Svjedočanstva

DUG PUT DO SVEĆENIŠTVA

Postao svećenikom u 59. godini života: Više od četiri desetljeća pokušavao je ostvariti svoj prvotni san O. Pham sada ima 59 godina, a prvi je put otišao u sjemenište prije 46 godina…

Postao svećenikom u 59. godini života: Više od četiri desetljeća pokušavao je ostvariti svoj prvotni san

Foto: Sarah Webb / CatholicPhilly.com


 

Quy K. Pham zaređen je za svećenika 19. svibnja u Philadelphiji. Njegov dugačak put prema svećeništvu započeo je u Vijetnamu, piše CatholicPhilly. O. Pham sada ima 59 godina, a prvi je put otišao u sjemenište prije 46 godina. Odlazak u sjemenište nije bila njegova ideja, već želja njegovih roditelja. S vremenom mu se ta ideja počela sve više sviđati, no okolnosti su bile drugačije.

Komunisti su zatvorili sjemenište

U to je vrijeme bjesnio rat u Vijetnamu i sjemenište su 1975. godine zatvorili komunisti pa se Quy morao vratiti kući. Nastavio je školovanje u lokalnoj srednjoj školi, a onda se sjemenište ponovo otvorilo, ali kratko.

„Kada sam otišao bilo nas je 300, a kad sam se vratio samo 40“, prisjeća se. Sjemenište nije bilo dugo otvoreno, vlasti su ga ubrzo ponovo zatvorile.

1983. godine odlučio je pobjeći iz zemlje. „Bio sam na brodu s još 22 osobe. Pet dana smo bili na moru kada nas je primijetio američki avion i izdao upozorenje. Pokupio nas je tanker i odveo u Singapur.

Nije bio primljen ni u jedno sjemenište

Osam mjeseci kasnije stigao je u Sjedinjene Američke Države. Prvo se smjestio u Virginiji, gdje se prijavio i u sjemenište, no nije bio prihvaćen. Nakon toga je otišao u Philadelphiju, gdje su ga primili u sjemenište, ali nije dugo ostao jer nije znao jezik dovoljno dobro.

Zaposlio se i tražio sjemenište koje bi ga prihvatilo, no bezuspješno. Bio je očajan jer ga ni jedno sjemenište nije htjelo primiti i s vremenom je odustao i nastavio svoje obrazovanje na lokalnom fakultetu. Nakon što je diplomirao, zaposlio se kao računalni programer.

Oženio se ženom koju je upoznao u crkvi. Imali su dobar brak premda nisu imali djece. Nakon 13 sretnih godina, njegova je supruga oboljela od raka i preminula 2014. godine.

No, on nikada nije zaboravio svoj prvotni san. Cijelo je vrijeme bio odan Bogu i posebno nadahnut svetom Malom Terezijom. Supruga ga je, znajući da umire, podupirala da se ponovo pokuša prijaviti u sjemenište. Poslušao ju je i sada je njegovo dugo putovanje do svećeništva konačno dovršeno.

Vedrana Prka; Book.hr

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh