Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO MONTECALVO

Poticaj da postaneš svet/a Svetac nije sterilan. Njegova plodnost je neizmjerna. Djela koja vrši Svetac beskrajno se umnožavaju i daju slavu Bogu

sjeme, rast, svetost

Foto: Unsplash, Markus Spiske

 

Svetost nije djelo čovjeka. Unatoč svojoj snažnoj volji i svojim naporima, čovjek ne može postati svet sâm od sebe. Svetost je djelo Boga s kojim čovjek mora surađivati slobodno i iz ljubavi. Svetost ne dolazi sa zemlje, nego iz visina.

Razumjela sam tko me može odvesti na goru svetosti

Ovo je posebno razumjela Sveta Mala Terezija. Ona je pokušavala uzići na goru svetosti svojim silama, ali, tek što bi pomislila da je stigla do svetosti, iznenada bi se strovalila dolje u dolinu. Međutim, jednoga dana, našavši se pred liftom koji je prevozio osobe na više katove, pojavi joj se intuicija i to ova: „Razumjela sam tko me može odvesti na goru svetosti: moj lift je Isus Krist. Pitat ću ga da me uzme u svoje naručje i On će me odnijeti na goru svetosti…” I tako je i učinila. U malo vremena je učinila velike i brze napretke u Božanskom Sjedinjenju s Gospodinom.

Svetac nikada ne ostaje sam

Svetost je nemoguća čovjeku, ali ne i Bogu. Što se više govori „Evo me“ riječi Božjoj, više se raste u duhu svetosti. Svetac nikada ne ostaje sam. On je zrno žita koje klija, razvija se, postane klas noseći druga zrna. Od jednoga Sveca rađaju se drugi sveci. Kako se to događa, ostaje veliko otajstvo. Samo Bog to zna.
Koliko drugih svetaca je proizveo Sveti Franjo? Tisuće i tisuće. Koliko drugih svetaca je proizveo Sveti Ivan Bosco? Tisuće i tisuće.

Djela koja vrši Svetac beskrajno se umnožavaju i daju slavu Bogu

Svetac nije sterilan. Njegova plodnost je neizmjerna. Djela koja vrši Svetac beskrajno se umnožavaju i daju slavu Bogu.
Kažu mi da SJEME raste i grana se u mnogim srcima. U ovom tajanstvenom razmnožavanju SJEMEna vidim prst Božji. Mogu uistinu reći da to nije plod moje volje, moje inteligencije i moga pamćenja. To je djelo Gospodnje. Njemu slava, čast i snaga!
Unatoč mojim grijesima, mojim velikim intelektualnim, duhovnim, teološkim i biblijskim ograničenjima, Gospodin me je izabrao da razbacujem sjemenje svetosti u ovom naraštaju jer nije gledao na vanjštinu, nego na srce. Moje srce želi biti puno ljubavi koja dolazi odozgor.

Amen. Aleluja.

>>>Neka te Bog učini svetim! 

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Izvor: Sjeme; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh