Preporučamo

FRA DOMINIK LEVAK

Poruka hrvatskom narodu našeg pustinjaka iz Australije: Prestanite kritizirati i budite sretni što ste Hrvati Fra Dominik planira i sljedeće godine nekoliko mjeseci provesti živeći na Visu kao pustinjak

fra Domonik Levak

Foto: Domovina.info

 

On je vrlo vjerojatno jedini pustinjak u Australiji, naš fra Dominik Drago Levak. Nedavno su s portala Domovina.info imali priliku porazgovarati s njim, nakon što je u svibnju posjetio Bratovštinu Presvetog Srca Isusovog u Sydneyu na njihovom redovitom jednomjesečnom okupljanju na tzv. molitvenom doručku hrvatskih katoličkih muškaraca u Hrvatskom katoličkom centru Gospe Velikog krsnog zavjeta u Blacktownu.

Pisali smo ranije o novom duhovnom uzletu Hrvata u Australiji i molitvenim aktivnostima koje uglavnom predvodi Bratovština, a upravo ovaj fratar ima veliki duhovni utjecaj na ono što rade.

U nastavku pročitajte što fra Dominik kaže o molitvi, svom pustinjačkom životu i o hrvatskom narodu:

Što kaže o molitvi?

„Kada bi mi na raspolaganju ostalo još samo sat vremena života, da citiram Sv. Franju Saleškog, iskoristio bih to vrijeme da govorim – o molitvi. Molitva je osnova svega. Sve kreće s molitvom. Ne moliš li, ti jednostavno nisi vjernik, nisi katolik i zapravo ništa ne razumiješ.”

Na pitanje novinara koliko treba moliti dnevno fra Dominik brzo i spremno odgovara: „opet ću citirati Svetog Franju Saleškog – najmanje pola sata, a ako ste zauzeti i imate doista puno obaveza, onda sat vremena“.

Molitva nam pomaže da svoj život živimo na najbolji i najizvrsniji način a ne da se lomimo, patimo i borimo samo svojom ljudskom slabom logikom i snagom

„Molitva, tj. duhovnost je praktična i dolazi nam onako kako nam život donosi ljude i događaje u naš život. Duhovnost je ono što mi doživljavamo i živimo kada smo u odnosu s Bogom a ne nešto što je daleko od nas. Vjera služi da me vodi u životu i svemu što činim i radim. Iz molitve i uz molitvu sve što god susrećeš, radiš i živiš uvijek i bez obzira kako bilo uvijek sve s Bogom završi u redu i dobro je. Molitva nam pomaže da svoj život živimo na najbolji i najizvrsniji način a ne da se lomimo, patimo i borimo samo svojom ljudskom slabom logikom i snagom. Zato kada god idem i imam priliku svjedočiti, kao danas, uvijek govorim, o čemu drugom nego o molitvi.

Ljudi mi se otvaraju i gledam kada slušam nekoga što je njima najvažnije što oni ustvari traže, za čim čeznu i tako gledam da ljudima olakšam da im pokažem koji im je najkraći, najbolji i najizvrsniji put u životu.”

Pustinjački život

Duhovno vodstvo je iznimno važno, čovjek sam sebe ne može voditi. Kada si cijelo vrijeme sam u susretu s Bogom otkrivaju ti se nevjerojatno duboke duhovne spoznaje, no važno je da imaš nekoga tko ti može pomoći i voditi te na tom putu.

„Početak moga pustinjačkog života bio je težak, iako sam bio redovnik i svjesno sam se odlučio izaći iz samostanske zajednice i živjeti u pustinji. Mjeseci su trebali, i godine te duhovno vodstvo koje i danas imam da mogu voditi ovakav osamljenički način života. Duhovno vodstvo je iznimno važno, čovjek sam sebe ne može voditi. Kada si cijelo vrijeme sam u susretu s Bogom otkrivaju ti se nevjerojatno duboke duhovne spoznaje, no važno je da imaš nekoga tko ti može pomoći i voditi te na tom putu. Pustinjački život je tako bogat, ispunjava te cjelina koju vidiš, živiš i osjećaš a svakim danom postaje sve veća, dublja i šira. To je teško izraziti no to su iskustva koja mijenjaju život. I ne može se nikada do kraja iscrpit.”

Isus će doista biti s vama, ako mu ovako vjerujete

„Ne pratim izbliza i ne znam puno pojedinosti ali drago mi je kada vidim kako Božje djelo među našim hrvatskim ljudima nove generacije ovdje u Australiji napreduje i raste.

Svima onima koji su u vjeri posebno upućujem ove riječi koje je Isus rekao Pavlu: »Dosta ti je moja milost jer snaga se u slabosti usavršuje.« (2. Korinćanima 12, 9). Propovijedajte to sebi cijeli dan.

Isus će doista biti s vama, ako mu ovako vjerujete.”

Poruka hrvatskom narodu

„Planiram, ako bude sve u redu, da otiđem sljedeće godine na par mjeseci u Hrvatsku živjeti na Visu kao pustinjak, beskrajno se veselim tom životu u Hrvatskoj, a Bog će dalje kao i uvijek pokazati kuda i kako dalje.

Mi Hrvati koji živimo ovdje u Australiji, a čujem da je tako i u Hrvatskoj, često puta smo vrlo negativni prema samima sebi i između sebe. Puno je razloga za to, ne mogu u to sada sve ulaziti zašto je to tako, ali znam da sam i ja sam bio takav i znam da sam u toj našoj sredini živio među ljudima koji su svi često kritizirali jedni druge, mnogo puta i ponižavali svoje sunarodnjake, ali ja znam i mislim da smo mi duhovno bogati ljudi.

Mi smo divan narod, tako krasni ljudi. Bilo bi lijepo da smo što više sretni što smo Hrvati, zato jer smo divni ljudi, negativnosti su nam donijele politike ovoga svijeta. Imamo duboku vjeru i prekrasne vjerske običaje, pobožnosti, pjesme i duhovnost. Budimo sretni i zadovoljni i to je molitva i poruka za moj hrvatski narod. Mi smo doista narod pun Boga, toliko smo teško patili kroz svoju povijest radi odanost Crkvi i svetom ocu papi. Mi smo narod vjere, volimo i poštujmo sebe i jedni druge.”

„Moja milost ti je dovoljna, kao što kaže Isus Pavlu, tako i mi imamo sve što nam treba, to posebno vidim jer imam doticaj s puno drugih nacija i vidim kakvi su drugi i onda mi je lakše vidjeti koliko smo doista blagoslovljeni od Boga i kada bismo to mogli vidjeti i shvatiti, onda bismo mogli prihvatiti Božji poziv da vodimo i druge koji toga nisu svjesni”, zaključuje u razgovoru za australski portal Domovina.info.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh