Roditelji i djeca

PORUKE LJUBAVI I OHRABRENJA

Šest rečenica koje trebate govoriti svojoj djeci

Šest rečenica koje trebate govoriti svojoj djeci

Foto: Shutterstock

Naše riječi su važne, posebno kada uzmemo u obzir utjecaj koje imaju na naše mališane…

Od svih fraza koje govorimo kao roditelji, postoje brojne za koje vjerujem da svako dijete treba čuti:

Bog te voli

Najosnovnija i najvažnija istina koju možemo ‘ugraditi’ u našu djecu, je činjenica da ih Bog voli. To je dovoljno jednostavno da čak i malo dijete to može shvatiti. Nosit će to sa sobom kroz život. Biblija govori: „Upućuj dijete prema njegovu putu, pa kad i ostari, neće odstupiti od njega” (Izreke 22,6). Ako redovito govorite svojoj djeci da ih Bog voli, postoji velika šansa da to nikada neće zaboraviti. Ako nikada ne govorite svojoj djeci da ih Bog voli, uskraćujete im dobar početak koji zaslužuju i ostavljate otvorena vrata da neprijatelj uđe i govori im suprotno.

Najosnovnija i najvažnija istina koju možemo ‘ugraditi’ u našu djecu, je činjenica da ih Bog voli

Ja te volim

Ova fraza vjerojatno vrijedi i bez izgovaranja. Naravno, svi mi volimo svoju djecu. Pokazivati svakog dana da ih volimo je važno. I da, ima dosta istina u izreci: „Djela, pa onda riječi”. Ja sam veliki pobornik knjige Garyja Chapmana Pet jezika ljubavi, jer mislim da je jako važno da se ljubav pokazuje djeci na način na koji su stvoreni da ju prime. Za neke to znači više zagrljaja ili lijepe riječi; za druge – više kvalitetnog vremena provedenog zajedno. Ali riječi da ih volite ne mogu ničim biti zamijenjene. Nemojte dopustiti da sunce zađe, a da vaša djeca nisu čula ove riječi.

Djeca trebaju znati da su njihovi roditelji uvijek tu za njih

Ovdje sam za tebe

Djeca trebaju znati da su njihovi roditelji uvijek tu za njih. Moramo komunicirati s njima i učiniti da shvate kako ne postoji ni jedna situacija koja bi bila previše velika ili strašna za majku ili oca. Baš kao što možemo sve povjeriti Bogu, naša djeca moraju vjerovati da nam mogu sve povjeriti. Bog nas nije stvorio da budemo najbolji prijatelji s djecom, već najbolji roditelji. Ali stvorio nas je s ramenima na kojima mogu plakati, s rukama kojima možemo grliti, ustima kojim izgovaramo utjehu našoj djeci kada im je najviše potrebna. Naša djeca trebaju razumjeti da smo uvijek tu za njih – djelima koja činimo, a možemo im to i izreći riječima.

Ponosan sam na tebe

Nedavno sam razgovarao sa svojom petogodišnjom kćeri o situaciji koja joj se dogodila u školi. Rekla mi je kako je reagirala, a ja sam bio zadivljen. Rekao sam joj: „Dušo, savršeno si reagirala. Ponosan sam na tebe.” Njezino je lice zasjalo na način koji ne viđam često. Bio je to savršeni podsjetnik za mene da joj to ne govorim često. Toliko sam ponosan na svoju djecu, i govorim drugim ljudima koliko su ona sjajna – naravno, pritom se trudim ne biti iritirantan. Ali, nisam toliko brz to reći izravno. Važno je da naša djeca čuju da im to govorimo. A možda je još važnije da čuju i zašto.

Naša djeca trebaju znati da i mi griješimo, i da je griješiti u redu. Kad priznajemo da smo pogriješili…

Pogriješio sam

Naša djeca moraju vidjeti da smo ljudi. Kada govorimo da smo pogriješili i da nam je žao, time šaljemo poruku da nismo savršeni. Naša djeca trebaju znati da i mi griješimo, i da je griješiti u redu. Kad priznajemo da smo pogriješili, pokazujemo im kako trebaju reagirati kada oni u nečemu pogriješe. Time pokazujemo da smo svi nesavršeni i da nam je svima potreban savršeni Spasitelj.

Pogriješio/la si

Jedna od najvažnijih odgovornosti koje imamo kao roditelji jest naučiti djecu da razlikuju ispravno od pogrešnog. Previše je djece odgojeno bez ispravnog razumijevanja onoga što je ispravno, a što pogrešno. Smatram da je to uglavnom zbog toga što im roditelji to ne govore. Vidio sam previše roditelja koji opravdavaju svoju djecu, brane ih pod svaku cijenu, i štite ih od svake negativnosti. Kada njihova djeca pogriješe, mnogi roditelji traže odgovornost u nekom drugom i prebacuju krivnju, umjesto da se odmah suoče sa situacijom.

Naše riječi su važne, posebno kada uzmemo u obzir utjecaj koji imaju na našu djecu

Dijete kojemu nikada nije bilo rečeno da je pogriješilo, odrasta u osoba koja misli da sve zna. Svi griješimo s vremena na vrijeme. Ako svojoj djeci priznajemo da smo pogriješili, dajemo im dobar primjer. Za njih je važno da shvate da to što su pogriješili nije problem, već način na koji reagiraju na to.

Važnost riječi

Naše riječi su važne, posebno kada uzmemo u obzir utjecaj koji imaju na našu djecu. Kao roditelji jedna od najboljih stvari koje možemo uraditi je da zapamtimo sljedeće: „Nikakva nevaljala riječ neka ne izlazi iz vaših usta, nego samo dobra, da prema potrebi saziđuje i milost iskaže slušateljima” (Ef 4,29).

Izvor: Novizivot.net (Crosswalk.com)

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh