Brak i odnosi

LJUBAV I POŠTOVANJE

Postoje li „savršeni“ brakovi? Bog nam je jasno poručio da ne činimo ništa loše ako uđemo brak, dapače, no rekao je da ćemo imati određenih problema (usp. 1 Kor 7, 28). Evo u čemu se oni sastoje i kako ih riješiti.

Foto: Shutterstock

 

„Njihov je brak savršen“

Dogodi se da mislimo kako jedino naš brak nije „normalan“, da su drugi brakovi i druge obitelji bolje, da drugi nemaju probleme s kojima se mi svakodnevno borimo. To isto gledamo i na fotografijama koje naši prijatelji stavljaju na Facebook (ili neku drugu društvenu mrežu), gdje sve izgleda savršeno.

Je li to zaista tako? Kroz male grupe u sklopu tečaja „Ljubav i poštovanje“, koji organiziraju Kristofori, mnogi shvate da se svi borimo s istim stvarima; razlika je u tome što neki to priznaju i trude se raditi na tome, a drugi nastoje sebe prikazati u najboljem svjetlu, nesvjesni da si tako štete.

Jedan od parova koji trenutno polazi tečaj, svjedoči da su gledajući slike svojih prijatelja na Facebooku i družeći se s njima, počeli vjerovati da je njihov brak, u odnosu na brakove njihovih prijatelja, dosta loš. To je u njima oblikovalo stav da je svaki njihov sukob zapravo jedna velika „mrlja“ na brak. Sve je bilo tako dok se jednog dana njihovi prijatelji nisu odlučili rastati. Nisu mogli vjerovati. Bog nam je jasno poručio da ne činimo ništa loše ako uđemo brak, dapače, no rekao je da ćemo imati određenih problema (usp. 1 Kor 7, 28). No, u čemu se sastoje ti problemi? Upravo u razlikama koje imamo i koje moramo spoznati i iskoristiti kao dopunu jedno drugomu. Nažalost, često ne prepoznamo niti znamo kako to iskoristiti za međusobni rast.

Spremnost na promjenu

Kada žena kritički nastupa prema muškarcu, a najčešće to čini jer joj je potrebna ljubav i želi se zbližiti, muškarac to doživljava kao napad (jer ne razumije zašto žena tako reagira). U takvim situacijama muškarčev puls najčešće poraste visoko i on se povlači. Znanstveno je dokazano da kada muškarcu puls poraste na 99 otkucaja u minuti, on prelazi u takozvani „ratni mod“ i ustvari čini časnu stvar – povlači se da stvar ne eskalira. Žena to doživi kao povlačenje i nezainteresiranost muškarca da razriješe nastalu situaciju. Njezini joj osjećaji govore da ju suprug ne voli i nastaju problemi.

S druge strane, iako žena izgleda uzrujano, ona je iznutra najčešće mirna i puls joj je normalan, no muškarac njezinu „navalu“ doživljava kao prijezir i potpuno nepoštovanje. Upravo u tim trenucima muškarac smatra kako ga svi poštuju osim njegove supruge. Stvar eskalira, a često u svemu tomu stradaju i djeca. Najčešće sve krene od neke „sitnice“ koju ne znamo riješiti. No, želite li naučiti rješavati takve situacije i shvatiti svog partnera?

Iako po prirodi na početku ne žele sudjelovati na tečaju, s vremenom muškarci budu čak i otvoreniji

Žene često smatraju da njihovi partneri uopće nisu zainteresirani za rad na braku ili zajedničkoj vezi, za određene tečajeve ili knjige o braku, te onda još više „navaljuju“ na njih ne bi li ih prisilile na to. No istina je da kako su žene ranjive na određenim područjima, emocionalnije, tako su muškarci ranjivi na drugim područjima, i ako žena stvara pritisak, ona ga samo još više udaljava od toga da radi na braku, ali ga udaljava i od sebe.

Uz to, naše duševne rane još iz djetinjstva, odnos prema roditeljima, obitelji i drugačiji odgoj, često utječe na naš pogled prema partneru i upravo nas to često dovodi do situacija u kojima se ne razumijemo, a da toga nismo ni svjesni.

Da bi dobila ljubav koju itekako zaslužuje, da bi pridobila svoga muškarca za sebe, žena mora djelovati drugačije. Ako želite da muškarac radi s vama na pojedinim područjima braka, da ide s vama na tečaj o braku, recite mu da želite naučiti kako ga više poštovati i provodite što više vremena s njim, bez puno pričanja. I obrnuto, ako mukarac želi da žena radi na braku, recite joj da želite naučiti kako ju ljubiti, voljeti više i ispravno. Više o tome kako zainteresirati partnera na promjenu pročitaj ovdje.

Mogu reći, iz iskustva malih grupa,  da su nerijetko na koncu muškarci ti koji se najčešće „otvore“, čak i više nego li žene. Ti se brakovi ili veze nevjerojatno osnaže.

Male grupe „Ljubav i poštovanje“

Otkada smo u svibnju 2018. godine krenuli s prvim grupama u sklopu tečaja „Ljubav i poštovanje“, svjedočimo mnogim promjenama i shvaćanjima parova, supružnika, ali i pojedinaca o tome kako mnogih stvari nisu bili svjesni i kako su uvijek smatrali da je problem u njihovom partneru. Neke od tih svjedočanstava možete pročitati ovdje.

Tečaj se održava online (aplikacija Zoom), te uživo u našem prostoru u Zagrebu. Više o tečaju možete saznati ovdje, a prijaviti se ovdje.

Za dodatne informacije možete nam se javiti e-mailom na: [email protected] ili pozivom na broj: 095/197-9925 (radnim danom od 8 do 16 sati).

Svakidašnji “alati za uspjeh”

Uz tečaj, tu je niz uputa i smjernica, “alata” za uspješan brak ili vezu, poput “5 minuta za brak ili vezu“, “15-dnevni plan za brak ili vezu“, Projekt “Deset pravednika“, Molitva za obnovu i iscjeljenje braka i obitelji za žene i muškarce, knjiga “Ljubav i poštovanje“.

Danijel Katanović; Book.hr           

Najčitanije

Na vrh