Duhovnost

KADA JE ZAPOČETO S MOLITVOM?

Povijest molitve Zdravo Marijo U početku se je ta molitva zvala Pozdravljenje Blažene Djevice Marije i sastojala se samo od ta dva stiha. Tek je mnogo kasnije dodan i drugi dio, zaziv koji počinje riječima „sveta Marijo“

Foto: Kamil Szumotalski, Unsplash

Foto: Kamil Szumotalski, Unsplash

Povijest molitve

U Evanđelju po Luki nalaze se dva početna retka koje se moli u molitvi Zdravo Marijo. Prvi je uzet iz događaja navještenja, kad je anđeo Gabrijel pozdravio Mariju riječima: „Zdravo, milosti puna, Gospodin je s tobom.” (Lk 1, 28) Drugi je preuzet iz Marijina pohoda Elizabeti, kad je Elizabeta pozdravila Mariju riječima: „Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje!” (Lk 1, 42)

Međutim, bez obzira na to što je molitva preuzeta izravno iz Biblije, kršćani nisu spojili zajedno ta dva retka sve do 11. stoljeća. Katolička enciklopedija objašnjava: „Činjenica je da nema gotovo nikakva traga Zdravo Marijo kao prihvaćenu molitvenomu obrascu prije 1050. godine. Svi dokazi upućuju na to da je ta molitva nastala iz određenih stihova i odgovora u Malom časoslovu Blažene Djevice Marije, koji je upravo u to vrijeme postao prihvaćen u monaškim redovima. Dva anglosaska rukopisa u Britanskom muzeju, od kojih jedan datira iz 1030. godine, otkrivaju da se riječi ‘Zdravo Marijo’ itd. te ‘blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje’ pojavljuju u gotovo svakom dijelu Časoslova. Iako ne možemo biti sigurni jesu li te dvije rečenice odmah spojene zajedno u jednu molitvu, potpuno je jasno da se je to dogodilo nedugo zatim.”

U početku se zvala Pozdravljenje Blažene Djevice Marije i sastojala se samo od prva dva stiha

U početku se je ta molitva zvala Pozdravljenje Blažene Djevice Marije i sastojala se samo od ta dva stiha. Tek je mnogo kasnije dodan i drugi dio, zaziv koji počinje riječima „sveta Marijo“. Stoljećima je molitva završavala riječima: „… blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus. Amen“, ali ponekad bi se dodavali različiti molitveni zazivi nakon toga.

Dovršenje molitve

Službena molitva Ave Maria nije dovršena sve do objave u Katekizmu Tridentskog sabora, nakon čega je bila uvrštena u Rimski brevijar, 1568. godine. U tridentskom katekizmu ta se molitva naziva Anđeosko pozdravljenje:

„Prvi dio Anđeoskog pozdravljenja. Kada u molitvi govorimo: ‘zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom, blagoslovljena ti među ženama’, tada dajemo Bogu najveću hvalu i slavu, jer je on sve nebeske darove pohranio u Presvetoj Djevici; kao i Djevici samoj, jer joj pružamo naročitu radost te iskazujemo štovanje i iskrenu zahvalnost.“

„Toj formuli zahvaljivanja Crkva Božja je mudro dodala molitveni zaziv Presvete Majke Božje, po kojem se pobožno i ponizno izručamo njezinoj zaštiti, da bismo po njezinu zagovoru mogli steći naklonost Božju za nas jadne grešnike te mogli zadobiti blagoslove koji su nam potrebni u ovom životu i u životu koji nam slijedi. Zar ne trebamo mi, prognani Evini sinovi, koji prebivamo u ovoj suznoj dolini, pokorno tražiti od Majke Milosti, zagovornice vjernika, da moli za nas? Zar ne trebamo ponizno tražiti njezinu pomoć i zaštitu?“

Predivna molitva, stara barem tisuću godina

Ta je molitva do danas postala središte katoličke pobožnosti. Ona izražava našu ljubav prema Blaženoj Djevici Mariji, koristeći riječi Svetog pisma i potom tražeći njezinu pomoć u našim potrebama. To je predivna molitva, čija je povijest stara barem tisuću godina.

Izvor: Aleteia

Autor: Philip Kosloski

Za Book.hr preveo Josip Sinjeri, odabrala A. P.

Figulus

Preporuka! Knjiga-molitvenik patera Marka Kornelija Glogovića „U milosti Međugorja. Molitve savjesti, novi početak, pravi mir“ može biti u vašim rukama. Za sve koji žele bolje upoznati Mariju, osjetiti srcem Majku koja Vas čeka da Vas upozna sa svojim Sinom, brižnu majku koja Vas ljubi svim srcem te za sve koji žele biti u milosti Međugorja. Knjigu možete kupiti putem web-shopa naše Biblioteke Figulus.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh