Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Ponekad ili često kao da mi je svega dosta, postajem ravnodušan i kao da mi je svejedno hoću li dobiti ljubav i poštovanje ili neću

RAZMATRANJE I MOLITVA

Ponekad kao da mi je svega dosta, postajem ravnodušan/na i kao da mi je svejedno hoću li dobiti ljubav i poštovanje ili neću, hoće li moj supružnik primijetiti išta od onoga što činim ili neće. Često nemam više ni volje ni snage ništa činiti, jednostavno gubim vjeru i nadu. Odreknem se nekih stvari, pokušavam udovoljiti, ali onda opet nešto ne valja. Ukoliko želim nešto za sebe, često kao da je moje krivo, loše. Ne razumijem trebam li ja ljubav i poštovanje, i zaslužujem li ga uopće ili ne zaslužujem?

Glavom mi prolazi tisuću pitanja, negativnih scenarija, ponekad bih najradije odustao/la od svega jer počnem razmišljati da je sve to preteško i da nema smisla. U nekim se situacijama već bojim prići supružniku jer ne znam kako će reagirati. Ako kažem da nešto trebam, vjerojatno ću ispasti sebičan/na. Možda to ponekad ili često i jesam, više ni sam/a ne znam! Kako da uopće znam što je ispravno? Ako nešto ne napravim, počne me napadati zašto to nisam napravio/la? Pa što da činim da bude dobro, kako da djelujem ispravno? Postajem ravnodušan/na na sve i ponekad mi je svega dosta! Izgubljen/a sam, i neki planovi i moja razmišljanja kao da su uzaludna, kao da njima samo sve pogoršavam. Ne razumijem, gubim vjeru i sve mi postaje ‘ravno’!

Odričem se svake nevjere, ravnodušnosti i negativnosti u Isusovo ime!

No, zar nije upravo ravnodušnost jedan od najgorih osjećaja i jedna od najopasnijih zamki Sotone, kojom ljude želi dovesti u stanje u kojem zaključuju da je bolje da više ništa ne pokušavaju, da ne razmišljaju kako mogu nešto riješiti, promijeniti, odnosno približiti se Bogu da ih uvede u istinu i na kraju ih oslobodi? Upravo je ravnodušnost znak da sam u velikoj opasnosti ja, neovisno o tome što supružnik čini, i da štetim svome braku, iako sam uvjeren/a da pomažem. Upao/la sam u „gužvu“ razmišljanja, promišljanja, često i optuživanja i negativnosti; mislim da ću time riješiti stvar, a kada to ne uspije, a ne uspije jer je često protivno Bogu, tada se obeshrabrim i odustanem. Baš kao i učenici koji nisu mogli pomoći ocu i njegovu sinu koji je bio u potrebi (Mk 9,14-18). Zar ne vidim da je upravo taj dječak moj supružnik i da je često ranjen/a i zarobljen/na, ali da sam ja usmjeren/a na svoje promišljanje umjesto da se posavjetujem s Gospodinom, da prinosim njegove/njezine rane, da pitam Gospodina što mi je činiti? Zar me opet laž preuzela? Zar sam joj to opet dopustio/la?

Daj mi milost, Isuse, da ustrajem u molitvi i postu za svoj brak

Zar me Gospodin nije poučio da mu se vratim svim srcem kroz pokajanje i da mu to predam kako bi me obnovio (Ps 51)? Zar mi ne kaže: „Dovedi ga/ju k meni!“ (Mk 9,19)? Dolazim ti, Isuse! Želim i ja ovoga trena, poput ovoga oca vapiti, moliti iz svega srca: „Vjerujem da ti možeš riješiti ovaj problem u kojem se nalazimo (izreci konkretan problem, izlij svoje srce)! Pomozi mojoj nevjeri!“ Podigni, Isuse, i primi za ruku mene i moga supružnika baš kao što si podigao ovoga dječaka i oživi našu nutrinu, obnovi sve što je slomljeno, srušeno, razvaljeno, opustošeno, prazno! Odričem se svake nevjere, ravnodušnosti i negativnosti u Isusovo ime! Daj mi milost, Isuse, da ustrajem u molitvi i postu za svoj brak (Mk 9,29), da se uvijek vraćam k tebi i da tebi donosim i sebe i svoga supružnika i naš brak. Vjerujem! Pomozi mojoj nevjeri!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Čim tvoje srce počnu zahvaćati osjećaji ravnodušnosti, različite optužbe, misli koje ističu samo negativnosti o tvome supružniku, apsolutno je sigurno da grijeh i laž žele prodrijeti u tvoje misli, a onda i u srce. A kada se to dogodi, tada laž o tvome supružniku odjednom postaje istina. Daleko od toga da on/a ne griješi i da određene stvari ne radi krivo, no misli i osjećaji optužbi, ravnodušnosti, okrivljavanja su „detektori“ koji otkrivaju da me napast želi odvojiti od supružnika i od Boga, da me želi navesti na grijeh. Nikada ih se nećemo do kraja riješiti, ali sami odlučujemo što ćemo s njima napraviti – hoćemo li ih upotrijebiti za svoj rast, za put prema nebu, posvećenje i blagoslivljanje Boga i našeg braka ili ćemo dopuštati da „zatruju“ naš odnos. Jer ono što ja „propustim“ kroz misli, moj je problem i moj grijeh, ma koliko za to optuživao/optuživala supružnika.

Zato, uz Njega nauči oduprijeti se i podići! I ne brini ako padneš ponekad, samo hrabro!

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh