Sveta Misa

GREŠNIK SAM…

PORUKA KOJU JE SVETI OTAC DOBIO U SNU „Danas mora voditi Misu isključivo biskup kojeg si zatvorio” Zanimljiv događaj iz šestog stoljeća

Foto: Shutterstock


 

Kardinal Cezar Baronije, autor temeljnih djela o povijesti Crkve, živio je u 16. stoljeću i radio kao knjižničar Vatikanske knjižnice. Prisjeća se jednog važnog slučaja koji se odigrao 536. godine za vrijeme pape Agapeta I. Jednoga dana netko je okrivio biskupa Formella, mjesta u blizini Rima, da je učinio svetogrđe jedući iz svetih posuda. Vidno uznemiren, Papa je poslao u Formello dva svećenika s naredbom da ga dovedu u Rim gdje je biskup pritvoren…

Nastavio je spavati, ali ponovno mu se u snu ukaže tajanstvena spodoba koja mu ponovi: „Rekao sam ti da samo zatvorenik može celebrirati.”

Tijekom noći, Sveti Otac je usnuo čudnu osobu koja mu je obznanila: „Danas mora voditi Misu isključivo biskup kojeg si zatvorio.”

Probudio se, razmislio o snu i zaključio da nema smisla dati celebriranje Mise svetogrdniku. Nastavio je spavati, ali ponovno mu se u snu ukaže tajanstvena spodoba koja mu ponovi: „Rekao sam ti da samo zatvorenik može celebrirati.”

Ubrzo i po treći put usnu isti san s odlučnom zapovjedničkom porukom.

„Grešnik sam”, odgovori biskup ponizno

Papa nije shvaćao značenje sna, ali je odlučio prepustiti slavljenje Mise tom biskupu. Odlučio je najprije utvrditi krivnju, upitavši ga je li kriv. „Grešnik sam”, odgovori biskup ponizno. „Dakle točna je optužba kojom te terete”, reče Papa. „Grešnik sam”, ponovi biskup.

Budući da nije uspijevao doznati ništa više, Papa naloži da biskup slavi Misu u njegovoj prisutnosti. Biskup nije želio, ali nije mogao drugo nego poslušati.

Izgledalo je kao da ne može nastaviti. Tada ga je Papa upitao zašto ne nastavlja. „Oprostite”, kazao je biskup, „ali ponavljam ovu molitvu jer još ne vidim Duha Svetoga da silazi na prinesenu žrtvu…

Popeo se na oltar s puno vjere i poniznosti. Stigavši do blagoslova, napravio je znak križa nad kruhom i zazvao Duha Svetog prije posvećenja. „Dođi, posvetitelju, svemogući vječni Bože, i blagoslovi ovu žrtvu, pripravljenu tvojemu svetom imenu.” Ostao je neko vrijeme u tišini te ponovio isti zaziv. Izgledalo je kao da ne može nastaviti. Tada ga je Papa upitao zašto ne nastavlja. „Oprostite”, kazao je biskup, „ali ponavljam ovu molitvu jer još ne vidim Duha Svetoga da silazi na prinesenu žrtvu. U međuvremenu molim Vašu Svetost da naloži đakonu pokraj mene da odstupi, jer se ja ne usudim. Sveti Otac se složio te odmah uvidio, kao i sam celebrant, kako Duh Sveti silazi, te se uvjerio da je taj biskup bio sveta osoba, a ne svetogrdnik. (…)

 

Nastavak možete pročitati u knjizi „Krv Kristova“ autora Renza Allegrija. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh