Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ? 😊

Ponekad padnem i u vjeri u Boga i u odnosu prema supružniku. Povrijeđen/a sam! No, kako to mogu upotrijebiti kao priliku za promjenu?

RAZMATRANJE I MOLITVA

Moj brak je uistinu svetinja! Brak je, i u ovome svijetu i u mome životu, silan i velik dar Božji, kojim spoznajem ljepotu i dobrotu našeg Stvoritelja, koji želi da budemo sretni, blagoslovljeni, ispunjeni. No prečesto brak ne gledam tako, prečesto ga vidim kao tlaku, kao nešto što mi ponekad zagorčava život, što mi krade slobodu, jer moj supružnik nije onakav kakvim sam ga ja zamišljao/la. Bog me poziva da ljubim neprijatelja, jer je i u njega udahnuo svoj Duh, dao mu život; jer ja ni po čemu nisam vrjedniji od njega, iako me je možda i povrijedio, ranio i čak mi nanio zlo. No, kako ću ljubiti neprijatelja ako ne mogu iskreno ljubiti i poštovati svoga supružnika, roditelja moje djece, osobu koja mi je tisuću puta učinila dobro, osobu za kojom u dubini duše čeznem, za čijim dodirima žudim? Doista, volim li i poštujem li tu osobu koja je stavljena u moj život kako bi mi pomogla da dođem u kraljevstvo nebesko i, što je još bitnije, kako bih ja njoj svojim zalaganjem pred Bogom pomogao/la da dođe u nebo?

Jesam li sagriješio prema svome supružniku? Ili smatram da je to opravdano?

Vjerujem li to uopće? Moje srce, osjećaji, rane često mi govore drugačije, slab/a sam, padnem i to je u redu. No, određuje li to moj odnos prema mome supružniku i moj stav srca generalno i vodi li me to u braku? Unosi li to nesreću u moje dane, pa padnem i u vjeri u Boga i u odnosu prema supružniku? Mogu li reći da ja nikad nisam počinio/la djelo za koje me moj supružnik, sukladno mome gledanju, ne bi trebao osuditi? Jesam li sagriješio prema svome supružniku? Ili smatram da je to opravdano? Želim li na brak gledati drugačije, želim li nadoknaditi svoje grijehe, svoje pogreške prema suprugu/supruzi, želim li postajati slobodan/na i progledati, iskreno, ili želim „trovati“ svoje srce?

Molim te, stvori mi novo srce, voljno, žarko, mudro, savršeno, nježno, osjetljivo, vjerno…

Određuju li moj život moje odluke ili postupci moga supruga / moje supruge? Božja mi Riječ jasno kaže: „Približio se svršetak svega! Osvijestite se i otrijeznite za molitvu! Prije svega imajte žarku ljubav jedni prema drugima jer ljubav pokriva mnoštvo grijeha!“ (1 Pt 4,7-8) Isuse, daj da moje srce ne bude zlo, tvrdo, pokvareno, nevjerno, zavedeno, ponosno, drsko, licemjerno, prezrivo, ogorčeno, puno nepraštanja, uvrijeđeno, budalasto, podvojeno, bojažljivo, zlobno, zabrinuto, zavidno, svadljivo, pohlepno, požudno, da ne zadržava zlo, da ne osuđujuće. Molim te, stvori mi novo srce, voljno, žarko, mudro, savršeno, nježno, osjetljivo, vjerno, postojano, stalno, pouzdano, veselo, razborito, odlučno, srce koje razmišlja, puno praštanja, otvoreno, poslušno, srce koje vjeruje, „široko“, čisto, očinsko srce.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

U našem srcu ima mnogo krivih stavova, koji se u njemu nakupljaju još od djetinjstva; puno je u njemu rana, posljedica grijeha. Treba nam „operacija“ i promjena srca, ali za nju se mora odlučiti svatko sam. Često su ti stavovi prepreka koju ni ne vidimo, a priječi nam da u braku djelujemo ispravno. Želim promijeniti svoje srce prvi/a, kako bih time pomogao/la svome suprugu /svojoj supruzi da on/a promijeni svoje. Čeka me velika nagrada na nebu ako se za to odlučim, i „pokrivanje“ mojih grijeha. Ili mislim da nisam toliko grešan/grešna?

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAKA I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh