Duhovnost

MARY REED NEWLAND

Pomozite djetetu da svoje tjelesne nedostatke vidi iz Božje perspektive Biti veseo najbolji je lijek za svaku osjetljivost. Kada nam se dijete obrati tražeći utjehu za nešto što ga čini nesretnim, a tiče se nečega što smatra svojim tjelesnim nedostatkom, najviše ćemo mu pomoći vlastitom vedrinom.

Pomozite djetetu da svoje tjelesne nedostatke vidi iz Božje perspektive

Foto: Shutterstock


 

Tisuće takvih stvari može vrebati nad djetetovim samopouzdanjem i izložiti ga strašnim mukama neugode i patnje u tajnosti

Već relativno rano djecu počnu mučiti problemi s nesigurnošću, zato što su rođena s prevelikim nosom, jer im je lice puno pjegica, jer su pretili ili su premršavi, zato što žele imati ravnu kosu, a kosa im je kovrčava, zato što smatraju da su neugledna izgleda, a željeli bi biti lijepi…

Tisuće takvih stvari može vrebati nad djetetovim samopouzdanjem i izložiti ga strašnim mukama neugode i patnje u tajnosti.

Biti veseo najbolji je lijek za svaku osjetljivost. Kada nam se dijete obrati tražeći utjehu za nešto što ga čini nesretnim, a tiče se nečega što smatra svojim tjelesnim nedostatkom, najviše ćemo mu pomoći vlastitom vedrinom.

Od velike će im pomoći biti poznavanje života svetaca, koji su se također veoma razlikovali izgledom; među njima je bilo i visokih i niskih, i bucmastih i mršavih. Oni su se znali i našaliti na svoj račun, čak su se znali poslužiti nekim svojim tjelesnim nedostatkom na veću slavu Božju

„Šašavi moj dječače, ti bi htio izgledati kao netko drugi, a Bog se silno potrudio učiniti te potrebnim ovakvim kakav jesi. Htio je da imaš baš ovakav nos i ovakve oči. Htio je tvoje slatke pjegice (naravno da im On zna točan broj), i ta tvoja crvena kosa uopće nije boje mrkve, nego boje zlata. Jesi li zaboravio tko si? Ti si ti! Dragocjen si u Božjim očima, vrijedan si mu i Bog te ljubi ovakvoga. Sve dok tvoja duša ovako sjaji radošću, ti si predivan.”

Naravno, možemo itekako pomoći, primjerice djetetu koje je sklono prejedanju tako da mu pomognemo razviti bolje prehrambene navike pazeći da mu hrana ne služi jedino za utjehu i da se u njemu ne razvije proždrljivost. Ako dijete sebe smatra nelijepim (iako teško za bilo koje dijete možemo reći da nije lijepo), pomozite mu razviti druge darove. Dječaku koji je nezadovoljan i srami se svoga piskutavog glasa, recite da je i Isus prolazio tu promjenu prema razvijanju dubljega glasa. Od velike će im pomoći biti poznavanje života svetaca, koji su se također veoma razlikovali izgledom; među njima je bilo i visokih i niskih, i bucmastih i mršavih. Oni su se znali i našaliti na svoj račun, čak su se znali poslužiti nekim svojim tjelesnim nedostatkom na veću slavu Božju. Učeći ljubiti sebe, učimo i ljubiti druge i opraštati im.

Jedan je dječak, razbivši prednji zub, bio prestravljen na samu pomisao da sutradan treba doći pred svoje prijatelje. Njegova ga je majka podsjetila na to kako je naš Krist Gospodin, prolazeći muku, bio fizički unakažen. Dječak je tjedan dana nakon toga potpuno nadvladao svoj strah i sram te je zaboravio na svoj polomljeni zub.

Jedna je punašna djevojčica svakoga dana, moleći Zdravo Marijo, molila „moli za nas preteške” prikazujući svoju pretilost. Kada je nakon mnogo godina prvi put vidjelu tu molitvu u pisanom obliku, shvatila je da taj dio molitve kaže: „Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike”

Jedna je žena cijeli svoj život smatrala velikim tjelesnim nedostatkom veliki madež iznad svoje gornje usne te ga je u odrasloj dobi dala ukloniti. Nakon što je to učinila, njezini su prijatelji među sobom znali reći: „Ali ona više nije ista. Taj je madež bio dio nje.” Pitam se bi li ona poštedjela sebe dugogodišnjih muka i skrivanja svoga lica da joj je netko rekao kako je biograf svete Terezije Velike o njoj zapisao: „Na desnoj strani lica Terezija je imala tri madeža koja su je činila još ljepšom”.

Jedna je punašna djevojčica svakoga dana, moleći Zdravo Marijo, molila „moli za nas preteške” prikazujući svoju pretilost. Kada je nakon mnogo godina prvi put vidjelu tu molitvu u pisanom obliku, shvatila je da taj dio molitve kaže: „Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike”. Tada je postala svjesna da je u svojoj nevinosti molitvu prilagodila sebi. Danas je ona redovnička novakinja, a ja sam uvjerena da je njezino strpljivo prikazivanje većeg konfekcijskog broja zajedno sa svim ostalim molitvama pridonijelo milosti da spozna svoj poziv.

Iz knjige „Kako odgajati dobru katoličku djecu“ Mary Reed Newland. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh