Osobni razvoj

PORUKE LJUBAVI I OHRABRENJA // Šest rečenica koje trebate govoriti svojoj djeci

Šest rečenica koje trebate govoriti svojoj djeci

Naše riječi su važne, posebno kada uzmemo u obzir utjecaj koje imaju na naše mališane…

Od svih fraza koje govorimo kao roditelji, postoje brojne za koje vjerujem da svako dijete treba čuti:


Bog te voli

Najosnovnija i najvažnija istina koju možemo ‘ugraditi’ u našu djecu, činjenica je da ih Bog voli. To je dovoljno jednostavno da čak i malo dijete to može shvatiti. Nosit će to sa sobom kroz život. Biblija govori: „Upućuj dijete prema njegovu putu, pa kad i ostari, neće odstupiti od njega” (Izreke 22,6). Ako redovito govorite svojoj djeci da ih Bog voli, postoji velika šansa da to nikada neće zaboraviti. Ako nikada ne govorite svojoj djeci da ih Bog voli, uskraćujete im dobar početak koji zaslužuju i ostavljate otvorena vrata da neprijatelj uđe i govori im suprotno.

Ja te volim

Ova fraza vjerojatno vrijedi i bez izgovaranja. Naravno, svi mi volimo našu djecu. Pokazujući svakog dana da ih volimo je važno. I da, ima dosta istina u izreci: „Djela, pa onda riječi”. Ja sam veliki pobornik knjige Gary Chapmana Pet jezika ljubavi, jer mislim da je jako važno da se ljubav pokazuje djeci na način na koji su stvoreni primiti ju. Za neke, to znači više zagrljaja ili lijepe riječi; za druge to znači više kvalitetnog vremena provedenog zajedno. Ali govor da ih volite ne može ničim biti zamijenjen. Ne dozvolite da sunce zađe bez da su čuli ove riječi.

Ovdje sam za tebe

Djeca trebaju znati da su njihovi roditelji uvijek dostupni za njih. Moramo komunicirati s njima i učiniti da shvate kako ne postoji niti jedna situacija koja bi bila previše velika ili strašna za majku ili oca. Baš kao što možemo sve povjeriti Bogu, naša djeca moraju vjerovati da nam mogu sve povjeriti. Bog nas nije stvorio da budemo najbolji prijatelji s djecom, već najbolji roditelji. Ali nas jeste stvorio s ramenima na kojima mogu plakati, s rukama kojima možemo grliti, ustima kojim izgovaramo utjehu našoj djeci kada im je najviše potrebna. Naša djeca trebaju razumjeti da smo uvijek tu za njih – djelima koja činimo, a možemo im to i izreći riječima.

Ponosan sam na tebe

Nedavno sam razgovarao sa svojom petogodišnjom kćeri o situaciji koja joj se dogodila u školi. Rekla mi je kako je reagirala, a ja sam bio zadivljen. Rekao sam joj: „Dušo, savršeno si reagirala. Ponosan sam na tebe.”. Njeno je lice zasjalo na način na koji ne viđam često. Bio je to savršeni podsjetnik za mene da joj to nisam govorio često. Toliko sam ponosan na svoju djecu, i govorim drugim ljudima koliko su sjajni – ne na iritirajući način, naravno. Ali, nisam toliko brz njima reći kako sam ponosan na njih. Važno je da naša djeca čuju kako im to govorimo. Možda je još važnije čuti i zašto.

Pogriješio sam

Naša djeca moraju vidjeti da smo mi ljudi. Kada govorite da ste pogriješili i da vam je žao, to prenosi poruku da niste savršeni. Naša djeca trebaju znati da i mi griješimo, i da je griješiti u redu. Priznavanje da ste pogriješili pokazuje im pravi odgovor u trenutku kada se u nečemu pogriješi. Ta činjenica iznad svega polaže temelj, koji ih podsjeća da su naše nesavršenosti razlog tomu da nam je potreban savršeni Spasitelj.

Pogriješio/la si

Jedna od najvažnijih odgovornosti koje imamo kao roditelji jest naučiti djecu da razlikuju ispravno od pogrešnog. Previše je djece odgojeno bez ispravnog razumijevanja onoga što je ispravno, a što pogrešno; s moje točke gledišta, to je uglavnom zbog toga jer im roditelji ne govore. Vidio sam previše roditelja koji opravdavaju svoju djecu, brane ih pod svaku cijenu, i štite ih od svake negativnosti. Kada njihova djeca pogriješe, mnogi roditelji traže odgovornost u nekom drugom i prebacuju krivnju, umjesto da se odmah suoče sa situacijom.

Rezultat djeteta kojemu nikada nije bilo rečeno da je pogriješilo, odrasla je osoba koja misli da sve zna. Svi griješimo s vremena na vrijeme. Ako govorimo našoj djeci da smo pogriješili, i oni će imati primjer toga. Za njih je važno da shvate da to što su pogriješili nije problem, već način na koji reagiraju na to.

Važnost riječi

Naše riječi su važne, posebno kada uzmemo u obzir utjecaj koje imaju na našu djecu. Kao roditelji, jedna od najboljih stvari koje možemo uraditi je da zapamtimo ovo: „Nikakva nevaljala riječ neka ne izlazi iz vaših usta, nego samo dobra, da prema potrebi saziđuje i milost iskaže slušateljima” (Ef 4,29).

Izvor: Novizivot.net (Crosswalk.com)

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

  •  
  •  
  •  
  •  
Na vrh