Brak i odnosi

VRUĆE TEME BRAKA

Postavljanje Krista u samo središte braka od ključne je važnosti! Svatko treba imati osobnu odgovornost i treba se boriti kako bi postao sličniji Kristu jer je On bio usmjeren na potrebe drugih uzevši lik sluge

Postavljanje Krista u samo središte braka od ključne je važnosti!

Foto: Pixabay

 

Prirodna je težnja svake mlade žene i muža zbližiti se sa svojim supružnikom ulažući svaki napor kako bi jedno drugome udovoljili u svemu te usmjeravajući svu svoju pažnju jedno na drugo. Takav tradicionalni pristup, koji naglasak stavlja na izgradnju snažnog zajedništva između dvoje ljudi, zaslužuje svaku pohvalu, ali mi smo pronašli trajniju i isplativiju metodu.

Postavljanje Krista u samo središte braka od ključne je važnosti. Ovaj koncept je jednostavan, a opet nevjerojatno dubok

Ako dvoje ljudi koji zajedno žive budu usredotočeni na Krista, njihova će se srca sjediniti kao tračnice koje se stapaju pred lokomotivom. Postavljanje Krista u samo središte braka od ključne je važnosti. Ovaj koncept je jednostavan, a opet nevjerojatno dubok.
Kako naše nastojanje da poštujemo Kristovu volju, može utjecati na naše ponašanje jednih prema drugima?
Odgovor na to pitanje nalazimo u Poslanici Filipljanima. U petom retku drugoga poglavlja Božjem je narodu rečeno: Težite među sobom za onim za čim treba da težite u Kristu Isusu. Kako bi se razumjelo tu težnju, potrebno je pročitati četiri prethodna retka. Dok ih čitate, promatrajte ih u kontekstu danoga savjeta: „ako znamo bolji put, ići ćemo njime!“

Ako što vrijedi pobuda u Kristu, ako što ljubezna utjeha, ako zajednica s Duhom, ako nježnost i samilost, učinite potpunom moju radost: budite složni imajte istu ljubav, isto srce i jednu te istu misao. Ne činite ništa iz sebičnosti ili tašte slave, nego u poniznosti smatrajte jedan drugoga većim od sebe! Ne gledajte pojedini samo na svoju vlastitu korist nego i na korist drugih! (Fil 2,1-4)

Krist je stavljao sreću drugih ispred vlastite. To je bio i ostao Njegov način djelovanja. On je pokazao svoju nesebičnu ljubav i upravo Ga zato danas mnogi toliko slave. On je platio skupu cijenu kako bi bio proslavljen. To vidimo u stihovima 6-8:

On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sâm sebe „oplijeni“ uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik, ponizi sâm sebe, poslušan do smrti, smrti na križu.

Kako riječi ovoga odlomka svakodnevno primjenjivati u svome bračnom životu? Ni na koji način ne želimo supružnike poticati na međusobno razapinjanje, iako su neke osobe toliko povrijeđene da razmišljaju i o tome. Umjesto toga, ponavljamo riječi prethodnog poglavlja – svatko treba imati osobnu odgovornost i treba se boriti kako bi postao sličniji Kristu jer je On bio usmjeren na potrebe drugih uzevši lik sluge. Živjeli smo ovu duhovnu istinu te iskusili njezinu snagu.

Vruće teme; Prvo izdanje; Autori: Steve i Annie Chapman; što supruznici ne govore jedno drugome; Izdavač: Figulus

Cijeli tekst pronađite u knjizi „Vruće teme“ autorâ Stevea i Annie Chapman. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje.

Kupiti ju možete ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh