Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Ponekad se više bojim išta izreći supružniku, išta ga/ju tražiti

RAZMATRANJE I MOLITVA

Ponekad se više bojim išta izreći supružniku, išta ga/ju tražiti. Imam osjećaj da kako god postupim da neće završiti dobro. To me često jako smeta i jako živcira. Postajem bezvoljan/na, zatvaram se u sebe, jer jednostavno više na razumijem njezine/njegove postupke. Ja nešto pokušavam, a on/a ne reagira ili pak reagira burno. I dođe mi ponekad da se pitam, ima li to sve smisla, brak, obitelj. Evo, pokaži mi Gospodine neki znak, nešto, što će me uvjeriti da se isplati boriti. Ovakve situacije pokazuju koliko mi je uistinu stalo do braka, obitelji, Boga, a koliko sam usmjeren/a više na sebe. I te situacije su dobre, ako ih gledam sa ispravne strane, jer pokazuju gdje mi je srce. Kada se sam/a nađem u nekoj teškoj situaciji, možda baš zbog situacije sa supružnikom, zar ne bih htio/htjela da primijeti i više se potrudi kada vidi da me nešto muči? Da mi priđe, da me pita kako sam, pa ako i ne odgovorim odmah ili čak reagiram tužno, možda pomalo i burno, da shvati da je to moj VAPAJ za pomoć, da ne mogu više sam/a, da me nešto muči.

Predajem ti se i molim te izlij duha hrabrosti, ustrajnosti i snage na mene!

Zar se ne bih sam/a osjećao/la ohrabreno kada bi nježno i ustrajno supružnik „navaljivao“ da vidi što mi je i kako mi može pomoći, napose ako je nešto sam krivo napravio, a možda toga nije ni svjestan. Zar ne bih bio/bila ohrabren/a ako bi me samo zagrlio, poljubio, bio sa mnom, bilo kakva gesta razumijevanja? Često sam i sâm u nekom problemu, pa možda supružnik to ni ne primijeti i mene to smeta, zar ne? No, isto tako smeta i njega/nju ako ja ne primijetim. Umjesto da ustrajem, zamolim Gospodina za vodstvo i pomoć (Mt 11,28-29), da se uz Njegovu pomoć odrečem svojih negativnih osjećaja i misli koji me tada najčešće zarobljavaju (Mt 11,38-39), ja krenem prečesto u osudu i pitam se, odnosno tražim „znak“ od Boga „koji je smisao svega“. Tu me laž preuzme, a toga nisam često svjestan/na. Pitam se, „koji je smisao truditi se usrećiti osobu koju volim, pitam se koji je smisao pomoći najbližoj osobi koji/a je roditelj moje djece, koji je izranjen kao i ja, koji pada pod grijehom, kao i ja, koji treba podršku, kao i ja“.

Isuse, kajem se zbog sljepoće, sebičnosti i čestog inata, dok si ti za mene učinio sve

Koliko vremena i pažnje posvećujem supružniku? Isus mi kaže da ako napojim jednog od najmanjih čašom hladne vode, da mi neće propasti plaća. (Mt 10,42). Koji znak više trebam od Muke, strpljivosti, milosti i Božjeg Milosrđa prema meni? Jesam li ja u grupi „opakog i preljubničkog naraštaja“ koji traži znak? (Mt 12,39) Odnosno, Isus mi daje sve, ali ja očekujem da učini i moj sitni dio, da dođem k Njemu, da se odlučim boriti i rasti u braku kroz ovakve situacije. Ima li dakle smisla ustrajati i pitati se češće kako ja mogu biti pomoć supružniku ili ja tražim i dalje njezin/njegov „znak“ da bih prvi/a djelovala? Jesam li svjestan/na da kada ustrajem time „napajam“ samog Krista i otvaram put Milosti da djeluje na mene i brak? Isuse, kajem se zbog sljepoće, sebičnosti i čestog inata, dok si ti za mene učinio sve. Znam da me ne osuđuješ nikada, zato ti dolazim raskajana srca, ponizno, ali kao slab i grešan čovjek koji želi biti bolji supružnik, znajući da bez tebe to neću uspjeti biti. Predajem ti se i molim te izlij duha hrabrosti, ustrajnosti i snage na mene! Blagoslovi silno moga supružnika!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Često se pokolebamo kada se sami trudimo oko nekih stvari u braku, a možda ne vidimo da supružnik odmah odgovara, da se nešto drastično ne mijenja. I onda često odustanemo. Znamo sami koliko je potrebno da neke stvari sami promijenimo, no ako negdje ustrajemo ili supružnik ustraje u svojem naumu da se promijeni i to pokazuje, situacija se počinje mijenjati i stvarju se novi temelji odnosa koji su bili porušeni u pojedinim dijelovima. I past ćemo u tome nastojanju, no pitanje je hoću li JA odlučiti se boriti, ustati uz  Božju pomoć, ustrajati ili osuđivati i čekati promjenu s druge strane. Taj dio je na meni i taj dio spada u slobodnu volju koju mi Bog daje. No, naše odluke imaju i posljedice. Budi mudar/mudra i otvori vrata Božjoj Milosti i obećanjima!

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh