o brizi za zajednički dom. Udruga je ekumenski usmjerena, a u središte svog djelovanja stavlja ekološko obraćenje, koje podrazumijeva spoznaju da je Zemlja i sve stvoreno dar Očeve ljubavi, pri čemu je čovjek vrhunac Božjeg stvaranja kome je dano da time u ljubavi upravlja, a ne uništava.

Udruga svojim radom želi potaknuti vjernike da u punoj slobodi, iz zahvalnosti i ljubavi prema Stvoritelju, sebi posvijeste i prihvate svoj poziv čuvara Božjeg djela i promijene ona ponašanja i životne navike koje pridonose današnjoj ekološkoj krizi. Malim promjenama u svakodnevnom ponašanju svatko od nas može podržati globalna nastojanja za očuvanje našeg zajedničkog doma, isto kao i molitvom.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh