Svjedočanstva

POTRES I USKRS One nedjelje probudio nas je potres, ove nedjelje probudimo se sami i bdijmo i molimo Bog zna Hrvate i kako postupati s njima, Gospodin nas poziva da molimo više nego ikad prije, upravo kroz ovakve situacije…

Foto: Aaron Burden; Unsplash

 

Nije mi lako prisjećati se potresa. Sjetiti se toga jezivog zvuka i osjetiti kako se zgrada trese. I sve to u samu zoru, u nedjelju. U dan koji predstavlja počinak, gotovo svi smo bili u kućama i spavali. Kada god se toga sjetim, u meni se javi doza straha i neizvjesnosti… Iskreno vjerujem da se ovaj potres može usporediti s prispodobama u kojima Isus kaže da će onaj dan doći kao lopov. Iako me bilo strah i danima poslije potresa, sada sam sretan jer sam iz ovog događaja izvukao pouku.

Što povezuje oba događaja? Smiješno, ali istinito – potres

Dok sam iz Biblije pokušao shvatiti što može predstavljati potres, u misli su mi došla dva događaja: zajednička molitva Isusovih učenika (4. poglavlje Djela apostolskih), te Isusova smrt na križu. Što povezuje oba događaja? Smiješno, ali istinito – potres.

Kada su učenici bili zlostavljani od svih, od Heroda i Pilata, od Židova, skupili su se na molitvu i molili ovako:

29I evo sada, Gospodine,
promotri prijetnje njihove
i daj slugama svojim
sa svom smjelošću navješćivati riječ tvoju!

30Pruži ruku svoju
da bude ozdravljenja, znamenja i čudesa
po imenu svetoga Sluge tvoga Isusa.«
31I pošto se pomoliše, potrese se mjesto gdje bijahu sabrani, i svi se napuniše Duha Svetoga te stanu navješćivati riječ Božju smjelo. (Dj 4,29-31)

Nakon molitve sila se Duha Svetoga toliko osjetila da se mjesto doslovno potreslo. Ne kažem da je ovaj potres bio od sile Duha Svetoga, ali kažem da je itekako potaknuo mnoge koji nisu molili na molitvu, a one koji su molili na još gorljiviju molitvu.

Bog zna Hrvate i kako postupati s njima, Gospodin nas poziva da molimo više nego ikad prije, upravo kroz…

Drugi događaj je Isusova smrt na križu. Evanđelist Matej ovako opisuje trenutak Isusove smrti:

Od šeste ure nasta tama po svoj zemlji – do ure devete. 46O devetoj uri povika Isus iza glasa: »Eli, Eli, lema sabahtani?« To će reći: »Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?«…… 51I gle, zavjesa se hramska razdrije odozgor dodolje, nadvoje; zemlja se potrese, pećine se raspukoše, 52grobovi otvoriše i tjelesa mnogih svetih preminulih uskrsnuše 53te iziđoše iz grobova nakon njegova uskrsnuća, uđoše u sveti grad i pokazaše se mnogima. (Mt 27, 46,51-53)

U trenutku Isusove smrti, u času kad je čovjek ubio Boga, u trenutku kada onaj naraštaj nije prepoznao „čas svoga pohođenja“, kako kaže evanđelist Luka (Lk 19,44), u trenutku kada ljudi nisu vidjeli svoje spasenje, Isusa koji je bio raspet na križu – u tom trenutku se dogodila naša najveća pobjeda. Isus je pobijedio smrt i omogućio nam slobodan pristup k Ocu.

Promatrajući povijest hrvatskog naroda i uspoređujući ga s ovim događajima iz Biblije, prepoznajem Božju ljubav prema nama. Bog zna Hrvate i kako postupati s njima, upravo kroz težinu, bolest, bol, strah i neimaštinu, Gospodin nas poziva da molimo više nego ikad prije. Kao i apostoli kada se zemlja tresla – molimo u zajedništvu, kao i Isus na križu u najtežim trenucima, opraštajmo svojim bližnjima. Bdijmo i molimo, neka nam ovaj Uskrs zaista bude poseban. Doživljavamo mnoge poteškoće kao što su strah od smrti i neizvjesnost. Uskrs je blagdan u kojem smo krštenjem zajedno s Isusom ukopani u smrt, da kao što Isus slavom Očevom bi uskrišen od mrtvih i mi hodimo u novosti života. (Rim 6,4)

Neka nas ovi događaji s potresom i trenutnom situacijom potaknu da prihvatimo svoj novi život, da prihvatimo svoju vjeru i zaživimo ju! Potres je bio u nedjelju rano ujutro, baš kao što je i Isus u nedjelju rano ujutro uskrsnuo. Tri tjedna nakon potresa imamo priliku da nas Duh Sveti potrese u slavlju Uskrsnuća. Te nedjelje nas je probudio potres, ove nedjelje bismo se mogli probuditi mi sami i bdjeti i moliti. Neka se spusti na nas, na našu državu nova obnova, nova sila Duha Svetoga da svi mi vjernici zaživimo novim životom!

Matej Halužan (Mladi Kristofori); Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh