Aktualnosti

PORUKA ZA 55. SVJETSKI DAN MOLITVE ZA DUHOVNA ZVANJA Papa Franjo savjetuje: Evo kako možemo otkriti na što nas Bog poziva Gospodinov poziv – treba odmah reći – ne razaznaje se poput tolikih svari koje možemo čuti, vidjeti ili dodirnuti u svojem svakodnevnom iskustvu. Bog dolazi tiho i diskretno, bez nametanja – istaknuo je Sveti Otac.

Papa Franjo savjetuje: Evo kako možemo otkriti na što nas Bog poziva

Papa Franjo jučer je uputio poruku za 55. svjetski dan molitve za duhovna zvanja, koji će se održati 22. travnja iduće godine. Poruku prenosimo u cijelosti.


I u ovim našim nemirnim vremenima otajstvo utjelovljenja podsjeća nas da nam Bog uvijek dolazi u susret i da nas On, Bog s nama, koji prolazi putovima našega života, prihvaćajući našu čežnju za ljubavlju i srećom, poziva na radost – napisao je Papa i dodao – u različitosti i posebnosti svakog zvanja, osobnog i crkvenog, važno je slušati, razlučivati i živjeti tu Riječ koja nas poziva da razvijemo svoje talente i da budemo sredstvo spasenja u svijetu te nas upućuje prema punini sreće.

‘Bog dolazi tiho i diskretno’

Gospodinov poziv – treba odmah reći – ne razaznaje se poput tolikih svari koje možemo čuti, vidjeti ili dodirnuti ​​u svojem svakodnevnom iskustvu. Bog dolazi tiho i diskretno, bez nametanja – istaknuo je Sveti Otac i napomenuo – može se dogoditi da na takav način bude ugušen mnogim brigama i izazovima koji obuzimaju naš um i srce. Potrebno je biti otvoren za duboko slušanje Riječi i života, biti osjetljiv na detalje u našem svakodnevnom životu, učiti čitati događaje očima vjere i biti otvoren za iznenađenja Duha Svetoga. Nećemo moći otkriti poseban i osobni poziv koji nam Bog upućuje ako ostanemo zatvoreni u sebe, u svoje navike i ravnodušnost ponašajući se kao oni koji troše svoje živote tražeći vlastito ja, gubeći velike snove i prigodu da budemo sudionici jedinstvene povijesti koju Bog želi ostvariti s nama – objasnio je papa Franjo i primijetio – i Isus je bio pozvan i poslan, zato mu je trebalo da se sabere u tišini; slušao je i čitao riječ u sinagogi i snagom Duha Svetoga objavio je smisao svojeg poziva.

Kako otkriti svoj poziv?

Takvo ponašanje danas postaje sve teže – napomenuo je Papa i protumačio – uronjeni smo u društvo koje obiluje raznim stvarima i informacijama koje stvaraju vanjsku buku, a u isto vrijeme u nama raste nutarnja rastresenost i zbrkanost koja nam ne dopušta da se zaustavimo, da kontempliramo, da razmatramo događaje svojega života i da djelujemo, puni povjerenja u brižan plan koji Bog ima s nama, i da ostvarimo plodno razlučivanje. Čitajući u sinagogi u Nazaretu odlomak iz proroka Izaije, Isus je razmišljao o sadržaju poslanja koje mu je bilo povjereno i predstavio ga je onima koji su čekali Mesiju – nastavio je Sveti Otac – slično tome, svatko od nas može otkriti svoj poziv samo putem duhovnog razlučivanja. To je proces u kojem osoba, u dijalogu s Gospodinom i slušajući glas Duha Svetoga počinje donositi temeljne odluke, počevši od onih o životnom statusu.

‘Kršćanski poziv ima proročku dimenziju’

Posebice, otkrivamo da kršćanski poziv uvijek ima proročku dimenziju – istaknuo je papa Franjo i primijetio – i danas nam je vrlo potrebno razlučivanje i proroštvo da bismo nadvladali iskušenja ideologije i fatalizma i otkrili u odnosu s Gospodinom, mjesta, sredstva i događaje preko kojih nas poziva. Svaki bi kršćanin trebao biti sposoban čitati smisao života i shvatiti gdje i na što ga Gospodin zove kako bi nastavio njegovo poslanje. Na kraju, Isus naviješta novost sadašnjeg trenutka što će oduševiti mnoge i otvrdnuti druge: ispunilo se vrijeme, On je Mesija kojeg je navijestio Izaija, pomazan da oslobodi zarobljene, da dade vid slijepima i priopći milosrdnu ljubav Božju svakom stvorenju – napomenuo je Papa i istaknuo – radost evanđelja koja nas otvara za susret s Bogom i braćom, ne može čekati zbog naše sporosti i lijenosti. Ništa se neće dogoditi ako ostanemo okrenuti prema prozoru s isprikom da čekamo pogodan trenutak, to nam se neće dogoditi ako već danas ne preuzmemo rizik izbora. Poziv se događa danas! Kršćansko poslanje je za sadašnjost! I svatko je od nas pozvan – na život u braku, u svećeničkoj službi ili na onaj Bogu posvećene osobe – kako bismo bili svjedoci Gospodinovi, ovdje i sada.

„Gospodin i danas nastavlja pozivati ​​da ga slijedimo…“

To što Isus kaže “danas” jamči nam da Bog nastavlja “silaziti” kako bi spasio čovječanstvo i kako bi nas učinio sudionicima u svojem poslanju – napomenuo je Sveti Otac i potvrdio – Gospodin i dalje poziva da živimo s Njim i da ga slijedimo izbliza neposredno mu služeći. I ako nam dade do znanja da nas zove na potpuno posvećenje njegovom kraljevstvu, ne smijemo se bojati! Lijepo je i velika je milost biti posve i zauvijek posvećen Bogu i službi braći. Gospodin i danas nastavlja pozivati ​​da ga slijedimo. Ne smijemo čekati da budemo savršeni da bismo velikodušno odgovorili „evo me“; ne smijemo se plašiti svojih ograničenja i grijeha, nego prihvatiti otvorena srca Gospodinov glas. Slušati ga, razlučivati o svojem osobnom poslanju u Crkvi i u svijetu i na kraju živjeti ga u sadašnjem trenutku koji nam Bog daruje – zaključio je papa Franjo.

Izvor:  Vatikanski radio; Book.hr

Priredila Gabriela Jurković

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh