Svjedočanstva

INSPIRATIVNA PRIČA

Ponovni susret nakon 39 godina – ljubavna priča iz Auschwitza koja je dirnula mnoge Rekli su joj da je Jerzy poginuo za vrijeme jedne bitke. Očajna, odlučila je otići u New York da ga zaboravi i započne novi život. Jerzyju je njegova obitelj rekla da je Cyla umrla u bolnici u Stockholmu, neposredno prije odlaska u Ameriku. Nije znao da je to laž...

Ponovni susret nakon 39 godina – ljubavna priča iz Auschwitza koja je dirnula mnoge

Živio je najbolje dane svog života dok je smrt bila oko njega


Jerzy (62) nestrpljivo je čekao u zračnoj luci u Krakovu da sleti zrakoplov iz New Yorka. Njegova Cyla, putovala je tim zrakoplovom. Držao je buket sačinjen od 39 ruža, po jednu za svaku godinu razdvojenosti. 1943. godine prvi put je vidio Cylu u Auschwitzu. Našao se ondje jer je bio u poljskom pokretu otpora. Zaljubio se na prvi pogled u njezinu ženstvenost, njezin osmijeh, lice… Paradoksalno, živio je najbolje dane svog života dok je smrt bila oko njega.

Ljubav u Auschwitzu

Jasno se sjećao dolaska skupine od desetak mladih židovskih djevojaka u logor. Sve su bile brinete i nasmijane, djelovalo je čak kao da im je malo zabavno. Bile su iznenađujuće uredne, nosile su bijele pregače i poprilično čiste bluze, imale su vrpce u kosi. Jedna od djevojaka se nasmiješila i namignula mu. Zacrvenio se poput nekog balavca. Bila je to Cyla Cybulska, iz malog sela u istočnoj Poljskoj. Stigla je u logor u siječnju 1943. sa svojom obitelji – roditeljima i troje braće. Ona je jedina koja je preživjela. Bio je lud za njom, a vidio je da ni njoj nije bilo baš svejedno za njega. Bili su poput tinejdžera na klupici u parku, kradući poljupce dok je smrt bjesnila oko njih.

Jerzy joj je obećao da će ju izvući iz toga pakla i počeo je planirati njihov bijeg

„Cyla, izvući ću te iz ovog pakla“

Jednog je dana Cyla došla plačući. Ustrijelili su njezinu najbolju prijateljicu i to bez ikakvog razloga. Jerzy joj je obećao da će ju izvući iz toga pakla i počeo je planirati njihov bijeg. Kao da je nešto u njemu kliknulo. Ne bi imao hrabrosti učiniti to za sebe. Znao je kako završavaju pokušaji bijega. Ali za Cylu i za njihovu ljubav bio je spreman učiniti sve, čak i nemoguće.

Zamolio je jednog prijatelja da mu donese njemačku uniformu. Uspio je zahvaljujući svojoj relativno povlaštenoj poziciji zatvorenika koji govori njemački jezik. Ali, kad je plan bijega bio spreman, u svibnju 1944. godine, djevojke su odjednom prestale dolaziti na posao. Nije znao je li Cyla još živa. Nekoliko mjeseci kasnije primio je poruku: „Jurek, dragi, radim u praonici. Pokušaj me naći.“ Ponovno su se vidjeli tek 20. srpnja, kad joj je Jerzy iznio detalje plana za bijeg. Nije postavljala pitanja. Sutradan ju je odvukao iz logora prerušen u njemačku uniformu.

Razdvajanje

Nakon devet dana hodanja stigli su do kuće Jerzyjeva ujaka. Odlučili su se razdvojiti zbog vlastite sigurnosti. Jerzy se pridružio poljskom pokretu otpora, a Cyla se skrivala među seljacima u jednom malom selu. Kad je došao kraj rata nije mogla saznati nikakve vijesti o Jerzyju.

Rekli su joj da je Jerzy poginuo za vrijeme jedne bitke. Očajna, odlučila je otići u New York da ga zaboravi i započne novi život. Jerzyju je njegova obitelj rekla da je Cyla umrla u bolnici u Stockholmu, neposredno prije odlaska u Ameriku. Nije znao da je to laž. Možda nisu htjeli da oženi Židovku?

Nazvala ga je u zoru i čim joj je čuo glas znao je da je to njegova ljubav iz Auschwitza

39 ruža

Mnogo godina kasnije, u New Yorku, Cyla je već nekoliko godina bila udovica. 1982. godine ponudila je svojoj poljskoj sluškinji kavu. Bila je to rijetka prilika za razgovor s nekim iz njezine zemlje. Ispričala je djevojci priču o ljubavi i bijegu iz Auschwitza. Sluškinja joj je rekla da je jednom vidjela na poljskoj televiziji čovjeka koji je ispričao identičnu priču. Bio je ravnatelj škole i njegovo ime je bilo – Jerzy.

Cyla nije mogla vjerovati. Pronašla je njegov broj telefona. Nazvala ga je u zoru i čim joj je čuo glas znao je da je to njegova ljubav iz Auschwitza. Nekoliko mjeseci kasnije, Cyla je došla u Krakov. Jerzy ju je čekao u zračnoj luci s 39 ruža. Ljubav se ponovo rodila, a osjećaj je bio nevjerojatan. Ali, Jerzy nije htio napustiti svoju ženu i djecu.

Cyla Cybulska (koja je umrla 2006. godine) i Jerzy Bielecki (koji je umro 2011. godine) ostali su prijatelji do kraja života.

Autori: Marzena Wilkanowicz-Devoud, Dominika Cicha (Aleteia)

Prevela Vedrana Prka

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh