Razno

O DOLIČNOM PRIMANJU SVETE PRIČESTI

Povećan je broj nedoličnog i pogrešnog primanja pričesti, fratar objašnjava kako ispravno primati svetu pričest na ruke? Nadamo se da će vam ovo kratko pojašnjenje pomoći da dolično primate Krista Gospodina u svetim prilikama

Foto: Pixabay


 

Fra Ivan Slišković na portalu Fra3 donosi članak o doličnom primanju svete pričesti u današnjim okolnostima – na ruku. Motiv za pisanje ovoga teksta jest, kako ističe fra Slišković, učestalo nedolično i neprikladno primanje svete pričesti na ruke. Uz dopuštenje, njegov vam tekst prenosimo u cijelosti:

O doličnom primanju svete pričesti

„Na početku važno pojašnjenje: nakana nam nije dokazivati koji je način dijeljenja svete pričesti bolji: onaj na ruke ili pak onaj na usta. Koga ta tema zanima, može naći korisne argumente na drugim mjestima; komu je do žustre rasprave o tome, internet i društvene mreže time nimalo ne manjkaju.

Činjenica je da je u sadašnjem trenutku dopušten samo jedan način dijeljenja svete pričesti: onaj na ruke. Znamo da ta uredba, koju je donijela HBK, traje već duže vremena. Stoga je nakana ovoga teksta opisati kako bi trebalo izgledati dolično primanje svete pričesti na ruke, tj. u obliku koji je trenutno jedini dopušten.

Motiv za pisanje ovoga teksta jest učestalo nedolično i neprikladno primanje svete pričesti na ruke. Budući da je, kako je već rečeno, taj oblik primanja svete pričesti trenutno jedini dopušten, svi vjernici koji pristupaju svetoj pričesti primaju je isključivo na ruke. Povećanjem broja vjernika koji na taj način primaju svetu pričest uvećana je i učestalost nedoličnog ili pogrešnog primanja iste. Ovo promišljanje želi pomoći iskorjenjivanju te loše prakse, za što pouku smatramo najboljim sredstvom.

Ako osoba ne priznaje katolički nauk o euharistiji – posvećenoj hostiji – ona tu hostiju ne bi trebala ni primati

Prvo je zasigurno važno naglasiti da je za ispravno primanje svete pričesti uopće potrebna katolička vjera. Ako osoba ne priznaje katolički nauk o euharistiji – posvećenoj hostiji – ona tu hostiju ne bi trebala ni primati. A katolički nauk glasi: posvećena hostija jest tijelo Sina Božjega, Isusa Krista; jest Bog sam. Tko dakle taj nauk drži istinitim, pristupa obredu svete pričesti s najvećim poštovanjem jer pristupa Bogu, a onaj tko taj nauk ne priznaje, neka obredu pričesti ni ne pristupa.

Kako bi onda trebalo izgledati dolično primanje svete pričesti na ruke u trenutnoj epidemiološkoj situaciji?

1. Dok prilazite u redu, trenutak prije primanja svete pričesti spustite masku. Nemojte spuštati masku dok vam je hostija u rukama.

2. Neka vam ruke i dlanovi pri primanju svete hostije budu potpuno slobodni.

3. Kada pristupite pred poslužitelja, ispružite ruke s otvorenim dlanovima te ih stavite jedan podno drugoga, tvoreći tako križ.

4. Primivši hostiju na svoj dlan, uzmite je prstima druge (donje) ruke te je prinesite k ustima.

5. Ako su nakon toga u vašem dlanu ili na prstima ostale čestice posvećene hostije, i njih brižno sakupite i blagujte.

Pristupajući svetome stolu, nemoj se pojaviti ispruženih dlanova i raširenih prstiju; već stavljajući ljevicu kao prijestolje ispod desnice koje treba primiti Kralja, i držeći stisnutu i udubljenu desnicu, primi Tijelo Kristovo, odgovarajući: Amen

O ovome lijepo i jasno govori sveti Ćiril Jeruzalemski još u 4. stoljeću: Pristupajući svetome stolu, nemoj se pojaviti ispruženih dlanova i raširenih prstiju; već stavljajući ljevicu kao prijestolje ispod desnice koje treba primiti Kralja, i držeći stisnutu i udubljenu desnicu, primi Tijelo Kristovo, odgovarajući: Amen. I nakon što si pažljivo posvetio i svoje oči od dodira sa svetim Tijelom, pojedi ga, pazeći da nijedan komadić njega se ne izgubi; da, ako dopustiš da se izgubi koji komadić moraš uzeti u obzir da si izgubio jedan od svojih vlastitih udova.

Kako će poslužitelj znati da je osoba koja je pred njim osoba s iskrenim namjerama te da će hostiju konzumirati, iako se okrenula ne učinivši to? Izbjegnimo takve nepotrebne i nedolične situacije

Svakako je kod primanja svete pričesti najgore kada vjernik primi hostiju na ruke te se okrene ne blagujući (konzumirajući) je. Kako će poslužitelj znati da je osoba koja je pred njim osoba s iskrenim namjerama te da će hostiju konzumirati, iako se okrenula ne učinivši to? Izbjegnimo takve nepotrebne i nedolične situacije.

Nadamo se da će vam ovo kratko pojašnjenje pomoći da dolično primate Krista Gospodina u svetim prilikama.”

Izvor: Fra3; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh