Svijet

PODATCI ZA 2019.

Potresne brojke o zločinima iz mržnje prema kršćanima na europskom tlu U 2019. godini, ovdje u kršćanskoj Europi počinjeno je gotovo 600 zločina iz mržnje prema kršćanima

Foto: Screenshot


Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) objavila je podatke o počinjenim zločinima iz mržnje prema kršćanima u Europi tijekom 2019., izvijestila je Catholic News Agency, a prenosi Bitno.net. Ukupno je zabilježeno 595 incidenta. Od toga je bilo 459 napada na imovinu, a 80 na osobe. Gotovo četvrtinu slučajeva prijavila je Sveta Stolica.

Navedeni incidenti uključuju i napade na katoličke svećenike, paleže katoličkih crkvi, uništavanje likova Blažene Djevice Marije, uništavanje savjetovališta za trudnice i krađe Presvetoga iz svetohraništa.

U Francuskoj je počinjeno najviše zločina iz mržnje – 144, od kojih su većina napadi na katoličke crkve. OESS je također izvijestio o 81 incidentu u Njemačkoj, 75 u Španjolskoj te 70 u Italiji.

Primjerice u Francuskoj je u veljači 2019. provaljeno svetohranište te je otuđeno gotovo 300 Hostija.

U Poljskoj je pak u lipnju 2019. nožem izboden svećenik dok je ulazio u crkvu prije mise, a drugog svećenika je u studenom prebila skupina koja je pokušala oskvrnuti crkvu.

Zabilježeni su i razni načini uništavanja nabožnih kipova i slika, poput razbijanja, mazanja izmetom, šaranja grafitima, krađe itd.

Nažalost, prateći zbivanja proteklih mjeseci, brojke za 2020. bit će i gore…

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh