Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO MONTECALVO

Posljedice grijeha? Evo ih… Treba znati da se posljedice grijeha sporo pokazuju. A što vrijeme više prolazi, posljedice su ozbiljnije

Foto: Unsplash,  Adrian Swancar 

 

Koliko psihičkih i mentalnih bolesti u ovom naraštaju! Gdje se umnaža grijeh, ondje se umnažaju i mentalne, psihičke i duhovne bolesti. GRIJEH stvara nered u čovjekovu umu i srcu. GRIJEH dovodi čovjeka do toga da živi nerazumno.
Oholica, nakon što je sagriješio, kaže: „Sagriješio sam, ali mi se ništa nije dogodilo“.

Svojim nerazumnim načinom života tvrdokorni grešnik nije uzrok trpljenja samo za sebe već i za druge

Treba znati da se posljedice grijeha sporo pokazuju. A što vrijeme više prolazi, posljedice su ozbiljnije.
Koje su posljedice grijeha? Evo ih: tjeskobe, strahovi, fobije, živčanosti, paranoje, shizofrenije, podjela, nesklad, suparništvo, škrtost i svaka vrsta nečistoće. Svojim nerazumnim načinom života tvrdokorni grešnik nije uzrok trpljenja samo za sebe već i za druge.

„Evo jaganjca Božjeg koji oduzima grijehe svijeta“

Može se puno godina živjeti u grijehu, a da se ne osjeti teret krivice, ali doći će dan kad će se grešnik osjetiti prignječen teretom svojih grijeha, od kojih se neće moći osloboditi. Psihologija ga neće osloboditi. Ni lijekovi za smirenje. Oni su samo privremena pomoć.

Tko onda može osloboditi čovjeka od tereta njegovih grijeha? Samo ISUS Krist. Zato Ivan Krstitelj, kad u pustinji vidi Isusa da dolazi, glasno viče: „Evo jaganjca Božjeg koji oduzima grijehe svijeta“. Da, Krv Krista, kojeg je ljudska zloća ubila na križu, je ono što nas čisti od naših grijeha. Bez vjere u Krista Isusa, umrlog i uskrsnulog za oproštenje naših grijeha, i poslušnosti njegovoj Riječi, teret naših grijeha će nas sve više gnječiti. Sakrament pokore je lijek za ozdravljenje od naše bolesti duha.

Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Sjeme; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh