Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

„Ponekad se pitam, Gospodine, koja je svrha svega ako ti, Bože, ionako tako želiš i dopuštaš da se određene negativne, teške situacije događaju u braku, ako je to tvoja volja?“

RAZMATRANJE I MOLITVA

„Ponekad ne mogu, a da se jednostavno ne zapitam, Bože, zašto, zašto se određene negativne situacije događaju u mome životu, braku? Ponekad uistinu ne razumijem zašto sve to dopuštaš. Kao da je tvoja volja da se sve to događa. Jesam li ja toliko loša osoba pa me sve ovo snalazi, jesam li toliko grešna osoba, zar ne zaslužujem ljubav, poštovanje? Imam ponekad osjećaj da se niže rana na ranu, povreda na povredu, nerazumijevanje na nerazumijevanje i ponekad se možda i pitam, koja je svrha molitve ako ti, Bože, ionako želiš da se sve tako događa, ako je to tvoja volja? Najprije djetinjstvo, povrede roditelja, pa dođem u brak, povrede supružnika i stvarno se pitam i pitam tebe, otvorena i iskrena srca, što je tvoja volja Gospodine? Je li tvoja volja da se sve tako događa, neshvatljivo, teško, da tako živim(o)?“

Zastani sada i razmisli: je li Božja volja da ja ranjavam druge, je li Božja volja da odbacujem supružnika, ranjavam djecu, galamim na njih kada me supružnik isfrustrira i da ranjavam njih kao što su mene moji roditelji često ranjavali? Je li Božja volja da ne opraštam, grubo odgovaram i reagiram, mrzim, odabirem grijeh umjesto Istine i mira?

Daj da priznam i shvatim da sam slab i da to nije tragedija, već prilika da ti preuzmeš sve one terete koje sam stavio na svoja leđa

Ukoliko sada uzmem kamen i bacim taj kamen na nekog prolaznika, je li Bog htio da se to dogodi, je li to njegova volja? Je li Božja volja da ja kao supružnik, roditelj, vjernik radim sve one stvari (negativne) za koje često prigovaram supružniku i drugima (ukoliko si to iskreno želim priznati)? Ne, nema to veze sa Božjom voljom, već sa mojom, ljuskom voljom. Tako, Bog ti je dao roditelje, one koji su najbolji za tebe, ali oni su u svojoj ljudskoj volji odlučili i radili onako kako su oni smatrali najbolje, ali bez Njega u određenim situacijama. Pa zar ne radim ja baš tako, često? To nije Božja volja, ali Bog me želi iz toga spasiti, iscijeliti. Bog ti je dao supružnika koji je najbolji za tebe, kao i ti za njega/nju, ali i on/a i ti po svojoj volji odlučite ranjavati, griješiti, odbacivati. To zasigurno nije Božja volja, već ljudska, moja! No, po svojoj neiscrpnoj i silnoj ljubavi prema tebi, Bog te preko Sina zove da mu predaš svaku ranu, svaki trenutak kada si bio odbačen, ranjen, kada je ljudska volja ranila tvoje srce, ali i da moliš za one koje si ti po svojoj ljudskoj volji mimo Božje volje ranio/ranila druge. Da moliš Njega za snagu!

Isuse, slomi svaku laž i uvedi me u Istinu, mene, moga supružnika, naš brak i neka nas Istina oslobodi

Isuse, vapijem ti, iz dubine srca, oprosti mi što sam optuživao tebe za sve ono gdje su me bližnji povrijedili, smatrajući da ti ništa ne želiš učiniti, da je to čak i tvoja volja. Predajem ti svoju krivu sliku koju imam prema tebi, prema Ocu i molim te oslobodi me, očisti me, iscijeli me, uzmi svaku posljedicu toga i obnovi u meni identitet djeteta Božjeg i povjerenje prema tebi. Podaj mi milost da svaki dan mogu doći pred tebe u jednostavnosti svoga srca shvaćajući da bez tebe ne mogu ništa učiniti. Daj da priznam i shvatim da sam slab i da to nije tragedija, već prilika da ti preuzmeš sve one terete koje sam stavio na svoja leđa. Molim te daj mi milost da mogu oprostiti svima koji su me povrijedili, napose roditeljima i supružniku, shvaćajući da je to bila njihova volja i odluka, a ne tvoja. No isto tako te molim za milost da se ja ispričam za ono što je bilo krivo s moje strane i da molim za nadoknadu štete koje sam ja nanio. Isuse, slomi svaku laž i uvedi me u Istinu, mene, moga supružnika, naš brak i neka nas Istina oslobodi. Odabirem Istinu i odričem se u Isusovo Ime svake laži! Slavljen budi Isuse!!!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Koliko puta si u životu određene situacije, negativne, pripisivao Božjoj volji? Ili si čuo/čula nešto poput, „Bog je to tako htio“, „Prihvati to, to je Božja volja“, a radi se o nečemu što razdire tvoje srce, zbog čega se osjećaš odbačeno, manje vrijedno, živiš u krivnji, ulaziš u nepraštanje i gorčinu. Je li to Božja volja? Ili možda ljudska slobodna volja po kojoj činimo baš suprotno od onoga što Božja Riječ govori i nalaže: „Ljubite jedan drugoga! Kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedan drugoga! Po tom će svi spoznati, da ste moji učenici, ako ljubite jedan drugoga.“ (Iv 13,34-35) Tko te vara? Samo Istina oslobađa! Vrati se Istini, jer kaže: „Nisam došao zvati pravedne, nego grešnike na obraćenje.“ (Lk 5,32) Pokaj se za svaki put kada si povjerovao laži, kada si optuživao Boga i prihvati Njegovu ljubav. Odluči se oprostiti bližnjima u Isusovo Ime!

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh