Svetkovine

Poruka Betlehemske štalice

Poruka Betlehemske štalice book evangelizacija

Slavljenje rođendana običaj je kojim se zapravo slavi sam život. A najvažniji rođendan svih vremena upravo je onaj Spasiteljev. Betlehemska štalica nam poručuje da Bog nije zaboravio čovjeka, već da ga je došao potražiti i spasiti.

Ako postoji mjesec za koji bi većina ljudi rekli da se u njemu najviše osjeća blagdanski ugođaj, onda je to zasigurno prosinac. To je mjesec u kojem sve biva okićeno: ulice, trgovi, parkovi, kuće, trgovine… Na svakom koraku možemo vidjeti šarenilo, borove s lampicama, svijeće, zvijezde, jaslice. Kad tome pridodamo nježne stihove i melodije božićnih pjesama koje slave Isusovo rođenje, osjećamo se kao u bajci. Budući da je bajkovitost nešto veoma ugodno i prijatno, malo je onih koje ona ne zahvati. To su shvatili i trgovci, koji stoga svake godine sve ranije počnu s ukrašavanjem svojih trgovina i prodajom raznih vrsta božićnih ukrasa…


Sad se nakratko u mislima vratimo na početak nove ere od koje brojimo godine. Vratimo se u tihu vedru noć u kojoj su pastiri čuvali svoja stada. Tada im je pristupio anđeo Gospodnji, koji im je objavio radosnu vijest – da se u gradu Betlehemu rodio spasitelj Isus Krist. Anđelu se zatim pridružila silna nebeska vojska hvaleći i slaveći Boga. Pastiri su se okupili sa svih strana i zajedno pohitali u Betlehem, gdje su pronašli Mariju, Josipa i novorođenče gdje leži u jaslama. Malo tko od pastira je u tom trenutku mogao biti potpuno svjestan misije tog djeteta: da će on otkupiti grijehe svijeta. Da, to je Isus Krist koji je iz vječnosti od Boga Oca došao u vrijeme da bismo mi, opravdani i otkupljeni, mogli iz vremena poći u vječnost k Ocu. Za razliku od božićnog ugođaja, koji sve više postaje bajka, Isusovo rođenje nije bajka! On je došao na svijet ne da svijet sudi, već da se svijet spasi po njemu.

Stih u evanđelju nam opisuje Isusovo porođenje: „I porodi sina svoga, prvorođenca, povi ga i položi u jasle jer za njih nije bilo mjesta u svratištu.“ (Lk 2, 7) Dakle nije to bilo u nekoj vili, niti u kući. Nije bilo čak ni u svratištu, već u najobičnijoj štalici. Pitate se zašto? Upravo zato jer je štalica mjesto otvoreno za svakoga. U njoj ne postoji blindirana brava na vratima, mramorni prag, niti crveni tepih. U štalicu k Isusu možeš ući upravo takav kakav jesi: u staroj odjeći i prljav, ili u prenesenom značenju: sa starom naravi i grešan.

Slavljenje rođendana običaj je kojim se zapravo slavi sam život. A najvažniji rođendan svih vremena upravo je onaj Spasiteljev. Betlehemska štalica nam poručuje da Bog nije zaboravio čovjeka, već da ga je došao potražiti i spasiti.

Zapitajmo se kako bi Isus želio da proslavimo njegov rođendan: da li kao na početku teksta, da bismo samo zadovoljili svoja osjetila, ili tako da cijelim svojim bićem dublje uronimo u taj divni i slavni događaj!

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh