Hrvatska

DOBRE VIJESTI IZ SVETIŠTA MAJKE BOŽJE BISTRIČKE

Požar neće utjecati na program Svetišta! Gospa ostavila znak svima nama, i to baš na obljetnicu “Čuda sunca” u Fatimi Vjerujemo u zaštitu naše nebeske Majke, da je njezinim zagovorom izbjegnuta još veća šteta.

Foto: Svetište Majke Božje Bistričke

Veliki požar u dvorištu Hrvatskoga nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, koji je izbio u utorak oko 3 sata, u potpunosti je ugašen u utorak oko 9 sati. U požaru nije bilo unesrećenih te nije stradao ni jedan sakralni objekt u Svetištu, poručili su iz bistričkog Svetišta. Poručili su i kako će se program odvijati prema utvrđenom rasporedu, bez promjena uzrokovanih posljedicama požara. Priopćenje iz Svetišta prenosimo u cijelosti:

U utorak, 13. listopada 2020. oko 3 sata u noći izbio je požar u tzv. gospodarskim zgradama u dvorištu Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke. Na teren su, odmah po pozivu, izašli ZJVP Zabok ispostava Marija Bistrica i ZJVP Zabok, DVD Marija Bistrica, DVD Tugonica – Podgrađe, DVD Laz te DVD Bedekovčina. Požar je u potpunosti ugašen u 9 sati ujutro.

U gospodarskim zgradama nalazili su se: dvorana za pastoralne susrete mladih, prostorija za razglas crkve na otvorenom, alatnica sa spremištem, prihvatilište hodočasnika, dvorana za probe zbora, prostorije župnog Caritasa te katehetska dvorana. Izgorjelo je kompletno krovište istočnog dijela kompleksa te većina krovišta s južne strane. Sve su prostorije u potpunosti ili većim dijelom uništene.

U požaru nije bilo unesrećenih te nije stradao niti jedan sakralni objekt u Svetištu, već je nastala samo materijalna šteta na popratnim objektima. Uzrok požara i materijalna šteta tek se trebaju utvrditi očevidom koji je u tijeku.

Program Svetišta će se odvijati prema ustaljenom rasporedu

Ovaj požar neće utjecati na program Svetišta koji će se odvijati prema ustaljenom rasporedu. Svete mise kroz tjedan su u 10:30 i 18 sati, subotom u 11 i 18 sati te nedjeljom u 7:30, 9, 11, i 18 sati. Prilika za sakrament ispovijedi je svakodnevno prije svetih misa. Bazilika je otvorena tijekom cijeloga dana te je slobodan ulaz hodočasnicima uz pridržavanje propisanih mjera vezanih uz pandemiju Covid-19.

Zahvaljujemo vatrogascima i policiji na brzoj i stručnoj intervenciji. Vjerujemo u zaštitu naše nebeske Majke da je njezinim zagovorom izbjegnuta još veća šteta”, stoji u priopćenju bistričkog Svetišta.”

Sačuvan plastični kip i drveni križ

Napomenimo i kako je baš u utorak, 13. listopada, na dan kad se dogodilo ukazanje Gospe u Fatimi, Majka još jednom ostavila znak. Kip Majke Božje Bistričke opet nije stradao u požaru! Plastični kip i drveni križ ostali su netaknuti u potpunosti izgorjeloj prostoriji.

Foto: Svetište Majke Božje Bistričke

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh