Mladi

POMOĆ NEBA U UČENJU

Svetci zaštitnici studenata i učenika Predstavljamo vam pet zaštitnika učenika i studenata, da biste ih upoznali i mogli od njih zatražiti pomoć i zagovor...

Svetci zaštitnici studenata i učenika

Foto: Shutterstock

 

Vrijeme đaštva i studija nije nimalo lako. Mnogi studenti i učenici teško nalaze motivaciju i učenje im je veoma stresno. Crkva je prepoznala određene ljude kao svetce, nedvosmisleno tvrdeći da se oni nalaze u nebu i da nas mogu zagovarati pred Bogom. Neki od njih savršeni su da im se obrati za pomoć u učenju i studiranju.

Predstavljamo vam pet zaštitnika učenika i studenata, da biste ih upoznali i mogli od njih zatražiti pomoć i zagovor.

Ako ste đak ili student, želimo vam obilje uspjeha u učenju u nadolazećoj školskoj i akademskoj godini i nadamo se da će vam ovi svetci pomoći. Podijelite to i s ostalima koji su u istoj nevolji!

Sveta Uršula (4. – 5. st.)

Priča o svetoj Uršuli temelji se na legendi zapisanoj u dokumentu iz 5. st. nađenu u crkvi sv. Uršule u Kölnu. Legenda kaže da je 11 (ili 11 000) djevica bilo zlostavljano u Kölnu od Huna, ali nije sasvim jasno što se je zapravo dogodilo. Važno je reći da je sv. Uršula zaštitnica uršulinaka, redovnica koje je svetica osnovala u svrhu poučavanja katoličkih djevojka i žena.

Sveti Albert Veliki (o. 1200. – 1280.)

Rođen je u Njemačkoj, gdje je bio najpoznatiji teolog, filozof i profesor i niz je godina predavao u Kölnu. Bio je dominikanac i biskup Regensburga. Nazvan je „velikim“ i proglašen je naučiteljem Crkve. Bio je učitelj sv. Tomi Akvinskomu, još jednomu zaštitniku studenata.

Sveti Toma Akvinski (1225. – 1274.)

Jedan je od najvećih crkvenih naručitelja. Bio je važan skolastički filozof i teolog. Predavao je u Parizu i u Italiji, a njegovi su spisi i danas premet studija mnogih studenata diljem svijeta. Također je napisao nekoliko čuvenih molitava za studente.

Sveti Josip Kalasancije (1557. – 1648.)

Rođen je u Aragonu, u Španjolskoj, i bio je katolički svećenik. Naročito se je istaknuo na području obrazovanja, otvarajući besplatne škole za siromašne učenike i poučavajući djecu siromaha. Naposljetku je 1621. osnovao i red koji se bavio odgojem i otvaranjem škola, koji je nazvan pijaristi.

Sveti Josip Kupertinski (1603. – 1663.)

Rođen je u Cupertinu, u Italiji. U ranoj mladosti nije primljen među franjevce konventualce jer nije pohađao školu. Počeo je sam učiti i uz mnoge poteškoće položio je sve potrebne ispite i potom nastavio i završio teološki studij te je zaređen za svećenika. Velik je zagovornik učenika i studenata. Imao je česte vizije i zapadao u ekstaze, a mogao je i levitirati te ga se naziva „letećim svetcem“.

Molitva sv. Tome Akvinskog

Nedokučivi Stvoritelju, koji si u svojoj beskrajnoj mudrosti stvorio anđeoske korove i postavio ih u nebesku hijerarhiju i cijeli svemir uredio u nevjerojatan sklad i veličanstven poredak, ti koji se nazivaš istinskim izvorom svjetlosti i svemoćnim i preuzvišenim vladarem mudrosti, obasjaj zrakom svojeg svjetla tamu mojeg uma i odagnaj od mene mrak grijeha i neznanja u kojem sam rođen.

Ti koji daješ dar govora maloj djeci, oblikuj moje riječi i izlij na moja usta milost svojeg blagoslova. Daj mi mudrost da razumijem, sposobnost da upamtim, učinkovitost i metodičnost u učenju, suptilnost i vještinu u tumačenju te obilje milosti u izražavanju.

Naredi početak, vodi napredak i usavrši moja postignuća i moj rad, ti koji si pravi Bog i pravi čovjek te živiš i vladaš u vijeke vjekova. Amen.

Autor: Ruth Baker (Catholic link)

Prijevod: Josip Sinjeri; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh