Duhovnost

PITANJE ZA DANAS

Doći ćeš do mira kad ovo otkriješ Poziv na budnost

Foto: Shutterstock

Spavati znači prebivati u nerealnom svijetu. Probuditi se znači vidjeti istinu o stvarnosti.

Moliš li se nečemu što ti se čini o Bogu? Kada gledaš druge ljude, gledaš li na njih pravilno ili je to kao u laboratoriju s pokusnim životinjama? Možda ljude gledaš kroz naočale svojih očekivanja, straha, zamišljanja i ne vidiš istinu o njima…

Što je povod buđenju iz iluzija, fantazija? U kakvoj si iluziji, u kakvom si snu? Jesi li uopće svjestan da spavaš? Jer ti je možda kao u kineskoj pjesmi: Sanjao sam da sam leptir. Probudio sam se i sad ne znam jesam li čovjek koji je sanjao o leptiru ili leptir koji sanja o čovjeku. Jesi li svjestan da ti je život san i da imaš nekakve iluzije? Jesi li siguran da je to u što gledaš pravo? Moliš li se pravom Bogu ili se moliš nečemu što ti se čini? Moliš li se nečemu što ti se čini o Bogu?

Kada gledaš druge ljude, gledaš li na njih pravilno ili je to kao u laboratoriju s pokusnim životinjama?

Pitanje za danas

Možda ljude gledaš kroz naočale svojih očekivanja, straha, zamišljanja i ne vidiš istinu o njima. A vidiš li istinu o sebi ili si lažeš, zavodiš, misliš i zamišljaš nešto? Ako se činiš manjim ili većim, ne znaš istinu o sebi. Jesi li uopće svjestan da možeš živjeti u takvoj iluziji? To je pitanje za danas: U kakvoj prebivaš iluziji?

Sve dok ne otkrijemo svoje lažne iluzije o Bogu, svoje percepcije i opažanja o drugim ljudima i svoj manjkavi pogled na samoga sebe, svoja nerealna očekivanja, želje, tjeskobe i predrasude prema drugim ljudima i slično, nećemo se umiriti

Sve dok ne otkrijemo svoje lažne iluzije o Bogu, svoje percepcije i opažanja o drugim ljudima i svoj manjkavi pogled na samoga sebe, svoja nerealna očekivanja, želje, tjeskobe i predrasude prema drugim ljudima i slično, nećemo se umiriti: dok ne nađemo takvo mjesto kao Samuel.

…pred licem Božjim, u sakramentu osobne molitve, u kontemplaciji nasamo s njim, iza zatvorenih vrata, sve dok nas ne probudi Božji glas. A kad se to dogodi, dolazimo do istine o Bogu, do istine o samima sebi i drugima, kao što je Samuel upoznao Boga nakon što se probudio iz sna. (…)

Iz knjige „Kako zavoljeti svoj životˮ autora patera Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh