Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Ponekad padam u depresiju i pod pritiske jer me sve pomalo guši, uključujući i moga supružnika i naš brak

RAZMATRANJE I MOLITVA


Koliko je zahvalnost prisutna u mome životu? Zahvalno srce je radosno srce. Koliko često se sjetim onih ljudi koji možda još nisu u braku, iz nekoga razloga nisu našli bračnog druga, a po godinama, već su trebali? Koliko se u svojim molitvama spominjem drugih brakova, ljudi, obitelji u nevolji ili kada nastane nevolja jedino gledam kako da ja budem zaštićen/a, sretan/sretna, da se ja „osiguram“, da meni nešto ne fali. Koliko zahvaljujem što sam rođen/a kao kršćanin i što me Isus zasigurno do sada mnogo puta blagoslovio i „izvukao“, zaštitio od tko zna čega? Koliko u braku mogu biti zahvalan/zahvalna za supružnika, bezobzira što ja smatrao/la kakav/kakva on/a jest? Tvoja mi Riječ izričito govori: „Jer ljubav mi je mila, ne žrtva, poznavanje Boga, ne paljenice“ (Hoš 6,6) Težim li ljubiti iskreno, bezuvjetno, pa iako i padnem, a pasti ću, no u trenutku pada, dolazim li pred Boga sa pokajanjem ili opravdanjem svojih grešnih postupaka? On/a je kriv/a! Samo da je drugačiji/a, da reagira normalnije, bolje, da se barem više trudi, kako to reagira?!

Kada sam zadnji puta iskreno zahvalio/la za svoj brak?

A zašto onda ja ne reagiram drugačije? Kažem li, zato jer supružnik jednostavno ne dopušta svojim ponašanjem da ja reagiram drugačije, moram jednostavno tako reagirati. No, on/a ne mora i ne smije tako reagirati prema meni i moje ponašanje ne uzrokuje njemu/njoj teret da se on/a odazove negativno, zar ne?! Ja, ja, ja! Sve dobro što je učinjeno, većinom sam ja, a sve loše i krivo, kriv je supružnik, okolnosti ili netko treći. Koliko često se tako ponašam u braku i životu? Koliko često doslovno padam u depresiju i pritiske jer smatram da me sve okolo guši, uključujući i moga supružnika i naš brak? Kada sam zadnji puta iskreno zahvalio/la za svoj brak? Kada sam posljednji puta iskreno molio/la za nekoga tko je u potrebi, ne osvrćući se kako sam ja? Zar ne vidim da je Bogu „mila“ ljubav, iskrena, a ne prikazivanje sebe kao žrtve, dok u isto vrijeme imam kameno, nemilosrdno i tvrdo srce?

Molim te, daj mi snage da se mogu odricati i vršiti djela milosrđa i pokore za svoj brak, ali i za druge

Vidim li to, želim li vidjeti? O moj Isuse, donosim ti danas svoje tvrdo, nemilosrdno i nezahvalno srce i klečeći pred tobom kažem ti iz svega srca, oprosti mi, kajem se! Otvori mi oči da vidim, omekšaj moje srce, stvori mi novo, milosrdno i zahvalno srce, srce koje neće gledati samo sebe i svoje potrebe, već djelovati u čistoj ljubavi za potrebe moga supružnika, moje obitelji i da postanem sličniji/a Tebi! Molim te, daj mi snage da se mogu odricati i vršiti djela milosrđa i pokore za svoj brak, ali i za druge.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Smiluj mi se, Bože, po milosrđu svome, po velikom smilovanju izbriši moje bezakonje! Operi me svega od moje krivice, od grijeha me mojeg očisti! Čisto srce stvori mi, Bože, i duh postojan obnovi u meni! Ne odbaci me od lica svojega i svoga svetog duha ne uzmi od mene! (Ps 51)

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom suprugu/supruzi, partneru/partnerici (budućem suprugu/supruzi). Daj da ne očekujem da on/ona bude savršen partner, već daj da ja postanem i budem savršen partner, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh