Aktualnosti

POSLJEDICE ‘RODNE IDEOLOGIJE’ Velika Britanija i Danska predložile Odboru za ljudska prava UN-a uporabu termina ‘trudna osoba’ umjesto ‘trudna žena’ Posljedice rodne ideologije sve su vidljivije u zapadnim zemljama, a najnoviji primjer najbolje ukazuje koliko opasnosti krije u sebi i kako to može utjecati na društvo u cijelosti.

Vlade Danske i Velike Britanije su preporučile Odboru za ljudska prava UN-a da u svojem  komentaru Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima (MPGPP) umjesto termina ‘trudna žena’ koristi termin ‘trudna osoba’, jer smatraju da je formulacija ‘trudna žena’ uvredljiva za ‘transrodne’ osobe – žene koje smatraju da su muškarci.

‘Trudna žena’ ili ‘trudna osoba’?

Komentirajući članak 6. MPGPP koji glasi: „Smrtna presuda ne smije se izreći za zločine koje su počinile osobe mlađe od osamnaest godina, niti se ona smije izvršiti nad trudnim ženama.”, danska Vlada tvrdi kako „u korištenju izraza ‘trudnica’ Odbor može nenamjerno ograničiti primjenu ovog stavka kako bi isključio transrodne ljude koji su rodili”. Međutim, Danska nije jedina koja je uputila takav prigovor. Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije također je u svom komentaru poslanom Odboru za ljuska prava UN-a napomenulo kako termin „’trudna žena’ može biti uvredljiv za transrodne osobe koje su rodile”, te kako bi se trebao koristiti termin ‘trudna osoba’.

U Velikoj se Britaniji ovaj terminološki spin, kojim se ženama pod krinkom sprječavanja diskriminacije prema ‘transrodnim’ osobama već provodi u zdravstvenom sustavu. Britansko liječničko društvo u svojim smjernicama poziva liječnike da prestanu koristiti termine ‘buduća majka’ i ‘trudna žena’ te da umjesto toga koriste termin ‘trudna osoba’. Spomenimo također i da ‘rodna’ ideologija svoje postavke nameće i obrazovnim sustavima, što je također vidljivo u Velikoj Britaniji.

Primjer iz Velike Britanije

Naime, ravnateljica jedne od najprestižnijih ženskih škola u Velikoj Britaniji (James Allen’s Girls’ School), donijela je odluku kako se učenice u školi više ne naziva ‘djevojčicama’, jer se time može uvrijediti ‘trans-učenike’. To je primjer gdje se postavke ‘rodne’ ideologije perfidno nameću djeci od najranije dobi. Djecu koju je potrebno što više zaštititi i pružiti im najbolje uvjete za psihosocijalni i psihofizički razvoj, u toj ranjivoj i osjetljivoj dobi, zbunjuje se ideološkim postavkama koje mogu dovesti do štetnih posljedica po život i zdravlje osobe.

Nasilje nad jezikom ‘rodne’ ideologije ni na koji način ne pomaže ‘transrodnim’ osobama, već se njome društvima nameću konstrukti koji u stvarnosti i znanosti nemaju nikakvu utemeljenost, kao što je i u stvarnosti i u znanosti nemoguć konstrukt da muškarac bude trudan.

Izvor:  Narod.hr; Book.hr

Priredila Gabriela Jurković

Najčitanije

Na vrh