Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Ponekad se bojim supružniku reći bilo što, bilo što od njega/nje tražiti

RAZMATRANJE I MOLITVA

Ponekad se bojim supružniku reći bilo što, bilo što od njega/nje tražiti. Imam osjećaj da kako god postupim, da neće završiti dobro. To mi često jako smeta i jako me živcira. Postajem bezvoljan/bezvoljna, zatvaram se u sebe jer jednostavno više ne razumijem njezine/njegove postupke. Nešto pokušavam, a on/ona ne reagira ili pak reagira burno. I ponekad mi dođe da se upitam, ima li smisla sve to, brak, obitelj? Evo, pokaži mi, Gospodine, neki znak, nešto što će me uvjeriti da se isplati boriti. Ovakve situacije pokazuju koliko mi je uistinu stalo do braka, do obitelji, do Boga, a koliko sam usmjeren/usmjerena na sebe. I te situacije su dobre, ako ih gledam s ispravne strane, jer pokazuju gdje mi je srce. Kada se ja nađem u nekom teškom stanju, možda baš zbog situacije sa supružnikom, zar ne bih htio/htjela da on/ona to primijeti, da se više potrudi kada vidi da me nešto muči? Da mi priđe, da me pita kako sam? Pa ako i ne odgovorim odmah, ili ako čak reagiram tužno ili možda pomalo i burno, da shvati da je to moj VAPAJ za pomoć, da ne mogu više sam/sama, da me nešto muči?

Predajem ti se i molim te, izlij na mene duha hrabrosti, ustrajnosti i snage!

Zar se ne bih sam/sama osjećao/osjećala ohrabreno kada bi supružnik nježno i ustrajno „navaljivao“ da vidi što mi je i kako mi može pomoći, napose ako je nešto sam krivo napravio, a možda toga nije ni svjestan? Zar ne bih bio/bila ohrabren/ohrabrena ako bi me samo zagrlio, poljubio, bio sa mnom? Pokazao mi bilo kakvu gestu razumijevanja? Često sam i sâm/sama u nekom problemu, pa možda supružnik to niti ne primijeti i meni to smeta, zar ne? Isto tako smeta i njemu/njoj ako ja ne primjećujem. Umjesto da ustrajem, da zamolim Gospodina za vodstvo i pomoć (Mt 11,28-29), da se uz Njegovu pomoć odreknem svojih negativnih osjećaja i misli koje me tada najčešće zarobljavaju (Mt 11,38-39), prečesto počnem osuđivati i pitam se, odnosno tražim „znak“ od Boga, pitam, koji je smisao svega? Tu me laž preuzme, a toga često nisam svjestan/svjesna. Pitam se, koji je smisao truditi se usrećiti osobu koju volim, koji je smisao pomoći najbližoj osobi, koja je roditelj moje djece, koja je izranjena kao i ja, koja pada pod grijehom, kao i ja, koja treba podršku, kao i ja?

Isuse, kajem se zbog sljepoće, sebičnosti, zbog toga što se često inatim, dok si ti za mene učinio sve

Koliko vremena i pažnje posvećujem supružniku? Isus mi kaže da ako napojim jednog od najmanjih čašom hladne vode, da mi neće propasti plaća (Mt 10,42). Koji znak još trebam pored Muke, strpljivosti, milosti i Božjeg Milosrđa prema meni? Jesam li ja u grupi „opakog i preljubničkog naraštaja“, koji traži znak (Mt 12,39)? Odnosno, Isus mi daje sve, ali ja očekujem da učini i moj sitni dio, da dođem k Njemu, da se odlučim boriti i rasti u braku kroz ovakve situacije. Vidim, dakle, da ima smisla ustrajati i pitati se češće kako ja mogu pomoći supružniku, a ne i dalje tražiti njezin/njegov „znak“ da bih djelovao/djelovala prvi/prva. Postajem svjestan/svjesna da kada ustrajem, da time „napajam“ samog Krista i otvaram put Milosti da djeluje na mene i brak.

Isuse, kajem se zbog sljepoće, sebičnosti, zbog toga što se često inatim, dok si ti za mene učinio sve. Znam da me ne osuđuješ nikada; zato ti dolazim raskajana srca, ponizno, ali kao slab i grešan čovjek koji želi biti bolji supružnik, znajući da bez tebe to neću uspjeti biti. Predajem ti se i molim te, izlij na mene duha hrabrosti, ustrajnosti i snage! Blagoslovi silno moga supružnika!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Često se pokolebamo kada se sami trudimo oko nekih stvari u braku, a supružnik možda ne odgovara odmah, ne vidimo veće promjene. I onda često odustanemo. Znamo sami koliko je potrebno da neke stvari sami promijenimo, no ako u nečemu ustrajemo, ili ako supružnik ustraje u svojem naumu da se promijeni i to pokazuje, situacija se počinje mijenjati i stvaraju se novi temelji odnosa koji su u pojedinim dijelovima bili narušeni.

I past ću u tome nastojanju, no pitanje je hoću li JA odlučiti boriti se, ustati uz Božju pomoć, ustrajati, ili ću osuđivati i čekati promjenu s druge strane. Taj dio je na meni i to je dio slobodne volje koju mi Bog daje. Naše odluke imaju i posljedice. Budi mudar/mudra i otvori vrata Božjoj Milosti i obećanjima!

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh