Duhovnost

STEPHEN H. HEDGES

Poruka dana po onome koji prorokuje ima tri temeljne zadaće: Izgradnja, ohrabrenje i utjeha Duh Sveti mora nas tješiti, veseliti, podizati i davati nam savjet. On ne može to činiti obeshrabrivanjem, kritiziranjem, zbunjivanjem ili osuđivanjem vjernika. Sve što čini da se osjećamo nevrijedno, uplašeno, krivo ili osuđeno ne dolazi od Duha Svetoga

Poruka dana po onome koji prorokuje ima tri temeljne zadaće: Izgradnja, ohrabrenje i utjeha

Foto: Pixabay

 

Glavna je svrha proroštva dopustiti Duhu Svetomu da govori izravno zajednici. Poruka dana po onome koji prorokuje ima tri temeljne zadaće:

a. Izgradnja – u doslovnom smislu. Izgradnja će ojačati zajednicu i učiniti ju djelotvornijom. Proroštvo to čini otkrivanjem grijeha u zajednici, obznanjivanjem Božje volje zajednici i davanjem jasnih smjernica.
b. Ohrabrenje – Pavao kaže:

Rim 15, 4: Uistinu, što je nekoć napisano, nama je za pouku napisano da po postojanosti i utjesi Pisama imamo nadu.

U tom retku Pavao kaže da su Pisma naša snaga. Ona postavljaju kriterije za prosuđivanje naših života i otkrivaju Božju definiciju grijeha. Kad je grijeh otkriven, slijedi pokajanje.
U 1 Sol 2, 2 – 3 Pavao kaže da je naviještanje evanđelja također naše ohrabrenje. Naviještanje kraljevstva uvijek nas potiče na dobra djela te je jedna od zadaća proroštva ohrabrivanje zajednice i učvršćivanje zajednice u vjeri. A kad je proroštvo utemeljeno u vjeri, može ojačati zajednicu.

c. Utjeha (tješenje) – proroštvo nikada ne donosi osudu, krivnju, optužbu ili zbrku. Đavao je optužitelj vjernika. Sotona po svojoj prirodi donosi krivnju i osudu. Duh Sveti nikada ne obeshrabruje vjernika. Duh Sveti ne djeluje kao Sotona. Ako se osjećate poraženo, bezvrijedno i osuđeno, onda ste prihvatili Đavlovu osudu i njegove planove za svoj život. Duh Sveti nikada ne donosi takve osjećaje.

Rim 8, 1 – 2: Nikakve dakle sada osude onima koji su u Kristu Isusu! Ta zakon Duha života u Kristu Isusu oslobodi me zakona grijeha i smrti.To nije samo izjava. Ona sa sobom nosi određene preduvjete, ali je istinita i dolazi od Duha Svetoga. Duh Sveti neće nas osuditi.

2 Kor 5, 17: Dakle, je li tko u Kristu, nov je stvor. Staro uminu, novo, gle, nasta!

Duh Sveti neće kritizirati Božje novo stvorenje. Ako ste kritizirani ili osuđeni, odmah znate odakle to dolazi. Optužitelj vjernika uvijek je Sotona. Odgovornost je Duha Svetoga da bude naš Tješitelj i Branitelj.

I ja ću moliti Oca
i on će vam dati drugoga Branitelja1
da bude s vama zauvijek:
Duha Istine,
kojega svijet ne može primiti
jer ga ne vidi i ne poznaje.
Vi ga poznajete
jer kod vas ostaje i u vama je. (Iv 14, 16 – 17)

Duh Sveti poslan je da bude naš Branitelj i Tješitelj, on nas nikada ne osuđuje niti ne kritizira. Duh Sveti mora nas tješiti, veseliti, podizati i davati nam savjet. On ne može to činiti obeshrabrivanjem, kritiziranjem, zbunjivanjem ili osuđivanjem vjernika. Sve što čini da se osjećamo nevrijedno, uplašeno, krivo ili osuđeno ne dolazi od Duha Svetoga.

Iz knjige „Krštenje u Duhu i darovi Duha Svetoga“ autora Stephena H. Hedgesa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu, u izdanju Biblioteke Vinograd, možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh