Vijesti

POZIV NA MOLITVU, BLIZINU I ZAHVALNOST POMORCIMA I RIBARIMA // Kardinal Turkson uputio poruku uoči obilježavanja Nedjelje mora – evo što je rekao

Foto: Pixabay

 

Nedjelja mora dan je u kojem međunarodna kršćanska zajednica izražava blizinu pomorcima i ribarima, te se okuplja na molitvu za njih…

Pomorce, ribare i sve one koji se nalaze u teškoćama i daleko od svojega doma, povjeravam majčinskoj zaštiti Marije, Zvijezde mora – napisao je papa Franjo u tweetu koji je objavio 9. srpnja, u prigodi obilježavanja Nedjelje mora.

Na taj dan međunarodna kršćanska zajednica izražava blizinu pomorcima i ribarima, te se okuplja na molitvu za njih. U poruci koju je uputio za tu prigodu, kardinal Peter Turkson, predsjednik Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, zatražio je da se radnicima i njihovim obiteljima zajamči odgovarajuća zaštita, ali i primjene jače mjere sigurnosti protiv terorizma i piratstva.

More je ‘baština neprocijenjive vrijednosti’

More, ta baština neprocjenjive vrijednosti koja pokriva 70% Zemljine površine, prečesto se povezuje samo s odmorom, ljetnim sportovima i ljudskim tjelesnim zdravljem. Ali, ono i dalje obolijeva, i to zbog zagađenja s plastikom koja gotovo nadilazi količinu ribâ, zbog nekontroliranoga iskorištavanja njegova bogatstva, a posljednjih godina i zbog previše preminulih na migracijskim putovima. Cijenu toga ne plaćaju toliko kupači koji morâ i oceane ‘rabe’ samo nekoliko dana godišnje, nego zajednica pomoraca koju čini milijarda i pol ljudi koji preživljavaju zahvaljujući moru.

Ustanovljenje Nedjelje mora

Upravo je za njih, koji su primorani mjesecima biti daleko od svojih obitelji, koji su primorani podnositi često vrlo nepovoljne meteorološke uvjete, te imati život u opasnosti, za njih je ustanovljena Nedjelja mora. To je poseban dan kada Crkva poziva kršćane na molitvu, blizinu i zahvalnost tim ljudima. U konačnici, zahvaljujući i njihovu teškom radu naš je život ugodniji, jer oceanima prevoze oko 90% robe svih vrstâ.

Važno je uspostaviti ‘ljudske veze’ s pomorcima

Kardinal Turkson je u svojoj poruci istaknuo potrebu uspostavljanja s pomorcima, i za njih, ‘ljudske veze’, a ne samo virtualne, kako bi se suzbijala i sprječavala samoća, izoliranost, depresija i opasnost od suicida koji je, prema jednom nedavno objavljenom britanskom istraživanju, glavni uzrok smrti djelatnikâ na moru. Potrebna je također veća briga i pozornost prema njihovim obiteljima, i to organiziranjem skupinâ suprugâ i drugih članova obitelji u svrhu uzajamne pomoći i potpore.

„Potrebne su i nove mjere sigurnosti kako bi se pomorce zaštitilo od prijetnje terorizma”

Međutim, prema kardinalovim riječima, potrebne su i nove mjere sigurnosti kako bi se pomorce zaštitilo od prijetnje terorizma, ne ograničavajući im pritom pristup lukama, koje valja hitno učiniti sigurnim mjestima. U prigodi obilježavanja Nedjelje mora kardinal je također zatražio da se zaštite ljudska prava radnikâ i njihovo pravo na primjerenu plaću, te da ih se zaštiti od zlorabljenja i nepravde, kojih su oni često žrtve. Osim toga, zatražio je da nadležne vlasti paze na opasnosti od piratstva, pred oružanim napadima i otmicama koji se provode u nekim zemljopisnim područjima.

Kardinal je dio govora posvetio ribarstvu i ribarima

Poseban je dio poruke kardinal Turkson posvetio ribarstvu i ribarima, koji su ove godine u središtu svjetskoga kongresa koji će se održati u listopadu na Tajvanu. Iako se njihovo zanimanje smatra jednim od najopasnijih na svijetu, njihove su plaće očigledno manje od plaćâ pomoraca – primijetio je kardinal. Područje ribarstva, osim toga, pogađa trgovina ljudima, prisilan rad, a izloženo je i ilegalnom, neprijavljenom i nereguliranom ribarstvu. Stoga je, po mišljenju kardinala Turksona, prijeko potrebno preokrenuti taj trend, uspostavljajući mrežu solidarnosti među Apostolatima mora različitih zemalja, kako bi ribarima pritekli u pomoć.

Izvor:  Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh