Osobni razvoj

SAMOKONTROLA

Potiskivanje ljutnje može dovesti do ozbiljnih problema Ljutnja može biti signal da nešto nije u redu i da se treba suočiti s time i tražiti rješenje

Potiskivanje ljutnje može dovesti do ozbiljnih problema

Foto: Pixabay

 

Srdi se, ali ne griješi i ne dopusti da sunce zađe nad tvojom srdžbom. Iako je to biblijska zapovijed, ljutnja je često tabu u kršćanskim krugovima. Potiskivanje ove normalne ljudske emocije nije ni ispravno ni zdravo.

Ako ne prepoznaš ljutnju koju gajiš u srcu, velike su šanse da sunce zađe nad tvojom srdžbom, a time se đavlu otvara prilika da uđe u tvoj život

Štoviše, potiskivanje ljutnje može dovesti do ozbiljnih problema. Ako ne prepoznaš ljutnju koju gajiš u srcu, velike su šanse da sunce zađe nad tvojom srdžbom, a time se đavlu otvara prilika da uđe u tvoj život. Također, to se može odraziti i u obliku zdravstvenih problema. Stoga je vrlo važno rano prepoznati u sebi ove snažne osjećaje. Davši vam ovu zapovijed, pokazao sam da se čovjek može tako osjećati upravo kako bi se slobodno i otvoreno suočio s problemom. Naravno, vrlo je važno biti oprezan pri izražavanju ljutnje.

Ljutnja može biti signal da nešto nije u redu i da se treba suočiti s time i tražiti rješenje

Prvi korak jest da svoju ljutnju doneseš pred mene. Pomoći ću ti uvidjeti je li ona osnovana ili nije. Ako je osnovana, pomoći ću ti pronaći rješenje. Ljutnja može biti signal da nešto nije u redu i da se treba suočiti s time i tražiti rješenje. Ponekad se tvoja srditost temelji na nesporazumu i krivome tumačenju situacije. Važno je prepoznati iskrivljeno viđenje stvari jer to može biti oslobađajuće.

…ako si svoju ljutnju izrazila na način koji nazivamo grijehom, tada od mene traži oproštenje, a oproštenje traži i od osobe koju si time povrijedila

Ako nisi svoju ljutnju izrazila svojim ponašanjem i time nekoga povrijedila, onda jednostavno otpusti taj osjećaj od sebe. Međutim, ako si svoju ljutnju izrazila na način koji nazivamo grijehom, tada od mene traži oproštenje, a oproštenje traži i od osobe koju si time povrijedila.
Sjeti se da sam došao osloboditi te. Suočavanje s ljutnjom odgovoran je način rješavanja toga problema, jer tako se oslobađaš za život u izobilju u mojoj prisutnosti.

ISUS JE ŽIV

Srdite se, ali ne griješite! Sunce nek ne zađe nad vašom srdžbom i ne dajte mjesta đavlu.
Ef 4,26-27

Bezakonje svoje priznajem, grijeh je moj svagda preda mnom.
Ps 51,4

Upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi.
Iv 8,32

Iz knjige „Isus je živ“ autorice Sarah Young. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh