Obitelj

RAZGOVOR S PROF. JÉRÔMEOM LEJEUNEOM

Postoji li neki period, od trenutka oplodnje, u kojem je novo ljudsko biće samo dio majke? Jérôme Lejeune, međunarodno priznati i poznati genetičar, bio je veliki borac za život. Jedan od njegovih najvećih talenata bila je sposobnost prenošenja vrlo kompleksnih istina i sadržaja na način koji je bio razumljiv svima koji su ga slušali. U nastavku možete pročitati dio razgovora s prof. Lejeunom o onome o čemu se često raspravlja u javnosti - je dijete od trenutka oplodnje individulano biće ili samo dio majke

Foto: Pixabay


P. Od trenutka oplodnje postoji li neki period u kojem je novo ljudsko biće, novi ljudski život, samo dio majke?

O. Mislim da ne. Jer se ono od majke genetski razlikuje od prvog trenutka oplodnje. Pola očeva naslijeđa prenosi se preko sperme, to jest, prenose se geni oca. Stoga dijete ima samo polovicu naslijeđa zajedničkog sa svojom majkom. I genetska kombinacija ili genetski sastav djeteta je potpuno nov i u povijesti čovječanstva takav nikada nije proizveden. Ovo se može lako izračunati. Stoga se ni u kojem periodu ono ne može smatrati dijelom majke.

P. Dakle, od trenutka oplodnje ono je potpuno odvojeno, individualno ljudsko biće?

To je potpuno individualan ljudski život koji je trenutno zatvoren i uključen u tijelo majke

O. Ne bih rekao kako je potpuno odvojeno biće. To je potpuno individualan ljudski život koji je trenutno zatvoren i uključen u tijelo majke. Nije se još odvojio od tijela majke, ali odgovorit ću preciznije. Tako je očigledno da nije samo dio svoje majke, da možete – iako kod ljudi trenutno još ne, ali, na primjer, kod krava – napraviti umjetnu oplodnju. Jajašce se izvadi iz tijela, pripremi se sperma i izvrši se umjetna oplodnja. Pazi se nekoliko dana dok se jajašce ne podijeli na nekoliko stanica i tada se ubaci u maternicu krave zamjenske majke i dobit ćete potpuno normalno tele koje nema ni jednu genetsku osobinu majke jer je majka u ovom slučaju samo zamjenska.

Ovdje, dakle, imamo konačan i potpun eksperimentalni dokaz, doduše ne kod ljudi, već kod goveda, velikih sisavaca, da cijeli proces znači kako je novi život genetski potpuno neovisan o majci

Ovdje, dakle, imamo konačan i potpun eksperimentalni dokaz, doduše ne kod ljudi, već kod goveda, velikih sisavaca, da cijeli proces znači kako je novi život genetski potpuno neovisan o majci koja može biti ili prava biološka majka – što je, naravno, najbolje za ljudsko biće – ili eventualno zamjenska majka.

P. Ako bismo htjeli cijelu ovu stvar izraziti jednostavnim riječima, je li u redu reći kako nakon oplodnje majka zapravo omogućuje bebi dom sve do rođenja?

O. Rekao bih malo više nego samo dom. Rekao bih da ona zapravo omogućuje i pruža dom, njegu, ishranu i, nadam se, ljubav.

Najmanji ljudi; Autor: Robert L. Sassone; Nakladnik: Ustanova Kristofori

Iz knjige Roberta L. Sassonea „Najmanji ljudi”. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.
Više o knjizi pročitajte ovdje, a kupiti je možete ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh